Blog Imena.UA

Місто Майбутнього на iForum 2019

Кілька років тому на iForum з’явилася спеціальна тематична зона під назвою «Місто Майбутнього». У 2017 році темою Міста були технології віртуальної реальності, у 2018-му — космічні технології, а  от цьому році організатори не робили чіткого тематичного акценту. Тому у виставковій зоні розміром понад 1000 мрозмістилися стенди компаній, які випускають товари у сферах робототехніки, доповненої та віртуальної реальності, розумних будинків і Інтернету речей, цифрового виробництва, поновлюваних джерел енергії, телекомунікацій, а також збору й обробки даних. Щоб потрапити до Міста, кожен учасник повинен був представити, як мінімум, робочий прототип свого винаходу.

Fonetify: читай з правильною вимовою

Стартап Fonetify – розробник сервісу, що дозволяє вам правильно читати англійський чи французький текст прямо з екрана. Відомо, що в цих мовах слова часто читаються зовсім не так, як пишуться. Fonetify підсвічує літери, які треба вимовляти, і виділяє сірим так звані «німі» літери. Крім того, сервіс вставляє ті символи, яких немає в написанні, але які треба додавати у вимові. Fonetify постачається у вигляді безкоштовного додатка до браузерів Google Chrome (Desktop), Chromium-based Kiwi Browser (Android) та Mozilla Firefox (Desktop, Android).

Fonetify: сервіс, що допомагає правильно вимовляти тексти на іноземних мовах

STIYSTIL: універсальні столи

Ідея стартапу STIY STIL дуже проста — знизити ступінь шкоди від сидячої роботи. Добре відомо, що тривале сидіння за робочим столом шкідливе, іноді просто хочеться встати та розім’яти ноги. Але якщо у вас термінова робота і немає часу на те, що б десь прогулятися чи сходити у фітнес-зал? Ось тут можуть згодитися рішення, що вже давно має попит на заході — столи з регульованою висотою поверхні. Основна ідея таких меблів полягає у чергуванні роботи сидячи та стоячи. Люди, які вже працюють за такими столами, підтверджують позитивний вплив регулярної зміни положення тіла протягом робочого дня.

В цьому році STIYSTIL представив столи з електричним приводом, висота яких регулюється за допомогою електродвигуна. До того ж цей привід настільки потужний, що на столі можна навіть «кататися» вгору вниз.

Нові моделі столів STIYSTIL оснащені електронним блоком керування автоприводу

Меблі STIYSTIL надійно зроблені та легкі у користуванні. Вони готові до використання відразу з коробки та можуть, в тому числі, встановлюватися на наявні меблі.

AMW Rocketry

Ракетна лабораторія AMW Rocketry поки що складається усього з чотирьох людей, але плани в неї справді грандіозні. Наприклад, в перспективі AMW Rocketry планує використовувати багаторазові ракетні апарати для відеоспостереження та отримання метеорологічних даних. Переваги ракет перед дронами — у величезній швидкості. Якщо дрон на висоту 500 метрів піднімається кілька хвилин, то ракетний апарат — кілька секунд. Засновник Станіслав Баранцев повідомляє, що зараз стартап націлений на отримання інвестицій, масштабування і створення трудових місць в Україні. AMW Rocketry сподівається розвиватися в різних напрямках і освоювати нові технології: як двигуни, так і конструкційні рішення.

Тестові зразки ракет AMW Rocketry

Ecosoft

Взагалі, Ecosoft — вже далеко не стартап. Компанія була заснована ще в 1991 році в Україні, а сьогодні це — великий міжнародний виробник фільтрів для очищення води. Навіть більше, це один з п’яти світових виробників, які пропонують весь асортимент продуктів: від фільтрів-глечиків до промислових систем зворотного осмосу. Нещодавно компанія освоїла випуск апаратів по продажу чистої фільтрованої води, які можна побачити в супермаркетах Києва та інших міст.

Великі промислові очищувачі води Ecosoft

Underdog. СТРАХ OFF

Відомо, що приватні компанії в Україні часто піддаються обшукам з боку правоохоронців. Це приводить до зупинки бізнесу, стресового стану серед співробітників, втрати активів. Ось чому автори антистресового додатка для віртуальної реальності VoxBox спільно з агентством антикризових операцій «Underdog The UnLawyers» розробили спеціальний симулятор для бізнесменів «Обшук на виживання» — освітню гру для навчання стратегіям поведінки під час «маски шоу». Ця гра має допомогти їм захистити свої активи в разі недоброзичливого візиту правоохоронних органів.

«Діалог між бізнесом і владою повинен відбуватися на рівних, і якщо інша сторона не хоче грати за правилами, завдання бізнесу — ці правила змінити. Тим більше, що в еру сучасних технологій у нас є безпрецедентний пул інструментів і можливостей для об’єднання зусиль в боротьбі проти корумпованої системи», —  кажуть автори розробки.

Гра у віртуальній реальності «Обшук на виживання»

Новий додаток націлений, в першу чергу, на корпоративний сегмент, який в будь-який момент може стати заручником правоохоронців. Для гри потрібні окуляри віртуальної реальності та встановлений додаток на телефоні або планшет. Суть симулятору полягає в тому, що людина може пережити всі жахи обшуку і спробувати різні варіанти поведінки в стресовій ситуації віртуально, тобто абсолютно безпечно.

«Обшук на виживання» — мультисюжетна гра з 50-ю можливими сценаріями. У кожній окремій ситуації гравцеві надається вибір, як діяти. Від його відповіді залежить подальший розвиток подій. В результаті у гравця формується розуміння того, які стратегії поведінки однозначно ведуть до репутаційних і матеріальних втрат при спілкуванні з правоохоронцями, а які найбільш виграшні особисто для нього і компанії в цілому. Розробники гри впевнені, що вона допоможе бізнесменам  бути готовими до будь-яких стресових ситуацій у взаємодії з правоохоронцями.

АЗС TOKA Energy

Кількість електромобілів в Україні зростає значними темпами та вже перевищила 10 тисяч. Цей ринок міг би зростати ще швидше, але його гальмує недостатньо розвита інфраструктура електрозарядних станцій. Як відомо, автономність автомобілів з повністю електричним приводом поки що в кілька разів менша, ніж в авто з двигунами внутрішнього згорання. Згідно з даними ресурсу InsideEVs, найдовшу відстань без підзарядження може подолати Tesla Model S (до 535 км) та Hyundai Kona Electric — 435 км. І хоча прогрес не стоїть на місті й автономність електрокарів постійно збільшується, без масштабної мережі електрозарядних комплексів (ЕЗК) сьогодні доволі важко добратися, скажемо, з Києва у Львів чи в Одесу.

TOKA — це приватний український виробник ЕЗК та ініціатор створення мережі публічно-доступних зарядних станцій для електромобілів. Місія компанії — зробити володіння електромобілем таким же комфортним, як і автомобілем з двигуном внутрішнього згоряння.

Електрозарядний комплекс TOKA потужністю 22 кВт на кожну розетку

TOKA виробляє ЕЗК двох типів: комерційний і домашній зарядні комплекси, які сьогодні на 50% складаються з українських комплектуючих. Крім того, компанія будує публічну мережу ЕЗК, до якої може приєднатися кожен охочий, та зробила хмарну платформу для управління мережею ЕЗК ТОКА. Всього встановлено більше 100-ти публічних ЕЗК, з потужністю зарядки до 170 електромобілів одночасно. ЕЗК встановлені в Києві, Одесі та в інших обласних центрах України на паркуваннях супермаркетів, магазинів, спортивних клубів, офісних центрах і нічних паркуваннях. В планах — вже у 2019 році довести кількість пунктів зарядки до 300. На системах прискореної зарядки в середньому за 1 хвилину накопичується енергії для пробігу на 1 км. Коли власник повернеться на паркінг, електромобіль вже буде заряджений.

Електромобіль Hyundai Kona Electric. Взагалі електромобілі давно демонструються в демозонах iForum і завжди викликають підвищений інтерес

Стартап Active Game, що вже кілька років випускає крісла-симулятори, в цьому році додав стоячу динамічну платформу для ігор-шутерів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: