Blog Imena.UA

Незугарні технологічні передбачення минувшини

Серед науковців, інженерів і промисловців існує давня традиція: кожного року 31 грудня вони… роблять прогнози про майбутнє. А інколи й не в грудні. А іноді й не зовсім прогнози, а просто висловлюють свою професійну точку зору щодо того чи іншого технологічного явища. Визнаймо, за останні півтора століття людство стало свідком небувалого розвитку науки й техніки. Та чи завжди воно було до цього готове? Наводимо перелік «пророцтв», які не справдились, справжніх авторитетів і титанів у своїх сферах, що зайвий раз доводить – життя – штука непередбачувана. Оригінал тексту англійською мовою – на ресурсі Medium.

«– Все, що можна було винайти, вже винайдено», – приписується Чарльзу Х. Дюелю (Charles H. Duell), комісару, Відомство з патентів США, 1899 рік.

Розвиток телеграфу «поховає» спілкування, вважали 1906-го. Але і сьогодні, у 2018-му, ми все ж таки інколи спілкуємося наживо

Говорили-балакали…

Не плутайте тенденції з фактами

Американський економіст Пол Кругман (Paul Krugman) у своїй статті 1998 року, яку він блаженно назвав «Чому більшість прогнозів економістів хибні», зазначив: «Ріст інтернету різко сповільниться, оскільки недолік «Закону Меткалфа», згідно з яким кількість потенційних з’єднань у мережі пропорційна квадрату підключених користувачів, є просто очевидним: більшості людей немає що сказати один одному! Десь до 2005 року стане зрозумілим, що вплив інтернету на економіку не перевищив вплив факсимільного апарату».

Прогнози – справа ризикова, особливо, якщо вони стосуються найближчого майбутнього, адже якщо вони виявились помилковими, слова повертаються до свого автора, як бумеранг, а цитати переслідують, мов тінь.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»