Менше 15% українок працюють в ІТ-сфері — результати «Дня дівчат в IT» від Microsoft Ukraine

У Києві компанія Microsoft провела «День дівчат у ІТ». Під час круглого столу обговорили, чому жінки обирають професію у сфері технологій, чи потрібно мати технічну освіту, щоб керувати ІТ-відділом або ІТ-компанією, а також які є можливості для жінок у цій галузі.

Незважаючи на те, що частка жінок в індустрії технологій у світі поступово зростає, ця цифра все ще залишається низькою для українського ринку. Згідно з дослідженням DOU.UA, в Україні у компаніях ІТ-сфери працює лише 14,3% жінок (такі результати продемонстрував кадровий ринок у 2015 році).

Менше 15% українок працюють в ІТ-сфері — результати «Дня дівчат в IT» від Microsoft Ukraine

Не краща і ситуація з топ-менеджментом ІТ-компаній. Наприклад, у США жінки займають лише від 17% до 30% управлінських позицій у великих ІТ-компаніях. Тим часом в Україні за результатами 2015 року до рейтингу «ТОП-100. Найкращі топ-менеджери України» увійшли лише 6 жінок. Статистика від аналітиків кадрового порталу HeadHunter теж не на користь жінок: згідно із їхнім дослідженням, на 4 топ-менеджерів-чоловіків у нашій країні припадає лише 1 жінка-управлінець.

Під час круглого столу йшлося про потребу залучати більше жінок до технологічного процесу, адже гендерно диверсифікована команда здатна бути більш креативною та продуктивною. Та й технічні продукти, у створенні яких брали участь жінки, частіше стають інноваційними.

На власному прикладі справедливість цього твердження доводять учасниці проекту IoT Lab («Лабораторії Інтернету Речей») від «Майкрософт Україна», які під час проведення зустрічі розповіли про свої винаходи. Вікторія Гайдар, студентка ІІ курсу радіофізики КНУ ім. Шевченка, продемонструвала розробку своєї команди UA-Robotics. Це — міні-екосистема EcoBox, за допомогою якої можна вирощувати власні екзотичні трави та рослини. Олександра Кондратюк поділилась із присутніми проектом Open World, в якому вона є консультантом з біо-етики. Мета цього проекту – зробити міста видимими для людей із вадами зору. Це реалізується за допомогою Bluetooth-маячків та спеціального мобільного додатку, який спрощує навігацію містом для таких людей. А Наталя Гвоздецька, студентка КПІ, розробляє в IoT Lab комплексну розумну систему догляду за домашніми тваринами під назвою Puppy Care.

«—Я часто повторюю, що в бізнесі немає професії «хороша людина», як і немає посадової інструкції «жінка». Великі результати досягаються завдяки професіоналізму й докладеним зусиллям, а лідерські здібності й шанси на успіх не залежать від запису в графі «стать», – коментує генеральний директор «Майкрософт Україна» Надія Васильєва. – Всупереч прийнятим у суспільстві кліше, що «математика лише для хлопчиків», у школі дівчата мають оцінки з точних предметів не гірші, ніж у хлопців. Тому не має сумнівів, що ІТ-сектор – перспективна галузь для професійної реалізації дівчат».

Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун поділилась з гостями власним баченням ситуації на ринку праці ІТ-галузі. За її словами, кількість жінок в українському ІТ збільшується, проте цей процес відбувається повільно — і через панування стереотипів, і через панування гуманітарно-суспільних дисциплін у курсі викладання в школах та вишах. Втім, ситуація досить скоро може змінитися: днями стартував курс програмування для новачків, який викладають за допомогою платформи Prometheus — це перекладена українською версія легендарного Гарвардського курсу із програмування. Запускаються також приватні школи для підготовки фахівців із ІТ, а до кінця цього року у Києві з’явиться новий технологічний кластер на базі ВДНГ.

Читайте также:

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

У британському університеті з’являться лектори-голограми