Де шукати грант — ресурси для українських науковців, волонтерів та підприємців

Для низки некомерційних, наукових та підприємницьких інноваційних проектів та стартапів грант може стати суттєвою допомогою в якісному покращенні своєї роботи, виході на нову аудиторію, посприяти зростанню навичок власної команди. Саме тому пошук майданчиків та інституцій для надання грантів є важливим не лише для науковців, волонтерів та активістів, але й для підприємців-новаторів.

Пропонуємо вашій увазі корисний перелік сайтів, фондів та ініціатив, котрі надають гранти під різні цілі та проекти. Можливо, серед них буде і той, котрим зможете скоритатися ви для вашої команди.

Інтернет-майданчики для пошуків

Грантові заявки регулярно оновлюються на цих сайтах:

Організації, за якими варто слідкувати

В залежності від сфери вашої діяльності можна обрати грантові програми від однієї з наступних організацій:

  • National Endowment for Democracy — бюджети можуть бути різні, все залежить від досвіду організації та того, наскільки ви переконаєте грантодавця в доцільності вашого проекту. Активно співпрацюють із вітчизняними ініціативами, які сприяють розвитку демократії, співпраці та активності різних верств населення. Заявки приймають щоквартально.
  • CHARLES STEWART MOTT FOUNDATION — Україна є у фокусі роботи фонду. Спочатку ви заповнюєте форму про організацію та проект, який подаєте на фінансування. За місяць отримуєте відповідь щодо подальших кроків. Заявки приймаються протягом року.
  • Програма «Молодь в дії» (пріоритетні напрямки фінансування; Європейська волонтерська служба; Молодіжні обміни; Тренінги та мережеві проекти) — бюджети можуть бути різні, все залежить від досвіду організації та доцільності реалізації вашого проекту.
  • Міжнародний Вишеградський фонд — основні напрямки включають співпрацю у сфері культури; наукову співпрацю і наукові дослідження; освіту (семінари, літні школи); молодіжні обміни; транскордонну співпрацю в форматі Польща-Словаччина-Україна або Угорщина-Словаччина-Україна; просування туристичних проектів.
  • Європейці за мир — підтримка молоді у віці від 14 до 21 року: спонукають до критичного бачення історії і проблем сучасності; до транскордонної співпраці з ровесниками, до діалогу між поколіннями про досвід війни і миру.
  • Програма «Зміни в регіоні» – RITA — головні напрямки фінансування включають системні зміни в суспільстві; соціальну політику і систему освіти; розвиток місцевого самоврядування і місцевих громад; розвиток НДО, підприємництва; права людини; культурну спадщину; захист довкілля тощо.
  • Рада Європи — багато основних напрямків роботи, зокрема демократія, права людини, гендерна рівність. Активно підтримують молодь та проекти, спрямовані на роботу з молоддю. На сайті завжди доступна інформація з основними напрямками цьогорічного фінансування, її варто враховувати при поданні своєї заявки. В будь-якому випадку першочерговим кроком буде реєстрація громадської організації на сайті. Далі ви маєте отримати підтвердження, щоб мати доступ до грантів та подаватися на фінансування.

Посольства, що займаються наданням грантів

Партнерські фонди

  • Фонд Конрада Аденауера — напрямки роботи для співпраці: підтримка демократичного розвитку, побудова громадянського суспільства, свобода ЗМІ, консолідація демократичних інститутів.
  • Фонд ім. Фрідріха Еберта — напрямки роботи для співпраці: міжнародна співпраця та європейська інтеграція; демократизація і громадянське суспільство; трудові відносини і соціальний діалог.
  • Фонд Фрідріха Науманна за Свободу — напрямки роботи для співпраці: демократична побудова і ефективна організація політичних партій та їхніх молодіжних спілок; прихильна до громадян комунальна політика; інформація про ЄС та НАТО; діалог на тему правової держави; підтримка українських ЗМІ; підтримка економічних реформ.

Інші інтернет-ресурси

Корисними для міжнародних партнерств та пошуку освітніх, фінансових можливостей будуть такі сайти:

Що варто пам’ятати при пошуку грантів

  1. Більшість фондів мають декілька часових рамок подачі аплікаційних форм. Зазвичай це — раз на 3 місяці. Проте є фонди, які постійно приймають заявки. Важливо постійно робити огляд заявок, що з’являються.
  1. Варто запланувати достатньо часу на заповнення заявки, щоб залишився час для прочитання, коректування та редагування – це дуже важливо, адже потенційним грантодавець може стати вашим тривалим партнером або ж одразу сформувати про вас негативне враження.
  1. Орієнтуйтесь на фокус та головні завдання потенційного грантодавця, щоб не витрачати і свій час, і час організації, яка оголосила грант.
  1. Робота із грантами – вкрай системний процес. Тому людина, яка відповідає за цю ділянку в організації, має 70% часу займатися саме пошуком грантових можливостей, написанням грантів та побудовою довготривалих партнерських відносин із грантодавцями.
  1. Враховуйте, що після отримання гранту важливо прозвітувати про його використання — кожен фонд має для цього власні вимоги, з якими вас обов’язково ознайомлять після отримання фінансування. Проте загальну інформацію про звіти ви можете знайти і на сайті грантодавця. Порада – усі документи готувати поступово під час грантового періоду, а не в останній момент. Важливо сприймати грантодавця як партнера і постійно знаходитися в контакті із ним, часто проявляючи ініціативу та тримаючи організацію в курсі того, що у вас відбувається в проекті чи в команді.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

За матеріалами: diya-ua.com

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж