Кожна технологічна компанія мріє стати банком

Здається, технологічні гіганти мають нову мету і наближаються до неї, крок за кроком. Чи дійсно компанії хочуть перетворитися на банк чи це лише спроби посилити власне домінування?

Невдалий досвід

На початку 2000-х Walmart намагався створити банк. Це була добре протоптана стежка; навіть такі суперники, як Target, вже зробили цей крок. І все-таки гачки були швидко підняті. Сполучені Штати прийняли закони про заборону потенційних відділень Walmart. Переговори з органами контролю, нагляду та регулювання затягнулися. Члени Конгресу розробили законопроект, який заборонить роздрібній торгівлі здійснювати банківські операції. Це було питання як масштабу, так і довіри: чи потрібно дозволити роздрібному завойовнику націлитись на іншу галузь і потенційно домінувати над нею. Зрештою, після майже десятиліття спроб, Walmart відмовився від своєї ідеї.

« – Ми не плануємо займатися цим знов, – заявила тоді Джейн Томпсон (Jane Thompson), президент Walmart з питань фінансових послуг. – Банк залишився у минулому. Ми будемо використовувати наших партнерів для випуску нових продуктів».

Оскільки великі технологічні компанії заглиблюються в банківську діяльність, це не лише повчальна історія, а також й програма дій.

Обережні та амбітні

Нещодавно Google підтвердив повідомлення про те, що в наступному році він почне пропонувати розрахункові рахунки. Uber, під назвою Uber Money, хоче бути банком для своїх водіїв (а може, і для вершників теж). Apple має незламну кредитну плиту. Facebook щойно представив Facebook Pay – в цілому це Venmo, за винятком того, що Facebook отримує всі дані про транзакції за оголошення. Amazon, як і Google, повідомляє про перевірку власних рахунків.

І це має сенс. Механізми прибутку для американських технологій, здається, сповільнюються. У минулому місяці Facebook попередив інвесторів про те, що у них можуть виникнути проблеми із таргетингом цифрових оголошень. Фотографії з iPhone можуть бути набагато чіткішими, а доставка Amazon швидшою.

Американським технологічним фірмам потрібно взяти за взірець Азію, і на їхньому прикладі прослідкувати, як поштовх до банківської діяльності може прискорити зростання. Там технічні фірми займалися фінансами багато років тому і значною мірою вигравали. У Пекіні соромно витягувати кредитну карту, замість неї використовують QR-код, який пов’язаний з обліковим записом WeChat. Ant Financial, банківська рука Alibaba, набагато більша, ніж Goldman Sachs, банк, який допомагає Apple випускати свої кредитні картки. У тих самих додатках, які ви використовуєте для новин, ігор та текстових повідомлень, ви також можете отримати позики, кредит та керувати своїми інвестиціями.

Поки США не зайшли так далеко, існує симбіоз між популярними платформами та особистими фінансами – трохи токсичний, можливо, але зрозумілий. За словами Джерарда дю Тойта (Gerard du Toit), банківського консультанта компанії Bain, технологічні компанії можуть надавати фінансові послуги там, де і коли вони знадобляться. Свою роль у цьому, безумовно, відіграють данні: Google і Facebook знають про ваш останній розрив стосунків. Вони знають, коли ваша дитина народилася і закінчила школу. Вони, напевно, хотіли б допомогти з фінансуванням кожного значного кроку і збирати ще більше даних у процесі. Але Дю Тойт впевнений у тому, що нові джерела прибутку не є головним фокусом зараз. Натомість, технологічні компанії хочуть ще надійніше зафіксувати вас у своїх чинних бізнес-моделях. Якщо ви думаєте, що iMessage прив’язує вас до iPhone, будьте готові до того, що ваше фінансове життя буде обертатися навколо Apple Pay.

« – Усі ці гравці мають досить сміливі амбіції бути центром життя кожного, настільки щільно увійти у життя людей, щоб вони навіть і не думали колись порвати з цими компаніями» – каже Дю Тойт.

Фінансові перевтілення

Але втілити це у життя не так легко. Технологія перебуває під ретельним наглядом, і банківська діяльність пов’язана із суворими нормами та можливістю політичного втручання. Facebook навчилася цьому на своєму гіркому досвіді з Libra, а нещодавній законопроект має на меті не допустити технології до фінансів. Проект вже стикається з антимонопольним розслідуванням з боку регуляторів Європейського Союзу, і американські чиновники назвали його системно значущим.

