Blog Imena.UA

Як налаштувати новий HDR-телевізор — перелік корисних функцій

Ціни на 4К-телевізори знижуються, HDR-технологія стає все популярнішою, і в магазинах нарешті з’явився широкий вибір чудових моделей. Напевно, саме настав час придбати телевізор абсолютно нового покоління, який вміє значно більше, аніж просто транслювати ТБ-канали. Але після того, як ви розпакуєте новий пристрій та під’єднаєте його до мережі, варто покопирсатися в налаштуваннях, щоб отримати найкраще зображення. Не слід покладатися на заводські налаштування «за замовчанням» — оскільки ви вже вирішили витратитися на сучасні технології, користуйтесь ними повною мірою.

Якщо ви зазирнете в меню налаштувань свого телевізора, то побачите багато функцій із гучними назвами, наприклад: Ultra Black або Live Color. Однак чимала кількість цих функцій — лише маркетингові трюки, призначені для того, щоб вразити недосвідченого користувача, отримати перевагу перед конкурентами і виглядати солідніше на фоні інших телевізорів у яскраво освітлених залах супермаркетів. Насправді, більшість цих можливостей фактично зменшує деталізацію зображення або викликає викривлення та появу артефактів, що погіршує якість картинки. Нижче наведені параметри, які потрібно змінити для оптимальної якості.

Налаштування, які бажано вимкнути

Активуйте на екрані меню налаштувань телевізора та перейдіть до пункту налаштувань зображення. Перш ніж почати, встановіть режим дисплея Movie (іноді також називається Cinema, Expert або Custom). Це гарантує, що основні параметри яскравості, контрастності та кольорів максимально наближені до стандартних — принаймні, без виконання калібрування, що вимагає тривалого часу.

Далі, потрібно перейти до розширеного меню зображень, щоб вимкнути пост-процесингові функції. У деяких випадках вибір режиму Movie може автоматично вимкнути деякі з наведених нижче параметрів, — доцільніше самостійно відкорегувати меню налаштувань. Зверніть увагу, що ці рекомендації стосуються як стандартних, так і HDR-телевізорів (High Dynamic Range — телевізор, що забезпечує розширений діапазон яскравості і багату палітру кольорів).

Зауважте, що не всі телевізори матимуть усі згадані пункти меню; дешевші моделі, зокрема, мають набагато менше варіантів. Але цей список повинен охоплювати більшість параметрів обробки зображення, які ви побачите на популярних телевізорах від провідних брендів. Врешті, всі ці функції повинні покращувати зображення для вас. Але якщо ви хочете отримати максимальну деталізацію і точні кольори, як це передбачали режисер та оператор, ми рекомендуємо вимкнути якомога більше вищеназваних функцій.

Налаштування, які потрібно увімкнути

Вимкнення всіх функцій пост-обробки зображення — це просто. Та на вашому телевізорі є кілька налаштувань, які здатні зробити зображення набагато краще. Чи варто їх використовувати — значною мірою залежить від моделі та контенту, який ви дивитеся. Нижче наведено кілька параметрів, з якими можна поекспериментувати:

Local Dimming вимикає частину світлодіодів LCD-панелі, щоб зробити певні фрагменти зображення темнішими

Оскільки на ринку існують сотні різних телевізорів, то неможливо охопити особливості налаштування для кожної окремої моделі. Тим не менше, цей матеріал надає основні поради, як налаштувати телевізор для забезпечення оптимальної якості зображення, без необхідності застосування довготривалої процедури калібрування. Та якщо ви знайшли параметр меню, який не згаданий в цьому тексті, подивіться, що рекомендують стосовно нього користувачі в інтернеті. Свої поради та доповнення ви можете написати в коментарях до цієї статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Engadget