EGAP Challenge — всеукраїнський конкурс проектів з е-демократії

«Електронна демократія» — термін, який ви, напевно, вже чули чи бачили, але не зовсім було зрозуміло, чи виллється це в якісь конкретні інші проекти, окрім iGov. Від 18 травня 2016-го поняття e-демократії починає нарешті набувати зрозумілих обрисів: в Україні стартує EGAP Challenge — цикл відбору, навчання та запуску проектів в сфері електронної демократії та урядування. Що ж він собою являтиме і яка буде від нього практична користь у регіонах?

Основні складові EGAP Challenge

EGAP Challenge – одна з ініціатив програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що реалізується Фондом Східна Європа, Фондом Innovabridge, Державним агентством з питань електронного урядування та партнерами за підтримки Швейцарської Конфедерації. Програма спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), що допомагатимуть вдосконалити якість врядування, покращать взаємодію влади та громадян та сприятимуть соціальним інноваціям в Україні.

Партнерами проекту є компанії-лідери ІТ-сфери, зокрема IBM, Cisco Systems, De Novo, Intel. Внесок бізнес-партнерів конкурсу передбачає надання продуктів та послуг компанії, експертної підтримки та менторингу. Тому їхня роль у проведенні навчання, наданні власних технологій та продуктів для учасників конкурсу є запорукою створення сучасних та інноваційних ІТ-інструментів у сфері е-демократії.

Кожен цикл цієї програми складатиметься з 5 етапів:

  • визначення тематики проектів;
  • стимулювання ідей;
  • креативні вікенди;
  • інкубація;
  • підтримка переможців.

За результатами обговорень організатори оголошують тематику ІТ-проектів першого циклу конкурсу: інструменти ефективної взаємодії громадян, влади та бізнесу. Дізнатись більше про умови участі, терміни конкурсу та подати заявку ви можете за посиланням.

Чому буде присвячено перший цикл відбору проектів?

Тематика першого циклу є досить широкою, отже організатори конкурсу EGAP Challenge, в першу чергу, сфокусуються на підтримці інструментів, що допоможуть покращити взаємодію влади та громадян, посилити участь громади у прийнятті управлінських рішень, підвищити прозорість та відкритість влади тощо. Наприклад, сервіси, через які громадяни зможуть вирішувати питання, що турбують кожного:

  • об’єднуватись для вирішення соціальних проблем та питань благоустрою;
  • відслідковувати, куди саме витрачаються бюджетні кошти;
  • долучатись до планування витрат бюджетів; контролювати дії влади тощо.

Де все це відбуватиметься?

Вже з наступного тижня (тобто з 23 травня 2016 року) на чотирьох пілотних майданчиках конкурсу (у Вінниці, Дніпропетровську, Луцьку та Одесі) розпочнуться заходи для громадськості з метою стимулювання та культивування ідей й підготовки учасників до креативних вікендів, які заплановані на другу половину червня. Слідкуйте за оголошеннями на сайті конкурсу та у соціальних мережах.

Як зареєструватися в якості учасника?

Реєстрація команд для участі у креативних вікендах відкрита до 15 червня 2016 року на порталі egap.in.ua. Організатори радять зацікавленим командам витратити час, що залишився, з користю, а саме:

  • сформувати команду,
  • залучитися підтримкою громадських організацій та місцевої влади,
  • обговорити з зацікавленими сторонами, які саме проблеми взаємодії з владою потребують нагального вирішення,
  • продумати власну ідею та її технічне втілення,
  • зареєструватися для участі у конкурсі.

До участі у конкурсі запрошуються команди з усіх регіонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Де можна дізнатися інші деталі?

За детальнішою інформацією щодо участі та організаційних питань можна звернутися до Катерини Копчук, менеджера із зв‘язків з громадськістю Фонду Східна Європа, а також за тел. (044)2003824 або електронною адресою kkopchuk@eef.org.ua.

Джерело: egap.in.ua

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман