«Місто Майбутнього» на iForum 2018: перепис українських винаходів

Починаючи з 2015 року, на iForum присутня спеціальна тематична зона під назвою «Місто Майбутнього». В 2017 році темою Міста були технології віртуальної реальності, а цього року організатори оголосили новий напрямок: космічні технології. Звичайно, було чимало макетів ракет, в тому числі, здатних підніматися у повітря. Але координатори також запросили до участі значну кількість різних стартапів, які не завжди вписувалися у космічну тематику. Щоб потрапити до Міста, їх розробки мали задовольняти двом ключовим критеріям: по-перше, унікальність чи інноваційність проекту, по-друге — «Made in Ukraine» в максимальному ступені. І, безперечно, кожен учасник повинен був представити, як мінімум, робочий прототип свого винаходу.

Деякі з представлених розробок вже запущені в комерційну експлуатацію, деякі ж набули розголосу і отримали фінансування на фандрайзингових платформах типу KickStarter. Нижче наведено найцікавіші, на думку редакції, проекти з досить великого розмаїття «Міста Майбутнього-2018».

Декілька технічних вишів представили свої розробки з ракетобудування

Декілька технічних вишів представили свої розробки з ракетобудування

Meredot

Пристрій Meredot — це «розумна» бездротова розетка. Обидві частини з’єднання (як вилка, так і розетка) не мають оголених контактів, не бояться вологи, абсолютно безпечні для дітей. Винахід використовує технологію бездротової зарядки, але при цьому має високий ККД — до 90%. Втім, через те, що обидві складові частини нагріваються під час роботи, Meredot не рекомендується застосовувати для навантаження вище 200 Вт. Наразі проект шукає інвестора.

Розетка Meredot у вимкненому та увімкнутому стані

Розетка Meredot у вимкненому та увімкнутому стані

Український дрон для агросектору

Український стартап Kray Technologies презентував на iForum свій перший дрон для агросектору. Унікальність мультироторного коптера в комбінації октакоптера та літака. 8 гвинтів забезпечують вертикальний зліт та посадку, а тяговий гвинт та крило дозволяють йому літати зі швидкістю до 110 км/год на висоті усього 1 м над землею. Апарат здатний працювати в автоматичному режимі, облітати перешкоди без участі оператора, злітати та приземлятися на майданчик діаметром близько 5 м.

Українська розробка Kray Technologies — гібрид літака та октакоптера

Українська розробка Kray Technologies — гібрид літака та октакоптера

Основне завдання дрону — внесення добрив на полях малих та середніх фермерських господарств, які не можуть собі дозволити купівлю чи оренду літака. Стартап орієнтується на американський і канадський ринки та вже отримав інвестиції у розмірі $350 тис. В кінці 2018-го Kray Technologies планує запустити свої дрони у комерційну експлуатацію, вартість складе $50 тис.

90% усіх компонентів агродрону створені українськими розробниками. Заряду батареї вистачає на 15-20 хвилин, за один цикл апарат обробляє до 14 га. Ємність бака для хімікатів – 22,5 л і 15 кг. У конструкції дрона передбачено дві розкладні штанги з оприскувачами, які забезпечують смугу нанесення у 5 м. Крім цього, український коптер обладнаний системою розпізнавання рельєфу і роторними атомайзерами, які забезпечують точне внесення концентрованих засобів захисту.

Енергія сонця — для приготування їжі

Науково-виробниче підприємство SYNEKO займається розробкою і виробництвом вітростійких концентраторів сонячного випромінювання, і пристроїв на їх основі. Концентратор сонячного випромінювання — це універсальне джерело теплової енергії. Призначений для отримання гарячої води, пари і дистильованої води (опріснення), приготування їжі та навіть утилізації пластикових відходів шляхом їх переплавлення. Протягом дня концентратор здатний нагріти декілька тон води. Все, що треба — націлити пристрій на сонце, а в фокусі сонячних променів розташувати ємність з водою, яку потрібно нагріти.

Макет концентратора сонячного випромінювання

Макет концентратора сонячного випромінювання

Nuka — вічний олівець та водозахищений блокнот

Свого часу космонавти зіштовхнулися з проблемою чим писати на папері, перебуваючи в невагомості. Звичайна ручка в таких умовах не працює, а після олівця у повітрі залишається графітовий пил. Nuka — це блокнот, сторінки якого зроблені з міцного і водонепроникного паперу, та олівець, оснащений металевим наконечником, котрий пише на папері, окислюючи його. Втім, в такому блокноті можна писати і звичайною ручкою, а далі при необхідності стерти напис за допомогою води чи звичайного антисептика. Винахідники Nuka планують вивести свій проект на Kickstarter.

Сторінки блокноту Nuka зроблені з міцного, водонепроникного паперу

Конкуренти 3D studio

FRONTVISUAL — українська команда розробників ПЗ в сфері архітектурної візуалізації. Їхня технологія дозволяє створити повноцінну 3D-модель архітектурного об’єкта та вписати його в реальне середовище. Створене ПЗ для шолому віртуальної реальності забезпечує відчуття повного занурення у проект, це є високотехнологічний і якісно новий рівень архітектурної візуалізації.

Технологія передбачає моделювання та зйомку з квадрокоптера, обробку та оптимізацію візуальної частини в програмному середовищі, програмування інтерактивних елементів, розробку органів управління, меню і т.д. Як виглядає готовий продукт — можна подивитися тут.

Програмна розробка українців в сфері архітектурної візуалізації

Програмна розробка українців в сфері архітектурної візуалізації

Легким рухом руки…

Стартап Raccoon.World спеціалізується на розробці маніпуляторів для рук, які дозволяють взаємодіяти з графічним інтерфейсом комп’ютеру. По своїй суті, винахід — та ж сама комп’ютерна мишка, яка працює не в двомірному просторі, а в тривимірному. Гаджет тренує моторні навички, може з успіхом застосовуватися у VR/AR-іграх. Крім того, він корисний для реабілітації кінцівки, а також допомагає людям з обмеженими фізичними можливостями відновитися і жити повноцінним життям.

3D-контролер Racoon clip дозволяє керувати комп'ютером аналогічно мишці чи тачпеду

3D-контролер Racoon clip дозволяє керувати комп’ютером аналогічно мишці чи тачпеду

Хороший дизайн — запорука успіху

Мистецьке конструкторське бюро ARTKB спеціалізується на розробці дизайну споживчої електроніки, побутової техніки, бездротових девайсів і ручних гаджетів. ARTKB володіє власним парком обладнання для потреб розробників: фрезерний, токарний, свердлильний, гравірувальний, шліфувальний і заточний верстати, паяльна станція, 3D-принтери, складальне виробництво.

Саме ARTKB створило дизайн найбільш відомих українських гаджетів PetCube та Hideez Key, також компанія виконувала замовлення для Samsung.

Маска для конфіденційних перемовин від ARTKB

Маска для конфіденційних перемовин від ARTKB

На iForum компанія презентувала аудіомаску для конфіденційних перемовин власної розробки. Маска підключається до смартфону через Bluetooth і дозволяє вести телефонні розмови так, що ніхто з оточуючих не почує вас.

Picolor – будь-який колір на замовлення

Український стартап Picolor винайшов засіб для змішування фарби, що здатний згенерувати більше 1 мільйона кольорів. Пристрій Picolor — це невеликий куб з п’ятьма різними пігментними тонами, котрий включає Cyan, Magenta, Yellow, Black and White. Користувач може обрати потрібний йому колір у мобільному додатку та надіслати на Picolor за допомогою Bluetooth. Далі гаджет використає спеціальні механізми для відтворення бажаного кольору. Такий пристрій є креативним помічником як для професіоналів, так і для любителів, і допомагає розвивати навички малювання у дітей.

Picolor — спочатку в програмному додатку на смартфоні ви обираєте потрібний колір, далі пристрій змішує фарби в потрібній пропорції і видає вам потрібний колір

Picolor — спочатку в програмному додатку на смартфоні ви обираєте потрібний колір, далі пристрій змішує фарби в потрібній пропорції і видає вам заданий відтінок

Стартап виставив свій продукт на Kickstarter та легко зібрав $40 тис. інвестицій, хоча ставив за мету отримати усього $20 тис. Випуск на ринок готового комерційного продукту планується в кінці 2018 року.

Друкуємо керамічні вироби

Kwambio — український стартап, який запустився в 2015 році і має офіси в Одесі та Нью-Йорку. Пару років тому одесити відкрили першу в Україні та Європі фабрику для друку керамічних виробів. Компанія дозволяє відтворити у кераміці будь-яку тривимірну модель, розроблену користувачем: прикраси, посуд, предмети інтер’єру, промислові зразки і навіть кісткові імплантати. За останній рік на фабриці надрукували понад 10 000 виробів для клієнтів з США та Європи. Виготовлення однієї моделі в середньому обійдеться в $50.

Спочатку процес виробництва був складним і довгим: на 3D-принтері друкували форму, потім методом традиційного лиття виготовляли модель, обпалювали в печі та наносили покриття. В результаті, на виробництво однієї вази могло піти до 10 днів. Тоді в Kwambio вирішили доопрацювати технологію: вони зібрали доволі унікальний 3D-принтер Ceramo One, що дозволяє друкувати відразу готові об’єкти керамічними порошками на основі глини, які також розробили на фабриці. Принтер вже працює на фабриці в Одесі. Завдяки такому рішенню їм вдалося скоротити терміни виробництва до декількох днів.

3D-принтер Ceramo One, що дозволяє друкувати вироби керамічними порошками

3D-принтер Ceramo One, що дозволяє друкувати вироби керамічними порошками

Основна відмінність українського принтера, за словами розробників, полягає у високій швидкості (160 мм/с), точності друку (20 мкм), а також широкому виборі матеріалів власної розробки, що дозволяє виготовляти як дизайн-об’єкти, так і промислові зразки. Завдяки власному виробництву, Kwambio розширив набір колірних рішень: зараз в асортименті близько 100 кольорів керамічних порошків. Також стартап розробив порошки для друку форм під лиття металевих виробів і друку промислових зразків в аерокосмічній сфері.

Автосимулятори — вічна тема

Симулятор, що складається з VR-окулярів та крісла, яке змінює свою позицію в просторі, не є чимось принципово новим. Наприклад в минулому році на iForum показали симулятор XRide360, що користувався величезною популярністю серед відвідувачів.

Симулятор від Active-game

Автомобільний симулятор від Active-game

Цього року свої рішення представила команда Active-game, що є українським виробником професійних симуляторів та інтерактивних атракціонів. Ці тренажери засновані на електромеханічних системах руху, тут відсутні гідравлічний привід з насосом та компресором, завдяки чому забезпечується довговічність платформ і висока швидкість переміщення крісла-тренажера. Показник крен-тангаж складає до 25°. Симулятор комплектується шоломом віртуальної реальності Oculos Rift або одним/трьома LCD 3D-телевізорами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank