Відповідь OpenAI: провідні проекти Китаю в галузі штучного інтелекту

На хвилі успіху ChatGPT технологічні гіганти та незліченні стартапи поспішили запропонувати аналоги. Не залишився осторонь Китай: компанії від Tencent до Baidu розробляють великі мовні моделі та схожі інструменти. У матеріалі — про китайські проєкти у цій галузі.

Страх перед втраченою вигодою стимулює китайських інтернет-провайдерів та постачальників випускати свої варіанти нейромереж, але аналітики вважають, що вже наступного року конкуренція скоротиться.

Однак їм доведеться не лише вирішувати технічні завдання, а й дотримуватися нових правил китайського уряду, які визначають, який контент та повідомлення дозволено генерувати інтелектуальним системам.

Tencent

У лютому Tencent анонсував інструмент HunyuanAide, схожий на ChatGPT. Але, швидше за все, компанія зосередить свої зусилля у сфері ігор та корпоративних програмних інструментів, які можуть стимулювати попит на хмарні рішення від Tencent, розширивши їхню функціональність.

Ще одна перевага для WeChat — велика аудиторія користувачів, де можна навчити моделі. Хоча Hunyuan досить добре володіє китайською мовою, компанія ще не випустила оновленої моделі з моменту свого дебюту.

Alibaba

У квітні гігант електронної комерції Alibaba представив Tongyi Qianwen, свою відповідь ChatGPT. Він інтегрує всі корпоративні інструменти, включно з програмним забезпеченням для зв’язку на робочому місці DingTalk.

Однак, на думку аналітиків Bernstein, інструменти штучного інтелекту Alibaba можуть нашкодити її основному бізнесу — маркетплейсу. Наприклад, Tongyi Qianwen може показувати результати щодо товарів, які конкуренти продають дешевше, підвищуючи ймовірність того, що покупці робитимуть покупки в іншому місці.

«Намір робити покупки, що існує в різних екосистемах Alibaba, забезпечує органічне середовище для монетизації ідей, створених за допомогою штучного інтелекту, хоча порівняння цін, ймовірно, залишиться важливим для споживачів», — зазначають аналітики.

Bytedance

Батьківська компанія TikTok використовує величезні обсяги даних від своїх користувачів, короткий відеоконтент, створений користувачами, і має перевагу в тому, що вона є одним із перших розробників алгоритмів рекомендацій на основі штучного інтелекту.

Але у Bytedance менше шансів конкурувати за корпоративні інструменти, оскільки її пакет для підвищення продуктивності Lark важко набирає аудиторію.

Baidu

Пошукова система та інтернет-провайдер Baidu запустила розмовного чат-бота Ernie у березні, і реакція була неоднозначною. Але після цього функції та обсяг пошуку покращилися.

Компанії також доведеться адаптувати витрати на розробку більш досконалого штучного інтелекту зі своїми планами щодо монетизації цих інструментів.

На думку аналітиків Bernstein, ключова проблема полягає в тому, що «стратегії дуже фокусуються на технологічних інноваціях, не забезпечуючи чіткого шляху монетизації, в результаті чого технології в кінцевому підсумку стають джерелом доходу в довгостроковій перспективі».

SenseTime

Нещодавно компанія випустила кілька продуктів, які безпосередньо конкурують із пропозиціями OpenAI, включаючи чат-бота SenseChat, генератор зображень та інструменти для розробників, що доповнюють лінійку продуктів, яка вже включає технологію розпізнавання облич та картинок.

У розпорядженні SenseTime є величезний центр обробки даних, який дозволяє навчати безліч моделей, що дає значну перевагу перед конкурентами. Завдяки цьому все більше корпоративних клієнтів можуть розробляти та навчати свої індивідуальні моделі.

Водночас SenseTime доведеться зробити більше роботи з впровадження таких інструментів серед кінцевих користувачів, і йому не вистачає масштабування Tencent, Baidu або Alibaba.

На конкурентному західному ринку вже з’явилися гравці, які, ймовірно, займуть левову частку ринку. Але, ймовірно, у Китаї ситуація розвиватиметься інакше, і ринок буде більш фрагментованим.

iFlyTek

iFlyTek та інші китайські єдинороги в області штучного інтелекту, наприклад Megvii та Cloudwalk, першими використовували технологію для розпізнавання голосу та обличчя, і зараз поспішають надолужити позиції в генеративних технологіях.

iFlyTek готується запустити велику мовну модель (LLM) 1+N Cognitive на початку травня. Цифра 1 у назві позначає основну мовну і навчальну модель, де навчається N — підмножина моделей, налаштованих для різних галузей.

Виробник голосових записуючих пристроїв та програм для транскрибування записів зустрічей або розмов, має глибокі знання в галузі NLP, що може виявитися перевагою у конкуренції з ChatGPT.

Huawei Technologies Co

Телеком-гігант Huawei також приєднався до протистояння, запустивши свій аналог ChatGPT Pangu. Розробка викликала негативну реакцію в інтернеті, і багато користувачів вказували, що при анонсі не представили живу чи записану демоверсію.

Компанія розраховує використовувати свою модель Pangu у кількох галузях, включаючи фармацевтику, ігри, метеорологію та водопостачання.

Qihoo 360

В останні роки китайська компанія в галузі кібербезпеки Qihoo 360 залишалася непублічною, але привернула увагу, коли її засновник і CEO Чжоу Хуньї висловився про ажіотаж навколо ChatGPT.

У квітні його компанія запустила інструмент 360 Smart Brain, який став доступним корпоративним клієнтам для бета-тестування.

Під час онлайн-демонстрації розробки Чжоу довелося кілька разів переформулювати питання, щоб отримати відповідь. Це вказує, що технологія поки що поступається ChatGPT і боту Ernie від Baidu, коли йдеться про точні відповіді. «Він схожий на дитину», — зазначив Чжоу.

Китайська академія наук

Інститут автоматизації Китайської академії наук був одним із перших академічних установ Китаю, який запустив велику мовну модель.

Ще у 2021 році, задовго до того, як ChatGPT підірвав глобальну технічну спільноту, академія повідомила мультимодальну LLM під назвою Zhidong Taichu. Її позиціювали як першу у світі попередньо навчену модель, здатну розуміти візуальні, звукові та текстові підказки.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному