11 принципів, якими керуються бізнес-ангели

Бізнес-ангели вкладають кошти на найбільш ранній стадії проекту (фактично одразу після засновників), тож мають можливість отримати більший прибуток у порівнянні з венчурними інвесторами. Саме тому цікаво проаналізувати, як мислить інвестор, коли стоїть питання вкладати чи не вкладати кошти, і якщо вкладати — то куди.

1. Якщо ви ніяк не можете прийняти рішення, відповідь ні

У випадку, коли ви довго не можете визначитися, чи вкладати інвестиції в певний бізнес, відповідьні. Існує величезна кількість потенційно цікавих проектів, в які можна інвестувати, тому – рухайтесь далі.

Це не означає, що ви потім не пошкодуєте про відмову інвестувати. Але майбутні інвестиції будуть апріорі не менш привабливі. Ваш досвід стане набагато багатше і якісніше на той момент, коли ви наблизитесь до наступної угоди.

2. Власний потік інвестиційних пропозицій означає що «стартапи хочуть саме вас»

Жоден інвестор не вважає, що може відчувати брак інвестиційних пропозицій. Але набагато складніше інвестувати саме в ті стартапи, які ви хочете. Компанія-стартап повинна хотіти отримати інвестиції саме від вас, а не ваших конкурентів.

Без підходу «вони хочуть вас» ви будете позбавлені хороших інвестиційних пропозицій і в кінцевому підсумку будете змушені вибирати серед слабших стартапів. В результаті ви можете пропустити кілька хороших угод  і витратити гроші даремно або з мінімальним прибутком. Якщо ви пропустите найкращу угоду, ви втратите більшу частину свого прибутку. Навряд чи вам сподобається наступна фраза, яку ви почуєте від стартапап: «Я прийду до вас, якщо я не отримаю гроші від Sequoia Capital».

3. Щоб навчитися інвестуванню, потрібно багато років, але вдосконалюватися прийдеться все життя

Почніть з ангельських інвестицій прямо зараз. Вам знадобляться роки, щоб зрозуміти, в чому секрет цього бізнесу, і ще більше часу, щоб отримати прибуток.

Якщо ви хочете інвестувати в мінімум 30 компаній — це вимагає часу. Почніть з невеликих інвестицій, оскільки далі ви отримаєте досвід і бренд і зможете вкладати кошти більш якісно. Тому прибутки ви будете отримувати не дуже скоро.

4. Значення оцінки: вам доведеться обминути майбутні великі компанії

Ви не можете побудувати портфель компаній на стадії  pre-traction з попередніми інвестиціями в сумі $8-10 млн і очікувати повернення венчурного капіталу. Іноді можливо зробити виняток, але не можна робити всі свої інвестиції по такій ціні.

Вам доведеться обминути чудові команди, тому що їх оцінка занадто висока. Вам доведеться пропустити майбутні знакові технологічні компанії, тому що їх ціна занадто висока. Але, якщо пропустити інвестицію на суму $40 млн, ви отримаєте можливість зробити 10 «пострілів по воротах» незнайомих компаній на суму по $4 млн.

Неможливо обговорювати оцінку компанії, якщо ви не інвестуєте 1/3 або 1/2 раунду, або якщо ви не перший чек у компанії. Почніть переговори з фрази: «Мені подобається ця пропозиція, та я не можу оцінити проект, але я б інвестував, якби оцінка була X».

Попри високі оцінки компаній, все ще можна заробити гроші коштом ангельських інвестицій. Якщо ви не можете робити гроші в технологічному секторі, ви не здатні заробляти гроші ніде.

Цікаві факти щодо оцінок стартапів

Оцінки для компаній на дуже ранніх стадіях інвестування (pre-traction) між 2005-2010 рр. становили $1-5 млн інвестицій для першого раунду, тобто раунду, який вже профінансовано коштом зовнішніх грошей. Кошти, вкладені за цей період часу, дозволили отримати прибуток з коефіцієнтом від 4x до 100x.

Але ці оцінки зросли до суми $4-6 млн після 2010 року, а в деяких випадках навіть до суми в діапазоні $8-10 млн. Це ймовірно знизило повернення інвестицій на дві третини  або більше.

Спробуйте проаналізувати оцінки компаній в різних регіонах та індустріях самостійно за допомогою valuations tool.

Як бачимо, середній рівень інвестицій в стартапи з боку Google складає $4,9 млн

5. Придивіться до компаній нульової вартості

Колись Вінод Хосла (Vinod Khosla), співзасновник Sun Microsystems, сказав: «Інвестуйте в компанії з нульовою вартістю сьогодні, які можуть коштувати завтра  $1 млрд». Зосередьте свою увагу лише на компаніях, в яких коефіцієнт повернення інвестицій може складати до 100 чи навіть до 1000. В іншому випадку – рухайтесь далі. Без таких великих виходів ваш портфель не зможе отримати справді достатній рівень прибутковості для венчурного капіталу.

6. Судження про ринки є важливим, але не слід їх переоцінювати

Деякі ринки, очевидно, менш прибуткові і їх слід уникати. Але судження про ринки є менш важливим, ніж ви думаєте, тому що фактор вдачі та випадковості грає дуже велику роль. Компанії можуть робити складні віражі на нових ринках (Twitter, Slack таі Instagram).

