Білл Гейтс опублікував лист про штучний інтелект та прогнози щодо його майбутнього

Співзасновник Microsoft Біл Гейтс опублікував лист із 7 сторінок під заголовком «Епоха штучного інтелекту почалася», в якому виклав своє уявлення про майбутнє штучного інтелекту. На його думку, робота над технологією «настільки фундаментальна, як створення мікропроцесора, персонального комп’ютера, інтернету та мобільного телефону».

Лист був опублікований того ж дня, коли Google випустила свого чат-бота зі штучним інтелектом Bard і через тиждень після того, як творець ChatGPT OpenAI оголосив про довгоочікувану нову версію моделі штучного інтелекту GPT-4.

Мільярдер також озвучив побоювання з приводу штучного інтелекту, включаючи ризик того, що люди зловживатимуть ним, та ймовірність, що в міру вдосконалення технології з’явиться надрозумний штучний інтелект, який міг би «встановлювати свої власні цілі».

У листі Гейтс розвинув ці ідеї, зазначивши, що штучний інтелект як інструмент не лише дозволить підвищити продуктивність праці людей, а й усунути глобальну нерівність — на робочих місцях, охороні здоров’я та освіти.

«Білий комірець, готовий допомогти вам із різними завданнями»

Співзасновник Microsoft вважає, що штучний інтелект можна буде застосовувати як «цифровий особистий помічник» для підвищення продуктивності співробітників. Будучи інтегрованим у такі інструменти, як Microsoft Office, він допоможе працювати з електронною поштою.

Створені алгоритмами «персональні агенти», які мають великі знання та дані про його компанії та галузі, також стануть ресурсом, з яким співробітники зможуть спілкуватися.

«Обчислювальна потужність стає дешевшою, і здатність GPT висловлювати ідеї все більше буде схожа на те, що у вас є доступний білий комірець, готовий допомогти вам з різними завданнями» – пише Гейтс.

Цифровий помічник, який виконає тяжку роботу за медиків

В галузі охорони здоров’я штучний інтелект зможе звільнити медиків від певних завдань, таких як заповнення страхових заяв, робота з паперами та складання записів про відвідання лікаря.

Гейтс писав, що для бідних країн, де «багато хто ніколи не звертається до лікаря», штучний інтелект міг би дозволити медичним працівникам продуктивніше працювати з пацієнтами, яких вони дійсно бачать. Можливо, штучний інтелект допоміг би в лікуванні пацієнтів, які не живуть поблизу медичних закладів.

Штучний інтелект вже використовується в охороні здоров’я для аналізу медичних даних та розробки ліків, але інструменти наступного покоління дозволять прогнозувати побічні ефекти ліків та розраховувати рівні дозування.

Що стосується сільськогосподарських культур і худоби в бідних країнах, пише мільярдер, штучний інтелект може допомогти розробити насіння, адаптоване до місцевого клімату, і вакцини для худоби — це особливо важливо, «оскільки екстремальні погодні умови та зміна клімату чинять ще більший тиск на фермерів, які ведуть натуральне господарство у країнах із низьким рівнем доходу».

Вчителів не замінити, але їм доведеться адаптуватись

Гейтс прогнозує, що у найближчі 5-10 років штучний інтелект може кардинально змінити освіту. Алгоритми будуть надавати контент, адаптований до стилів навчання учнів, а також визначати, що мотивує окремих учнів та змушує їх втрачати інтерес до предмета.

Штучний інтелект також допоможе вчителям готувати навчальний план та оцінювати, як студенти розуміють теми.

«Навіть після того, як технологію буде доведено до досконалості, навчання, як і раніше, залежатиме від прекрасних стосунків між учнями та викладачами, — пише Гейтс. — штучний інтелект покращить, але ніколи не замінить роботу, яку учні та вчителі виконують разом у класі».

Гейтс писав, що штучний інтелект також необхідно зробити однаково доступним для всіх шкіл у США та у всьому світі, «щоб учні з сімей з низьким доходом не залишилися позаду».

Вчителям також доведеться адаптуватися до учнів, які використовують нові технології на кшталт GPT у класі. Гейтс навів приклад того, як вчителі дозволяють студентам використовувати GPT для написання чернетки есе, яке потім їм доведеться персоналізувати.

«Щоб повною мірою використати цю чудову нову технологію, нам потрібно буде як оберігатися від ризиків, так і поширювати переваги серед якомога більшої кількості людей», — пише Гейтс.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження