Інтернет речей та українські полуниці — як працює міні-ферма UABERRY

Сьогодні вже нікого не здивуєш «розумною» електронікою та комплексними «розумними» будинками. Нарешті «інтернет речей» в Україні вийшов на свіже повітря — розробники почали застосовувати найсучасніші технології в агропромисловому комплексі.

Як IT-досягнення стають в нагоді приватним дачникам та промисловим аграріям нам розповів співзасновник компанії UABERRY Олексій Петренко:

Олексій Петренко

Як з’явилася міні-ферма UABERRY

— Компанія UABERRY — це симбіоз інженерної думки та досвіду з розробки програмного забезпечення з заглибленням в аграрні технології. Наш проект був створений для того, щоб поліпшити життя фермерам. Все почалося зі створення конструкцій для вирощування полуниці. Мій батько Володимир Петренко, засновник підприємства «Українська полуниця», зацікавився вирощуванням полуниці, та почалось все, як у більшості аграріїв в Україні, із землі. Ми відразу зіштовхнулись з багатьма проблемами: обробка землі, захист від бур’янів і шкідників. Ягоди на відкритому ґрунті постійно піддавалися впливу зовнішньої середи. Дощ шкодив товарному вигляду, а подекуди й псував якість продукції. Багато ягід відбраковувалися, обійтись без втручання допоміжних засобів було важко. До того ж організація поливу і внесення добрив в полі займала багато часу і ресурсів.

12377803_1552736131692465_5995851138786411281_o

Тоді з’явилась ідея вирощувати полуницю у горщиках, по голландській технології. Для цього були розроблені спеціальні конструкції, для промислового вирощування. На базі підприємства з виготовлення дротових виробів, що було основним бізнесом Володимира Олексійовича, було випущено декілька тестових ферм. Так як технології вирощування полуниці на таких фермах були на той час в Україні нові, увесь процес доводилось освоювати самостійно. За декілька років ми вже мали досвід і відпрацьовану технологію. Конструкції на той час пройшли ряд перетворень та адаптацій. Останній варіант не має аналогів на українському ринку, є дуже практичним, зручним, простий в монтажі та відповідає технологічним потребам вирощування ягід. В процесі перетворення з’явилась наша міні-ферма.

83693153

Наступним етапом розвитку була автоматизація процесу вирощування. Був створений вузол фертигації — система, яка змішує воду для поливу з добривами, відповідно до технологічних потреб, і подає рослинам. Удобрювальний вузол був укомплектований системою крапельного поливу і автоматикою.

На цьому розвиток не зупинився. Зібралася команда з програмістів та інженерів, які виявили бажання спробувати себе в розробці «інтернету речей». Так було створено проект UABERRY. Першою нашою розробкою стала Smart Mini Farm — міні-ферма для полуниці з повністю автоматизованим процесом вирощування. Ферма розрахована як для домашнього вирощування, так і для використання в готельно-ресторанному бізнесі.

RD2_1682-1024x581

Про сучасні технології т алгоритми для вирощуванні ягід

— В розробці прототипів ми використовували доступні на ринку технології. Це й сучасні плати для розробки від Arduino та Intel, і хмарні технології Azure від Microsoft. Наразі вже є розроблені нами плати та програмне забезпечення, що постійно вдосконалюється і наповнюється новими розробками. Ми використовуємо модульну систему розробки, прості задачі виконують контролери основою яких є 8bit MCU, більш складні — міні-комп’ютери, такі як Intel Edison. Розроблена нами автоматика слідкує за рослинами, а людині треба лише зібрати врожай, однак, скоро ми вирішимо і цю «проблему» 🙂

13226670_909067959204292_7350824578971687802_n

Зараз наша команда розробляє програмне забезпечення та систему керування для промислових ферм і тепличних господарств, що дозволить фермерам економити кошти та збільшувати врожайність. Тут задіяні майже ті самі процеси, але в промислових масштабах: аналіз довкілля, аналіз стану рослини, розрахунок затрат на виробництво тощо.

Конкретно щодо розроблених нами алгоритмів, думаю, ми зможемо говорити, коли зробимо наш проект Open Sorce 😉 Поки що ми бачимо перспективи в комерційних розробках.

Технологічні переваги міні-ферми:

  • повна автоматизація, мінімізація втручання людини в процес;
  • економія простору — на одній фермі площею 6 кв. м можна висадити ту ж саму кількість рослин, що й на земельній ділянці площею в 25 кв. м;
  • ферма може бути встановлена майже будь-де: на асфальті, на балконі, в гаражі або на даху;
  • віддалене керування та догляд за фермою через інтернет за допомогою комп’ютера або навіть смартфону.

12729188_15415032777772815751_5674814695169647393_n

Ферма автоматично поливає рослини в задані проміжки часу, а сенсори слідкують за станом довкілля та самих рослин, що дозволяє системі вчасно приймати рішення і подавати рослинам всі необхідні речовини. Розроблений нашою командою додаток дозволяє контролювати стан ферми з будь-якої точки світу. Немає потреби постійно знаходитись біля свого городу.

В додатку налаштована система сповіщень, яка повідомить про критичні ситуації та запропонує вирішити проблему фермеру, або ж знайде рішення самостійно. Крім того, на міні-фермі встановлена камера, що дозоляє в будь-якій проміжок часу відслідковувати візуально стан рослин чи похизуватись перед знайомими своїм врожаєм, також можна налаштувати автоматичне відправлення повідомлень або фото в соціальні мережі.

12813973_1547391502226928_6699275861550064144_n

У нас були перемовини з командою «Agri Eye», ми з ними познайомились на всеукраїнському хакатоні аграрних інновацій. Вони розробили сенсор для спектрального аналізу рослин. Попередньо ми домовились про використання розробок обох наших команд в комплексі. Це дасть можливість в реальному часі аналізувати стан та здоров’я рослин та суттєво скоротити час на прийняття рішень в критичних ситуаціях. Крім того, поєднання наших технологій дозволить зберегти врожай у випадку захворювань, а також в реальному часі коригувати баланс добрив для збільшення врожаю.

Про особливості роботи з міні-фермою

— Ми плануємо зробити наші міні-ферми максимально доступними, щоб будь-яка людина з середнім рівнем доходу змогла придбати «розумну» ферму і зробити своє життя більш цікавим, а свій город — продуктивнішим, отримуючи насолоду від процесу вирощування та, як бонус, смачні поживні ягоди.

Для роботи з конструкціями UABERRY не потрібні спеціальні знання, ми даємо початкову консультацію, проводимо сервісні налаштування і цього достатньо для використання міні-ферми в домашніх умовах. Для промислового вирощування і для HoReCa бажано мати окремого спеціаліста, який знається на сучасних технологіях, або ж замовляти послугу комплексного сервісного обслуговування в нашій компанії.

11034889_1407604989565256_4808201939546538160_n

Про клієнтів та промо-кампанії UABERRY

— Наразі ми маємо клієнтів лише в Україні, але є попередні домовленості з замовниками з сусідніх країн. В Україні зацікавленість в вирощувані полуниці в більшості сконцентрована на півдні, але є клієнти з західних та центральних регіонів країни.

Ми вже потроху проводимо рекламну кампанію, у нас є сайт та сторінки в інтернеті, окремо під міні-ферму та промислове виробництво. Ці технології трохи відрізняються, до того ж, різна цільова аудиторія. Окрім того, ми плануємо шукати інвесторів під розробку для HoReCa, розглядаємо можливість виходу на краудфандинг з міні-фермою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Який результат буде вважатись успіхом проекту в 2016 році?

— Вважаю, якщо в 2016 році смарт-фермерство в Україні буде асоціюватись з UABERRY — це можна буде вважати успіхом. Також, як вже зазначалося вище, в цьому році маємо на меті вийти на закордонний ринок.

12615564_1535854466713965_4784735915782704048_o

Про команду

— Зараз наша команда нараховує 8 чоловік, включаючи засновників, нас із батьком: Павло Мельник — back-end developer; Олександр Борисов — embedded developer; Олексій Гайдак — electronics engineer; Олексій Ярмоленко — android developer; Богдан Майлов — PM та Євгенія Петренко — PR.

Це спеціалісти в різних сферах, але ми не припиняємо пошуків нових учасників команди. Чим більше спеціалістів — тим більше можливостей.

Про тренди в аграрному секторі, варті уваги IT-спеціалістів

— Як на мене, в АПК попитом користуватимуться найрізноманітніші IT-розробки, як інженерні рішення, так і програмне забезпечення, — все, що може прискорити розвиток, покращити і спростити технології, зменшити використання природних ресурсів і вирішити продовольчі проблеми. Увагу треба звертати на потреби аграріїв. Для успішного продукту потрібно добре вивчити ціль. Вибрати вектор, в якому є бажання рухатись, вивчити існуючу технологію і знайти засоби її покращення. Треба думати, як інженер.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу

Від енергетичних напоїв до трансплантації шкіри: як Ісландія використовує 90% рибних відходів