Суть не в тому, щоб робити багато досліджень та аналітики. Якщо ви сконцентруєтесь на цьому, то пропустите гарну угоду. Замість цього вивчіть кілька ринків дійсно добре.

Звичайно, з часом ви дізнаєтеся про нові хороші ринки. Але спочатку треба добре вивчити хоча б один або кілька ринків. Спробуйте всі продукти та сервіси на цих ринках, знайдіть кращих вчених та інвестуйте в них. Вони можуть допомогти вам у дослідженні наступних інвестицій. До речі, внаслідок цього ви отримаєте, скажемо так, несправедливу перевагу.

Прочитайте наукові статті, потім подзвоніть студентам, які їх написали. Не варто очікувати, поки інформація про нові ринки з’явиться, наприклад, на TechCrunch, бо це надто довго.

7. Інвестуйте тільки в технології

Найкращий прибуток приносять інвестиції в технологічні компанії. Уникайте стартапів, що не створюють потужних проривних технологій (програмних або апаратних).

5 найбільших корпорацій в рейтингу S&P 500 (Apple, Google, Microsoft, Amazon і Facebook) є повністю технологічними. Найбільші приватні компанії також є технологічними.

Існують винятки, такі як Dollar Shave Club – американська компанія, яка доставляє бритви і інші засоби особистої гігієни клієнтам поштою. Їх перші інвестори отримали хороші прибутки. І все ж таки слід інвестувати лише в технології.

8. Деякі з кращих інвесторів не мають власної думки

Одного разу Дуг Леоне (Doug Leone), інвестиційних банків з Sequoia Capital, сказав:  «Я не знаю, що зараз на слуху. Але я, звичайно, завжди слухаю. Просто слухаю».

Деякі з кращих інвесторів на планеті не мають певних думок про конкретний бізнес. Вони намагаються не проектувати майбутнє, але вони можуть уважно слухати сьогодення.

Майже будь-який підприємець на своєму ринку буде розумнішим за них. Завдання інвестора – слухати й оцінювати, наскільки засновники розумні, чесні та працьовиті.

Ці інвестори не закохуються в бізнес. Коли приходить час зробити новий раунд, вони переоцінюють бізнес з нуля та ігнорують поточні витрати.

Якщо ви думаєте про все, що ви могли б зробити, якби керували бізнесом, ви йдете неправильним шляхом: ви не керуєте бізнесом. Якщо ви говорите підприємцю, що йому робити, краще не інвестуйте. Інвестори мислять зовсім не так, як підприємці, які хочуть розвивати свій власний бізнес-проект.

9. Стимули ведуть до поганих порад при інвестуванні

Стимули впливають на поради, які ви отримуєте від венчурних капіталістів, адвокатів, інкубаторів та всіх інших. Адже кожен з них у першу чергу обслуговує свої інтереси. Найкращим джерелом консультацій бізнес-ангелів є інші бізнес-ангели та засновники стартапів.

Зазвичай люди діють в цьому напрямку з кращих почуттів, але, за словами Уптона Сінклера (Upton Sinclair), «людині важко щось зрозуміти, якщо її зарплата залежить від того, що вона не розуміє!».

10. Грайте в умовний «футбол»

Будуйте свої інстинкти, спостерігаючи за стартапами та не вкладаючи в них гроші. Ваші інстинкти – це те, що ви дійсно використовуєте для прийняття інвестиційних рішень.

У старі часи вам довелося б працювати у фірмі венчурних капіталістів, щоб побачити потік інвестиційних пропозицій. Вам довелося б зробити кілька інвестицій і втратити гроші, перш ніж отримати досвід та мудрість.

Тепер ви можете приймати рішення, не втрачаючи кошти. Ви можете бачити потік інвестиційних пропозицій від ваших друзів, вашого інкубатора, на презентаціях та в колах бізнес-ангелів.

Вам потрібно багато даних, щоб побудувати свої власні інстинкти. Відстежуйте свій портфель цікавих пропозицій та анти-портфель. Записуйте, що вам подобається і не подобається в кожній угоді, і дивіться, як ваше рішення розвивається з плином часу.

11. Сила грає більш важливу роль, ніж контракти

Контракти можуть бути переглянуті. На вас будуть тиснути засновники та венчурні капіталісти, щоб заново обговорити умови ваших інвестицій. Якщо ви граєте самі по собі, у вас не вистачить сили, щоб відбивати ці атаки.

Контракти написані для сценаріїв із найгіршими обставинами, тому люди не зможуть викрасти ваші гроші. Судові чвари є поганими для інвестиційного бізнесу. Тому реальні рішення зазвичай базуються на пресингу.

Якщо ви єдиний seed-інвестор в цьому раунді, вас можуть надурити. Недостатньо бути ко-інвестором, щоб підняти шум, якщо компанія хоче:

  • Підбити підсумки та почати спочатку;
  • Підвищити обмеження по вашій конвертованій облігації, та інші речі.

Якщо ви працюєте самі по собі, ви не матимете можливості відбити такі атаки. Стартап та їхні нові інвестори можуть тиснути на вас, щоб вести переговори. Тож не будьте стадною твариною, коли робите інвестиційне рішення, але одночасно рухайтеся разом зі зграєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди