Blog Imena.UA

Креативні вікенди EGAP Challenge — як Одеса та Вінниця стартапи створювали

Минулі вихідні були спекотними не лише через погодні умови: одразу два українських міста — Вінниця та Одеса — приймали етап відбору стартапів в рамках EGAP Challenge, всеукраїнського конкурсу стартапів, які працюють із відкритими даними. 4 пілотних регіони за кошти іноземних партнерів спробують втілити максимально ефективні та затребувані проекти на основі державних відкритих даних, щоби змінити практики та умови проживання для громадян у Вінниці, Луцьку, Одесі та Дніпрі. Про деталі цієї програми ми вже розповідали раніше — а сьогодні пропонуємо вашій увазі короткий огляд відбору на одеському та вінницькому етапі. Тим більше, що серед учасників журі у Вінниці був і наш головний редактор.

Як південні стартапи шукали рішення із відкритими даними

Партнером одеського етапу став Impact Hub Odessa, у приміщенні якого і відбулася подія. На дводенний етап зареєструвалися 67 учасників та 20 проектів, 14 з яких вийшли на фінальні презентації — а за перехід на наступний рівень боротьба була запеклою, бо лише три команди могли здобути путівку на інкубацію в програмі EGAP.

Формат креативних вікендів EGAP Challenge передбачає досить жорсткі обмеження у часі: 3 хвилини, щоби розповісти, чим займається і кого шукає кожен проект чи засновник. Після цього учасники мали шанс познайомитися ближче та сформувати команди — а потім за 48 годин (чи трохи швидше) представити прототип та вийти на фінальний пітч. Серед ідей, котрі були оформлені одеськими командами — Social Egde (платформа для державних сервісів); E-vox (система голосування для депутатів місцевих рад); Telegram-бот для працівників Національної поліції під назвою «Жеглов» (доволі цікаво, як сучасне мислення розробників однаково «дзеркалить» героїв радянської доби, хай із кіно та книг); GIS-платформа для автоматичного обліку ресурсів; карта земельних ділянок «Гео-крот»; REM-UA (захищена рекомендована електронна пошта); соціальну мережу для дорослих; а також сервіси для збору статистики про порушення прав громадян, контролю за прибиранням сміття, пошуку допомоги в екстремальних ситуаціях, для автоматизації документообігу психологічної служби, рішення в сфері транспорту, подолання соціальних проблем тощо.

Після перших презентацій та формування команд настав час спілкування із менторами — а їх на одеському етапі було чимало, і представляли вони досить знані в Україні ІТ-компанії та ініціативи. Пошук нових ідей, трансформація проектів та практичні зміни учасники команд змогли реалізувати під керівництвом Олександра Краковецького, координатора національного конкурсу EGAP Challenge; Каріни Лапиної, координаторки хакатону EGAP Challenge в Одесі; Валерія Макаренка, директора з проектного виробництва компанії DeNovo; Даніла Молчанова, заступника директора КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр»; Люби Шипович, СTO у Одеській обласній державній адміністрації; Віктора Ляха, керівника Фонду Східна Європа; а також Миколи Фіанцева, iOS-розробника та Михайла Галушка, CTO у DevRain Solutions.

Якщо субота була днем знайомств та перших консультацій, то неділя, 3 липня, була насиченим робочим днем для команд. Вже з 9 ранку команди стали до праці — а по обіді мали продемонструвати все, що змогли створити та вдосконалити за цей час. Адже попереду на них чекав фінальний пітч. У результаті за оцінками журі було визначено трьох переможців заходу, які пройдуть двухмісячну інкубаційну програму EGAP Challenge як на місцевому рівні, так і в столиці. Ними стали:

Окрім переможців, відзначено було пару проектів в якості спеціальних номінантів EGAP Challenge. Представники цих команд зможуть поспілкуватися з менторами без повної програми інкубації. Ними стали розробники бота для Національної поліції та автори проекту «БУНТ», котрий має системно поліпшити роботу громадського транспорту в Одесі.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ НА ЦЮ ТЕМУ:

Подільська спека та open data

У Вінниці було не менш спекотно надворі — до +30 в тіні — та в змаганні: суперечки та пошук істини, цікаві ідеї та контроверсійні пропозиції у пошуках конструктивних рішень в сфері open-data, все це звучало в стінах iHUB Vinnytsia, партнера та організатора локального етапу EGAP Challenge на місцевому рівні (до числа координаторів та менторів від вінницького iHUB входили Руслан Бурлаченко та Сергій Нікітюк). Півсотні зареєстрованих бажаючих — і 16 конкурсних ідей, які охоплювали різні сфери опрацювання та використання відкритих даних.

У перший день заходу усі учасники представляли свої ідеї, після чого плідно працювали з менторами та над проектами всю ніч. Тим більше, що рівень знань та досвіду менторів вінницького етапу є досить різноманітним: вони працюють у сфері бізнесу та соціальних проектів, є досвід створення проектів в області електронної демократії, робота у місцевій владі, ІТ та медіа. Вінницьких творців та підприємців ці 2-3 липня консультували Йорданка Томкова, спеціально запрошена експертка програми «Е-урядування задля підзвітності та участі» (EGAP); Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України; Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу De Novo та координатор напрямку e-Government; Володимир Романенко, директор Департаменту інформаційних технологій; Олександр Мельник, головний редактор Blog Imena.UA та учасник журі щорічного конкурсу «Стартап-Рейтинг»;  Надія Вірна, керівниця проекту «Портал відкритих даних Верховної Ради України», аналітик моніторингового проекту «Рада» (робота з відкритими даними Верховної Ради України, парламентів світу).

Перший день із тестовими презентаціями та знайомством із ідеями представив широкому загалу 13 проектів в сфері відкритих даних:

Дискусії та робота над вдосконаленням проектів виявилися набагато більш багатовекторними, ніж це здавалося спочатку — але журі змогло визначити три проекти, що найкращим чином показали себе та досягли прогресу у формулюванні та презентації своїх ідей. До інкубаційної програми EGAP Challenge із Вінниці долучаться такі стартапи:

Окремо участь у Mentor’s Day без повної інкубації візьмуть проекти «Eco citizens» та «Реєстр об’єктів нерухомості»; а от проектові «Електронний архів» представники місцевої влади пообіцяли посприяти в рамках локальної вінницької програми «Бюджет громадських ініціатив» та влаштувати зустріч і координацію рішень із мерією та ОДА у питаннях оцифровки архівів:

Йорданка Томкова — про вінницькі проекти в сфері open-data

Йорданка Томкова, експерт програми EGAP, ментор та член журі, за підсумками етапу у Вінниці, зауважила, що в кожному із представлених стартапів шукала насамперед соціальний ефект, реалістичність його втілення та конкретику стосовно термінів реалізації:

«—Адресне інформування громадян – доволі важливий проект для міста. Інтернет-освіта для літніх людей – порівняно просте вирішення проблеми, як включити категорію громадян 50+ до соціального життя. Проект із архівом має важливе значення для питання національної пам’яті, хоча виміряти його соціальний ефект не так легко, він не піддається кількісній оцінці. І звичайно, мене зацікавив екологічний моніторинг довкілля, адже еко-проекти мають актуальність не тільки у випадку Вінниці. Не можу порівнювати ваші проекти зі швейцарськими: специфіка проектів різна, бо задовольняє різні суспільні запити».

Рекомендації для стартапів від головного редактора Blog Imena.UA

В ході менторських сесій головний редактор Blog Imena.UA Олександр Мельник прочитав невелику лекцію для команд щодо 15 різних способів визначення MVP як за допомогою онлайн-інструментів, так і з використанням офлайн-практик. Крім того, він зазначив декілька важливих моментів для подальшої презентації стартапів на різних стадіях інкубації та у фіналі EGAP Challenge у Києві:

Заключним етапом відбіркових креативних вікендів стане відбір у Луцьку вже цими вихідними. Попереду у команд — 7 тижнів роботи, менторських сесій, навчання, розбудови ідей та створення продуктів і демо-версій, котрі вони представлять на початку осені у Києві в рамках Demo Day. Призовий фонд конкурсу складає 4,5 млн грн.