« – Є дуже мало компаній, які насправді хочуть бути банками», – каже Дю Тойт (Facebook залишається впевненим, що Libra – це не банк).

Більшість технологічних компаній поводяться уважніше, ніж Facebook. Ось чому ви бачите співпрацю, а не конкуренцію з банками – такі речі, як кобрендовані кредитні картки та розрахункові рахунки. Великі технологічні фірми отримують «зафіксованого» споживача та ділові вигоди, без регуляторних головних болів. Цезар Сенгупта (Caesar Sengupta), керівник відділу платежів Google, повідомив The Wall Street Journal, що пошуковий гігант планує співпрацювати з банками, щоб запустити продукти – дещо гостра заява, через місяць після повторного допиту Цукерберга.

Споживачі США представляють ще один бар’єр. Можливо, ви не любите свій банк, але шукати альтернативу – це велика проблема.

« – Вам потрібно дати їм дуже великий стимул, – каже Аріель О’Ше (Arielle O’Shea), спеціаліст з банківської справи в Nerdwallet. – І навіть цього може бути недостатньо».

Є деякі руйнівники: додатки для платежів на зразок Venmo, а також так звані альтернативні банки, які пропонують базові цифрові послуги з низькою платою і меншими накладними витратами, ніж типові банки. Вони, як правило, полюють на клієнтів, які мають поганий досвід обслуговування банками, що вже існують. Але небагато стартапів змусили цю модель працювати в масштабах. Бізнес покладається на вичавлювання прибутку з послуг з найнижчою маржею. Вони також мали проблеми з надійністю. Візьміть нещодавні перебої в Chime, найбільшому на сьогодні альтернативному банку, в якому мільйони клієнтів раптово не змогли придбати харчові продукти або внести заставний депозит в нових квартирах. Провина лежить на стартапі, який займається обробкою платежів Chime.

Технологічні гіганти, ймовірно, могли б надавати ці послуги краще. Платформи мають надійну інфраструктуру та дані, які допомагають передбачити необхідні вам послуги, за свідченням О’Шеа. Їм навіть не потрібно заробляти гроші на банківських продуктах як таких. Amazon заощадить гроші, коли ви відкриєте розрахунковий рахунок, оскільки це дозволить уникнути плати, яку ви сплачуєте, коли користуєтесь рахунком з іншого місця.

Наразі ніхто суттєво не змінює свою бізнес-модель для фінансування – принаймні, поки що. Це обумовлює розбіжності. Apple не робить багато реклами, тому Apple Card продається з обіцянкою, що дані залишаться на ваших пристроях. Продукт допомагає підтримати Apple Pay, що, у свою чергу, збільшує продажі iPhone та супутніх послуг. Facebook залишиться рекламною компанією в осяжному майбутньому. І напевно, на сторінці конфіденційності Facebook Pay компанія наводить приклад націлення на вас оголошення з бейсбольною битою, оскільки ви купили рукавичку для бейсболу.

« – В довгостроковій перспективі, якщо це означає, що більше людей здійснюють транзакції на наших платформах, це було б добре для нашого бізнесу», – заявив генеральний директор Facebook Марк Цукерберг у Конгресі минулого місяця.

Ці початкові кроки – кредитні картки, розрахункові рахунки тощо – мабуть, на даний момент є можливим варіантом дій. «Я не думаю, що вони багато від чого відмовляються, роблячи це», – каже Дю Тойт. Пам’ятаєте Walmart? Теоретично вони все зробили добре. Компанія сьогодні є фінансовим центром для всього, від грошових переказів та кредитних карток до податкової допомоги.

Тим не менш, технологічні гіганти, ймовірно, мають набагато більші й амбітні проекти. « – Вони, очевидно, мають намір домінувати у світі, і, без сумніву, фінансові послуги є частиною цього», – каже Дю Тойт. Практично за кожним кроком, який вони роблять, пильно слідкують. Amazon, як повідомляється, відступив від одного потенційного партнерства для розрахункового рахунків через регуляторні турботи. Apple Card підпалив вогонь з приводу упередженості, що призвело до розслідування його партнера Goldman Sachs. Сенатор Марк Уорнер заявив, що пропозиції Google вимагають жорсткого контролю. Оскільки техніка перетворює свій шлях на схожість на банк, очікуйте більше ніж кілька спотикань на цьому шляху.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

Джерело: Wired

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24