Blog Imena.UA

Де шукати грант — ресурси для українських науковців, волонтерів та підприємців

Для низки некомерційних, наукових та підприємницьких інноваційних проектів та стартапів грант може стати суттєвою допомогою в якісному покращенні своєї роботи, виході на нову аудиторію, посприяти зростанню навичок власної команди. Саме тому пошук майданчиків та інституцій для надання грантів є важливим не лише для науковців, волонтерів та активістів, але й для підприємців-новаторів.

Пропонуємо вашій увазі корисний перелік сайтів, фондів та ініціатив, котрі надають гранти під різні цілі та проекти. Можливо, серед них буде і той, котрим зможете скоритатися ви для вашої команди.

Інтернет-майданчики для пошуків

Грантові заявки регулярно оновлюються на цих сайтах:

Організації, за якими варто слідкувати

В залежності від сфери вашої діяльності можна обрати грантові програми від однієї з наступних організацій:

Посольства, що займаються наданням грантів

Партнерські фонди

Інші інтернет-ресурси

Корисними для міжнародних партнерств та пошуку освітніх, фінансових можливостей будуть такі сайти:

Що варто пам’ятати при пошуку грантів

  1. Більшість фондів мають декілька часових рамок подачі аплікаційних форм. Зазвичай це — раз на 3 місяці. Проте є фонди, які постійно приймають заявки. Важливо постійно робити огляд заявок, що з’являються.
  1. Варто запланувати достатньо часу на заповнення заявки, щоб залишився час для прочитання, коректування та редагування – це дуже важливо, адже потенційним грантодавець може стати вашим тривалим партнером або ж одразу сформувати про вас негативне враження.
  1. Орієнтуйтесь на фокус та головні завдання потенційного грантодавця, щоб не витрачати і свій час, і час організації, яка оголосила грант.
  1. Робота із грантами – вкрай системний процес. Тому людина, яка відповідає за цю ділянку в організації, має 70% часу займатися саме пошуком грантових можливостей, написанням грантів та побудовою довготривалих партнерських відносин із грантодавцями.
  1. Враховуйте, що після отримання гранту важливо прозвітувати про його використання — кожен фонд має для цього власні вимоги, з якими вас обов’язково ознайомлять після отримання фінансування. Проте загальну інформацію про звіти ви можете знайти і на сайті грантодавця. Порада – усі документи готувати поступово під час грантового періоду, а не в останній момент. Важливо сприймати грантодавця як партнера і постійно знаходитися в контакті із ним, часто проявляючи ініціативу та тримаючи організацію в курсі того, що у вас відбувається в проекті чи в команді.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

За матеріалами: diya-ua.com