Blog Imena.UA

Як не віддати гроші злочинцям під час інтернет-шопінгу

У період, коли всі зайняті пошуком та покупкою подарунків своїм друзям, близьким і колегам, а магазини та бренди активно борються за покупця, шахрайство, яке орієнтоване на інтернет-продажі, є реальним заробітком для злочинців. Ми нагадаємо про найбільш поширені методи шахрайства і про те, як не попастися на них.

Розсилки з дисконтними пропозиціями — це завжди дуже привабливий привід перейти по посиланню і подивитися, раптом щось цінне віддають зовсім даром. Шахраї активно цим користуються. Якими видами фішингу найчастіше користуються шахраї?

На пошту або в смс приходить лист від відомого інтернет-магазину Х, в якому перераховані найпривабливіші пропозиції. Ціна на продукт буде на порядок нижче, ніж де б то не було, а для покупки шахраї запропонують перейти по посиланню, зазначеному в повідомленні.

Перейшовши по ньому, покупець потрапляє на сайт-двійник інтернет-магазину, бачить пропозицію за привабливою ціною, може перейти до покупок і ввести дані своєї банківської картки, в тому числі cvc-код. Одержувачем грошей при цьому буде, звичайно, не інтернет-магазин, а електронний гаманець шахрая.

Крім оплати за товар, якого не існує, отримавши дані карти, шахраї можуть використати їх, для здійснення переказів або інтернет-платежів де їм не знадобиться код підтвердження, який приходить клієнту банку на мобільний. якщо ж код все-таки знадобиться, то ймовірно, шахрай зателефонує або надішле SMS, представившись, наприклад, співробітником служби безпеки банку, і під слушним приводом зажадає повідомити або набрати на клавіатурі роботу код підтвердження шахрайської операції. Це один зі сценаріїв соціальної інженерії.

На що звернути увагу, щоб не попастися

У типовому для шахраїв листі або повідомленні в смс або месенджері може міститися посилання на шкідливу програму, вірус, який може заразити комп’ютер або смартфон. Встановлені на пристрій шкідливі програми можуть красти дані про паролі, зчитувати дані з клавіатури під час онлайн-шопінгу, перехоплювати та розсилати SMS-повідомлення. Повідомлення з посиланням на шкідливу програму може прийти не тільки з фейкового облікового запису магазину, його може переслати в месенджері ваш родич або знайомий.

Висновки

Не переходьте по сумнівних посиланнях та візьміть за правило завантажувати мобільні додатки та комп’ютерне програмне забезпечення лише з офіційних додатків App Store і Google Play. В налаштуваннях смартфона можна також заборонити встановлення додатків зі сторонніх джерел.

Користуйтеся антивірусом не тільки на комп’ютері, але і на смартфоні, в тому числі на iOS. Оновлюйте програмне забезпечення своєчасно, через те, що нові версії виключають уразливості попередніх.

Крім усього перерахованого, існують загальні запобіжні заходи. Наприклад, завести окрему карту для онлайн-шопінгу і не зберігати на ній великих сум. А також не використовувати для інтернет-покупок кредитну карту, щоб не ризикувати залишитися боржником банку. Якщо без кредитної картки не обійтися, можна встановити обмеження на розмір витрат, а також скористатися програмами страхування банківських продуктів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО: