Битва штучних мізків або як Google запускає чат-бот Bard, суперника ChatGPT від Microsoft

Компанія Google анонсувала свою відповідь СhatGPT – це чатбот зі штучним інтелектом Bard, презентація якого запланована на заході Google Presents сьогодні у Парижі.

Гендиректор Google Сундар Пічаї назвав Bard «експериментальним розмовним сервісом штучного інтелекту».

«Bard має поєднати широту світових знань із потужністю, інтелектом і креативністю наших великих мовних моделей, – заявив Пічаї. – Він використовує інформацію з інтернету, щоб надати актуальні високоякісні відповіді».

Google запустить спрощену версію чатбота, яка потребує набагато нижчих системних вимог, ніж її повнофункціональні аналоги, для вибраної групи користувачів. Потім їхні відгуки проаналізують разом із результатами внутрішнього тестування.

Конкурент, OpenAI, цього не врахував – ChatGPT набрав 100 млн користувачів за два місяці. Зараз у моделі ChatGPT 175 млрд параметрів, і обробка мільйонів запитів вимагає шаленої обчислювальної потужності. Сервери компанії регулярно не витримують таких навантажень.

Трохи історії

Материнська компанія Google – Alphabet – найбільший інвестор в R&D штучного інтелекту. За 2016–2022 роки Google вклав близько $120 млрд у дослідження штучного інтелекту і хмарні обчислення, згідно зі звітом Bank of America. Гендиректор Google Сундар Пічаї у 2021 році називав ключовими напрямами розвитку хмарні сховища, відеосервіс YouTube і магазин додатків. «Інвестиції в AI лежать в основі кожного з них», – казав він Bloomberg.

Тільки на поглинання AI-стартапів витратила майже $4 млрд (станом на 2020 рік). У портфоліо щонайменше 30 стартапів зі штучного інтелекту. Це дозволило зібрати сильних AI-науковців. Вони утворили два підрозділи – Google AI та DeepMind. Серед численних розробок вони займалися створенням мовної моделі LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Це система для створення чат-ботів зі штучним інтелектом.

Першу версію LaMDA представили у травні 2021-го. «Розмовні навички LaMDA формувались роками», – писали у блозі віцепрезидент з управління продуктами Елі Коллінз і віцепрезидент Google Research Зубін Гахрамані. У січні 2022-го Google звітував про розвиток LaMDA: «розрив між якістю згенерованих нейромережею та людиною відповідей можна скоротити, хоча продуктивність моделі залишається нижчою за людський рівень».

Вже за пів року інженер з програмного забезпечення Google Блейк Лемуан сенсаційно заявив, що виявив ознаки власної свідомості системи штучного інтелекту LaMDA. Лемуан перевіряв з 2021 року, чи може LaMDA використовувати слова, що розпалюють ворожнечу чи дискримінацію.

«Якби я точно не знав, що це компʼютерна програма, яку ми нещодавно створили, я б сказав, що це дитина семи–восьми років, яка трохи знає фізику», – характеризував її він.

Як Bard інтегруватиметься в Google, до кінця незрозуміло

У блозі Пічаї наводиться приклад, де він працює як чат-бот на кшталт ChatGPT. В опублікованому прикладі містилася відповідь, як Bard пояснює дев’ятирічному хлопчику нові відкриття, зроблені космічним телескопом Джеймса Вебба NASA, а також розповідає про найкращих нападників у футболі. У дописі зазначається, що ви також можете використовувати Bard, щоб «спланувати вечірку для друга», «порівняти два фільми, номіновані на «Оскар»» і «спланувати поїздку до Еквадору».

«Bard прагне поєднати широту світових знань із потужністю, інтелектом і креативністю наших великих мовних моделей, – пише Пічаї. – Він використовує інформацію з інтернету, щоб надати високоякісні відповіді».

Гендиректор не уточнює, наскільки багато інформації знає Bard. Наприклад, ChatGPT має обмежені знання про світові події, що сталися після другої половини 2021 року.

Інше застосування Bard – повноцінна інтеграція в пошуковик Google, який щодня обробляє по 3,5 млрд запитів. Корпорація побоювалася втратити користувачів, оскільки ChatGPT швидко видає готову відповідь на запитання, й користувачам не потрібен результат традиційного пошуку Google – перелік посилань на інші сайти.

Проте оглядач Bloomberg Пармі Олсон вважає, що це марні побоювання. Він наводить статистику, що більшість пошукових запитів Google – це торгові марки, такі як Facebook, YouTube та Amazon. Це означає, що користувачі шукають не інформацію, а конкретні сайти, щоб перейти на них.

Здається, в Google це добре усвідомлюють – Bard видає як відповідь, так і посилання.

Пічаї показав приклад запиту в Bard, який інтегрований в Google: «Який інструмент легше опанувати – гітару чи піаніно?» Google надав коротку відповідь у розмовному стилі, а після цього йшли стандартні посилання. У пошуковик також інтегрують генератор зображень Imagen і творець музики MusicLM.

Хто ще в грі

Для Microsoft, яка підписала 10-мільярдну угоду з OpenAI, ChatGPT може стати рятувальним колом для її не надто популярного пошуковика Bing (3% світового пошуку). Корпорація планує інтегрувати його до кінця 2023-го.

У перегони штучних інтелектів вступив і Китай. Компанія Baidu у березні 2023-го запустить чат-бот, схожий на ChatGPT, писав Reuters. Спочатку він працюватиме як окрема програма, поступово обʼєднавшись із популярною у Китаї пошуковою системою Baidu.

Чи замінить штучний інтелект пошуковики? «Гадаю, що одного дня система ШІ зможе це зробити, – казав в інтерв’ю Forbes.com гендиректор OpenAI Сем Альтман. – Мене більше цікавить те, що виходить за межі звичайного пошуку».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: GoogleBlog, Bloomberg, Reuters

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження