Kray Technologies — дрони, які відроджують українське фермерство

Для України, що має великий аграрний потенціал, важливим є оновлення традиційного сільського господарства, з максимальним впровадженням IT-технологій. Серед тих, хто працює в даному напрямку слід відзначити українську компанію Kray Technologies. Її фахівці розробляють інноваційні рішення для фермерів — безпілотники із власним ПЗ, які дозволяють значно підвищити ефективність аграрного господарства. Як саме працює технологія та на чому заощаджують користувачі нових рішень нам розповів засновник та CEO проекту Дмитро Сурду.

15095677_1783376101920345_4466187682713333610_n_117145823589

Про мету розробки

Найголовніша річ, котру я хотів би підкреслити с самого початку: наш дрон — це індустріальне роботизоване рішення. Ми створили його для внесення листових добрив чи хімікатів на полях і яке може замінити для середніх фермерів традиційні засоби нанесення препаратів. Наш дрон має продуктивність обробки на рівні наземних обприскувачів та агролітаків — до 500 ГА на добу.

Якщо говорити про технічну сторону проекту Kray Technologies, то для досягнення такої продуктивності наш дрон літає зі швидкістю 110 км/год на висоті 1 м над рослинами, з врахуванням рельєфу та перешкод. Це — надскладна задача, для вирішення якої ми поєднали значні компетенції багатьох висококласних фахівців.

Про економію для фермерів

Наш безпілотник дозволяє заощаджувати в трьох стратегічно важливих для господарств напрямках. По-перше, це радикально менші технологічні втрати врожаю, наприклад, через колії від наземних обприскувачів або в погано чи неповністю оброблених краях поля, що характерно для використання с/г літаків. Такі втрати можуть складати до 4-5% врожаю.

По друге, це економія пестицидів, за рахунок використання технології ультрамалооб’ємного внесення у її чистому вигляді — високоякісне монодисперсне внесення. Суть наступна: для підвищення ефективності потрібно забезпечити рівномірне покриття рослин краплинами препаратів. Вимоги до якості зростають із зменшенням норми внесення, таке внесення має найбільшу активність при дуже малому розмірі краплі. Але для максимальної ефективності та запобігання непродуктивних втрат хімікатів розмір краплі повинен бути в дуже вузькому діапазоні.

По-третє, це в 5-10 разів нижчі операційні та капітальні витрати. Наш дрон коштує на порядок менше, аніж с/г літаки, оператором є одна людина, дрон не потребує додаткової інфраструктури, наприклад, злітної смуги.

Про агротехнології в Україні

В Україні є аграрії-інноватори, які роблять великі зміни вже зараз. Дороговизна нових рішень — ось що є дуже великою проблемою для впровадження інновацій в Україні. Тому ми вважаємо, що в найближчій перспективі в Україні будуть розвиватися проекти, що дозволяють заощаджувати за рахунок використання новітніх технологій в традиційних галузях. І саме такий проект ми і робимо.

Якщо говорити про регулювання використання дронів на законодавчому рівні (як це реалізовано наразі в США – прим. ред.), я вважаю, що в існуючих реаліях в Україні це скоріше буде шкідливо, ніж корисно. Але в перспективі розумне регулювання використання дронів — це абсолютно необхідна річ. Особливо це стосується використання дронів високої вантажопідйомності.

Про розвиток та поширення технології

В процесі залучення українських фермерів до використання нашої розробки ми робимо ставку на виставки, бо саме там концентрація наших перших споживачів найбільша. В минулому році ми брали участь в AgTech (Київ), AgroPort (Львів) та Lviv IT Arena (Львів), а також Drone World Expo (Сан Хосе, США). Це найбільш відомі профільні заходи.

В 2017 році плануємо продовжувати брати участь у виставках, а також плануємо запустити декілька пілотних проектів з канадськими аграріями. Хочу висловити велику подяку Канадсько-українській торговій палаті за суттєву допомогу в цьому питанні. Ми були б раді потратити в провідні міжнародні акселераційні програми, але наш головний фокус — це високоякісний продукт, який ми створюємо. Коли ми відвідуємо міжнародні виставки, бачимо там проекти з дуже високим технічним рівнем. Тому треба мати дуже якісний продукт, щоб бути кращими.

15134660_1741198256204420_6224453479416938188_n

Розробка Kray Technologies на Drone World Expo (Сан Хосе, США), 2016 р

Варто зазначити, що ядро нашої команди складає група, що бере участь в волонтерській діяльності, з весни 2014 року. Ця діяльність буде продовжуватися і надалі. В рамках проекту Kray Technologies ми не займаємося розробкою військової техніки, але комерціалізація напрацювань дозволить нам довести до завершення розробку розвідника-коригувальника переднього краю, у рамках волонтерського проекту.

Про український потенціал

Якщо говорити про глобальну мету нашої роботи, тут треба поділяти мету команди та мету підприємства. Підприємство Kray Technologies має на меті створення продукту, що змінить всю економіку для значної кількості аграрних господарств. Це дасть значний економічний ефект для фермерів всього світу.

Наша команда та я, особисто, прагнемо зробити український проект, що буде впізнаваний в усьому світі. Проект, який показав би справжній потенціал України. Прекрасно, що ця новітня технологія почне допомагати, насамперед, українським аграріям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Відеопрезентація дрону, що замінить с/г літаки та наземні обприскувачі:

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023