Blog Imena.UA

EggBot — робот, який допоможе підготуватися до Великодня

Назабаром християни західного обряду відзначатимуть Великдень. Навіть якщо ви не належите до числа віруючих, робот, про якого ми розповімо, буде цікавий художникам та усім, хто виготовляє етнічні сувеніри. Цей незвичайний пристрій називається EggBot — і він дає змогу розписувати будь-які сферичні об’єкти (не лише писанки та крашанки). Перший зразок було створено ще 1990 року художником-конструктором Брюсом Шапіро (Bruce Shapiro). З 2010 року модель було декілька разів удосконалено та доповнено додатковими модулями, що зробило «еґбота» популярним гаджетом не лише для художників, але й для ґіків, ентузіастів-конструкторів.

Головний «плюс» цього незвичайного робота — в здатності малювати на тих поверхнях, які зазвичай неможливо «передати» на друк: не лише яйця, але й кулі, м’ячі для пінґ-понґу чи гольфу, освітлювальні лампочки і навіть міні-гарбузи.

Модифікація EggBot Pro — це інструмент для справжніх майстрів художньої справи, із анодованого алюмінію, з набором механічних налаштувань та додавання модулів. Для початку роботи із «великоднім роботом» дотатньо лише встановити та запустити програмне забезпечення і підключити робота до комп’ютерного керування. Він може вкривати заданим розписом сферичні поверхні розміром від кульки із жувальної резинки і до сферичної лампочки діаметром до 9 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рух ручки для розпису та моторів, котрі переміщують яйце, лампочку або м’ячик, контролюються сервоприводом та окремими покроковими схемами із 16-кратним кроком та можливістю робити до 3,2 тис рухів в кожному із напрямків під будь-яким із заданих кутів.

Живлення та керування здійснюється через USB; для роботи із програмним забезпеченням потрібен персональний комп’ютер або ноутбук на ОС Mac, Windows чи Linux. Робот сумісний із популярними пакетами open-source програмного забезпечення, такими як Inkscape. Достатньо імпортувати малюнок чи креслення в Inkscape, за допомогою розширень «розгорнути» креслення чи візерунок на сферичну поверхню — і готово, можете приступати до створення писанок разом із EggBot.

Окрім пензлика-ручки, можна користуватися зйомним гравіювальним інструментом чи надтонким пензлем — всі вони дозволяють наносити візерунки не лише на відносно крихкі поверхні, але й на такі, як пластик, каміння чи кераміку.

Джерело: shop.evilmadscientist.com