«Смерть» Сатоші Накамото, або Справжній винахідник біткоїнів

Довгий час журналісти, правоохоронці, гіки та програмісти полювали на справжнього винахідника найвідомішої криптовалюти у світі. Його ім’я було пов’язане із численними спекуляціями та припущеннями. Але схоже, у цій тривалій епопеї поставлено крапку навесні 2016 року.

«Смерть» Сатоші Накамото, або Справжній винахідник біткоїнів

Австралійський підприємець передав BBC докази того, що саме він і є тим, кого раніше називали «Сатоші Накамото». Доктор Крейг Райт (Craig Wright) — науковець-комп’ютерник, який ще 2009 року винайшов технологію, що стоїть за біткоїнами. Вперше припущення щодо нього висловлювалися ще взимку, коли 9 грудня 2015 року австралійська поліція навідалась до його помешкання, і саме тоді редакції журналів Gizmodo та Wired назвали цю людину найбільш ймовірним автором Bitcoin (хоча сам привід для візиту поліцейських звучав як «проблеми зі сплатою податків» з боку чоловіка, а не його стосунок до криптовалюти). Незадовго до поліцейського рейду обидва цих інтернет-видання отримали документи, які обґрунтовували, що доктор Райт і є творцем критографічного платіжного механізму, що лежить в основі біткоїнів.

64-літній каліфорнієць раніше вже був помилково названий творцем біткоїнів — і загальна атмосфера таємничості та містифікацій довкола Сатоші Накамото та того, як насправді працює система і скільки людей нею управляє, ще більше розігрівали інтерес публіки до ймовірного автора Bitcoin. Аж ось Райт вирішив сам підтвердити усі чутки та припущення. Він зустрівся із BBC і підтвердив цифровим підписом за допомогою криптографічних ключів, створених на початку розробки Bitcoin, те, що саме він є автором цієї технології. Розробляв він цей протокол передачі та шифрування начебто разом із іншими фахівцями з криптографії.

Певна частина інтернет-спільноти поставилась до заяви Райта доволі скептично, але експерти, що ознайомилися із даними, які він надав ВВС, твердять, що з великою ймовірністю саме Райт є автором криптографічної системи, соціальної складової та технічних методів їхньої реалізації, які покладені в основу Bitcoin. Підтвердили це і в Bitcoin Foundation.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За словами самого Райта, рішення публічно заявити про себе та зняти маску Сатоші Накамото викликане було надзвичайно великою кількістю спекуляцій у ЗМІ та виганадинх історій як у медіа, так і серед користувачів біткоїнів. Ситуація, що склалася, вимагала публічного визнання авторства технології — і саме це і вирішив зробити Райт. У своєму блозі він ґречно подякував прихильникам технології криптовалют та тим, хто усі ці роки нею користувався, а також зазначив, що вражений тим, як спільнота змогла розвинути та покращити ідею біткоїнів і технологічно, і організаційно за увесь цей період. Він також заявив, що усі ці роки не сидів склавши руки, тому вважає процес деанонімізації своєї постаті лише початком нової ери у світі криптовалют — і обіцяє нові результати власних розробок та експериментів із цифровими платіжними технологіями одразу, щойно вони будуть готові до появи на публіці.

За інформацією на персональному сайті Райта, він «комп’ютерний науковець, бізнесмен та інвестор» родом із Брісбейна у Австралії, котрий народився 1970 року у жовтні; вивчав інженерні науки у Квінсленді, згодом опанував комп’ютерні науки, вивчав ядерну фізику та органічну хімію, здобув магістерські ступені зі статистики та права, а також докторське звання з теології. Серед переліку його досягнень — заява про те, що він працював на Австралійській фондовій біржі, де начебто відповідав за безпеку та файерволи.

За матеріалами: VB

Читайте также:

ПДР майбутнього: як голограми можуть убезпечити ситуацію на дорогах

Вчені розробили альтернативний метод охолодження — іонокалоричний

AR-проектор, імітація глядачів та доставка автономним транспортом — нові цікаві патенти від відомих компаній

14 стартапів які представлять Україну на VivaTech 2022