Арсеній Фінберг, «Цікавий Київ»: «На iForum-2015 розкажуть, як ІТ-волонтери допомагають Україні»

Минулий рік став багато в чому унікальним для України. Серед іншого, можна відзначити небувалий підйом волонтерського руху. За статистикою, майже дві третини населення хоч раз прийняли участь в безоплатній допомозі пораненим, біженцям, воїнам АТО.

Активну роль в волонтерському руху відігравали й ІТ-спеціалісти країни. Цілком логічно, що цей факт не могли обійти й організатори цьогорічної конференції інтернет-діячів iForum, що відбудеться 16 квітня в Києві. Арсеній Фінберг, керівник потоку «ІТ-шники рятують світ: волонтерські проекти», розповів, що цікавого підготували для слухачів представники найбільших волонтерських рухів України, яким чином працюють такі організації, кому можна та треба допомагати, а хто може виявитися шахраєм.

— Арсенію, розкажіть трохи про себе. Як ви стали ведучим потоку iForum-2015?

Я — співавтор відомого екскурсійного бюро «Цікавий Київ», що за останні роки провело екскурсії для тисяч киян та гостей міста. 18 лютого 2014 року я почав займатися волонтерством. Спочатку створив групу, яка називалась «Ескадрони добра» та розвозила ліки для поранених на Майдані. Потім ми створили найбільший в Україні Центр гуманітарної допомоги переселенцям, який щодня приймає близько 200 родин. Крім того, ми чимало допомагаємо бійцям АТО, співпрацюємо з більшістю інших волонтерських організацій.

Волонтерство є незвичайним феноменом для України. За деякими даними до 70% українців минулого року брали участь у волонтерських подіях. Крім допомоги продуктами, теплими речами та ліками, сьогодні багато організацій працюють над різними технічними винаходами для армії. І найбільш успішними серед них були саме ІТ-проекти. Дуже багато ІТ-спеціалістів відгукнулися на пропозицію зміцнення обороноздатності армії, підвищення технічного рівня розвідки тощо. Наприклад, в Україні налічується близько 10 груп, що займаються безпілотниками, виготовляють карти для бійців, розробляють так званий «планшет артилериста» для ведення артилерійського вогню.

Це — факт, який було неможливо обійти стороною, і саме тому цього року в рамках iForum з’явився новий потік, присвячений волонтерським рухам. Через те, що я відомий не тільки в інтернет-середовищі, але й і серед волонтерських організацій, мене запросили очолити потік «ІТ-шники рятують світ: волонтерські проекти» і сформувати його програму. Представників найкращих з волонтерських рухів я зібрав на цьому потоці.

— Які були основні критерії при підборі спікерів для iForum?

Намагався підібрати спікерів, які вже досягли певних результатів, тобто представити проекти, що вже реально працюють, а не в процесі розробки. Наприклад, «Крила тилу» спеціалізуються на розробці безпілотників, «Крила Фенікса» — це сукупний механізм співпраці з Міністерством оборони в зоні АТО. Також буде доповідь про механізм аудіолокації — це такий «їжачок» з мікрофонів, який з високою точністю вказує, звідки був зроблений постріл. Запланована доповідь про благодійний майданчик «murahy.com», він створений на базі eBay, але гроші йдуть не власнику товару, а на потреби АТО.

Від Мережевого кластеру високих технологій у нас буде виступати Юрій Добронравін, директор департаменту сучасних оборонних технологій «Квазар Мікро». Крім того, в нас буде представлено «Народний проект» — український аналог Kickstarter, який збирає кошти на потреби армії. Відзначу, що запланована участь представників фактично усіх найбільших волонтерських організацій, що відомі своїми розробками та готові поділитися ними з публікою.

— Чи планується експозиція діючих винаходів від волонтерських організацій?

Ми хочемо зробити таку експозону, але поки що нічого більш детального сказати не можу. Я сподіваюсь, що iForum продемонструє величезні здобутки, які мають волонтерські організації як у програмних, так і в апаратних системах за минулий рік. Та наша мета — не тільки показати все це, але й заохочувати людей до активнішої участі в допомозі АТО.

— Яким чином розповсюджується інформація про волонтерські рухи? Які канали комунікацій вони використовують?

Перш за все, це — передача інформації від однієї людини до іншої, «із вуст у вуста». 95% волонтерських проектів не вкладають жодної копійки в рекламу. Більш того — частина волонтерів взагалі не афішують свою діяльність, оскільки за їхні голови терористами призначені нагороди.

— Але час від часу рекламу волонтерських організацій можна побачити на банерах відомих онлайн-ЗМІ, і навіть на постерах у метро…

Так, оскільки власники рекламних майданчиків, у яких є незаповнена рекламна площа, віддають її безкоштовно волонтерам.

— Зараз точиться багато розмов про те, що мінімум 90% людей, які збирають гроші на вулиці нібито для армії, насправді є шахраями. Чи це відповідає дійсності?

Так воно і є. Тому я закликаю людей, що не знають особисто цих волонтерів, не давати їм гроші. Жертвуйте тільки тим, кого ви особисто знаєте.

— Але як можна відрізнити шахраїв від реальних волонтерських рухів?

Це можна зробити за результатами того, що робить ця організація, як вона звітує за витрачені кошти. Наприклад, ми звітуємо за витрачені кошти до останньої копійки. Також хочу сказати, що ми починали свою діяльність під назвою «Волонтерська сотня». Але потім були вимушені закрити цей рух, тому що з’явилося багато організацій під такою ж назвою в регіонах. Ми ніяк не могли їх проконтролювати, тому були вимушені закрити бренд «Волонтерська сотня» в цілому.

—Чи варто жертвувати тим, хто збирає біля супермаркетів продукти для військових в зоні АТО?

В 90% випадків ті, що збирають продукти, справді доставляють їх воякам в зоні АТО. Принаймні я поки що не чув про шахрайство з продуктами. Та в будь-якому випадку, я б порадив жертвувати тільки тим організаціям, які ви знаєте. Але долучайтесь до цього процесу обов’язково.

Читайте также:

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

Чому дрони можуть стати кращою заміною феєрверків