Німці створили безшумний вітрогенератор

Німецькі інженери Дірк Шуль та Домінік Оуамрі зі стартапу Ilweos створили безшумний вітрогенератор, що працює за принципом Савоніуса.

В основу пристрою покладено дві лопаті, що закріплені протилежно одна до одної на вертикальній осі. Вітер затримується у лопатях і приводить в рух вісь; а для оптимальнішого використання між великими лопатями встановлені менші.

Основна відмінність розробки від традиційних вітряків — відсутність різниці тиску між лопатями, тому відсутня небезпека для птахів та кажанів зіштовхнутися з ними через всмоктування. Така конструкція також дозволяє уникати надмірного шуму.

Перший прототип винахідники сконструювали зі старої бочки з-під нафти, а от над другим вже працювали більш професійно. Пілотну устновку зроблено із полікарбонату, вона має діаметр 1,8 м, висоту 3,2 м і важить близько 350 кг. Номінальної потужності 3 кВт вітряк досягає лише при відносно високій швидкості вітру — 12 м/с. Турбіну винахідники рекомендують встановлювати на мінімальній висоті 3 м; але зі збільшенням висотою вихід енергії має збільшитися.

Наразі винахідники проводять збір коштів на плафтормі Indiegogo для серійного виробництва свого винаходу — бажана сума складає 750 тис євро, поставки вітрогенераторів (в разі успішного завершення кампанії) мають розпочатися 2016 року.

Винаходом зацікавляться користувачі альтернативної енергетики, яких дедалі більшає не лише за кордоном, але й в Україні. Зокрема українцям пропонують утворювати «зелені кооперативи» для здешевлення способів отримання енергії із екологічно чистих джерел.

Читайте также:

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Google I/O 2022: нові гаджети та декілька програмних новинок

5 способів монетизувати креативний контент

Бюджетні Smart City або бажання важливіше за гроші — приклад південної Італії