Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?

Під час Всесвітньої конференції 5G Чжан Юнтао, заступник генерального директора технологічного відділу Ericsson у Китаї, сказав в інтерв’ю, що майбутня мережа 6G – це не просто підвищення швидкості. Він стверджує, що мережа 6G створить єдність віртуального та реального. Крім того, він вважає, що голографічна комунікація переміститься в галузі наукової фантастики в реальність і в майбутньому стрімко розвиватиметься.

У чому різниця 5G та 6G?

5G є попередником 6G, що забезпечує вищу швидкість мобільного зв’язку та інтернету, а також високу місткість мережі. Якщо в 5G швидкість може досягати 1 гігабайта на секунду, то у мережі шостого покоління вона починатиметься від одного терабайта на секунду. Для порівняння зараз ми користуємося зв’язком 4G. Він забезпечує середню швидкість мобільного інтернету – 24 Мбіт на секунду. Ми оплачуємо швидкий домашній інтернет, який пропонує швидкість до 100 Мбіт в секунду. Якщо 5G і 6G стануть загальнодоступними, користувачам більше не доведеться окремо купувати домашній інтернет. З 6G ви зможете завантажити 142 годин відео за 1 секунду.

Китай попереду всієї планети

Китайська академія інформаційних та комунікаційних технологій 14 січня 2022 року опублікувала звіт про процес розгортання 5G-технологій у 2021 році. За даними відомства, КНР практично повністю забезпечила себе необхідними вежами — базові 5G-станції на січень 2022 року встановлені у всіх містах та міських районах, а також охоплюють понад 97% округів та близько 50% селищ. При цьому кількість користувачів зв’язку в стандарті 5G становить 450 млн осіб, тобто понад 80% від світової кількості споживачів, які використовують зв’язок останнього покоління, проживають у Китаї.

Коли чекати 6G та що дозволить цей стандарт

Оскільки широкомасштабний розвиток 5G у Китаї продовжується, мережа 6G також стала гарячою темою в галузі. На комунікаційній нараді під час Всесвітньої конференції 5G компанія Ericsson опублікувала «Звіт про інновації та бачення» та запропонувала чотири сценарії на 2030 рік. Ці чотири сценарії включають:

  • інтернет;
  • підключений інтелект;
  • цифровий програмований фізичний світ;
  • стійкий глобальний взаємозв’язок.

Допоміжні технології, що стоять за ними, включають нескінченні з’єднання, надійні системи, когнітивні мережі та обчислювальну потужність.

Чжан Юнтао сказав, що у майбутньому всі пристрої будуть пов’язані між собою, і в цьому випадку ми зможемо робити дзеркальне відображення цифрового світу у фізичному світі. Виходячи з цього, Ericsson висловила свою думку про мережу 6G. Компанія повторює, що мережа 6G – це не просто підвищення швидкості, вона створить єдність віртуального та реального. Фізичний світ має сприйняття, дію та досвід. Все це можна віртуалізувати та запрограмувати у цифровому світі. Крім того, зміни у фізичному світі синхронізуються зі змінами у цифровому світі.

Велика кількість джерел даних може бути перенесена з фізичного світу до цифрового, і цифровий світ може бути проаналізований. Після моделювання результати можуть працювати у реальному світі за допомогою різних драйверів. Таким чином, ми можемо відстежувати та аналізувати минуле, моделювати та передбачати майбутнє. Ґрунтуючись на вищевикладених уявленнях, Ericsson оголосила про шість областей інновацій, які включають:

  • цифрового двійника;
  • голографічний зв’язок;
  • змішане навчання;
  • імерсивний досвід;
  • чисті нульові викиди;
  • технологічні інновації.

Внутрішній інноваційний проєкт Ericsson створив відносно простий голографічний зв’язок, використовуючи камеру LIDAR, функцію 3D-виявлення для створення джерела даних, а потім підключивши окуляри доповненої реальності через мобільний телефон для створення ефекту голографічного зображення.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

Відповідь OpenAI: провідні проекти Китаю в галузі штучного інтелекту