Як створювався ChatGPT від OpenAI на що він здатен та як ним скористатися?

Пройшло трохи більше як тиждень з моменту, як OpenAI представила чат-бота ChatGPT з найпросунутішою мовною моделлю, але він уже встиг здобути величезну популярність в інтернеті. Як він виник та на що він здатен розглянемо у нашій статті.

Трохи історії

У 2015 році Ілон Маск та колишній президент Y Combinator Сем Альтман стали співзасновниками OpenAI. Разом з іншими помітними представниками Долини, включаючи Пітера Тіля та співзасновника LinkedIn Ріда Хоффмана, вони пообіцяли виділити на проєкт $1 млрд.

Група прагнула створити некомерційну організацію, орієнтовану на розробку штучного інтелекту таким чином, який, швидше за все, принесе користь людству в цілому. Принаймні саме так звучала заява, опублікована на сайті OpenAI 11 грудня 2015 року.

Тоді Маск говорив, що штучний інтелект є «найбільшою екзистенційною загрозою» для людства.

Він не єдиний, хто попереджав про потенційну шкоду штучного інтелекту. У 2014 році Стівен Хокінг попереджав, що штучний інтелект може призвести до загибелі людства.

«Важко уявити, яку користь штучний інтелект людського рівня може принести суспільству, і так само важко уявити, яких збитків він може завдати, якщо буде створений або використаний неправильно», — йдеться у прес-релізі, присвяченому заснуванню OpenAI.

Протягом наступного року OpenAI випустила два продукти.

У 2016 році було представлено платформу Gym, яка дозволяла дослідникам розробляти та порівнювати системи навчання з підкріпленням. Ці системи навчають штучний інтелект приймати рішення з найкращою сукупною винагородою.

Пізніше того ж року було випущено набір інструментів Universe для навчання інтелектуальних агентів на сайтах та ігрових платформах.

У 2018 році, через три роки після того, як Маск допоміг заснувати компанію, він пішов із ради директорів OpenAI.

Тоді в корпоративному блозі повідомили, що CEO Tesla подав у відставку, щоб «виключити потенційний конфлікт інтересів у майбутньому», оскільки автовиробник також розробляє штучний інтелект. Додалося також, що Маск продовжить робити пожертвування некомерційній організації.

Маск роками розповідав інвесторам Tesla про плани зробити свої електрокари автономними.

Пізніше він пояснив, що звільнився з компанії, тому що «не згодився з чимось із того, що хотіла зробити команда OpenAI».

У 2019 році мільярдер написав у Twitter, що Tesla також конкурувала за тих самих співробітників, що й OpenAI, додавши, що вже «понад рік» не був пов’язаний із компанією.

«Варто скласти все разом, і ясно, що краще було розлучитися по-доброму», — пояснив він.

Останніми роками Маск продовжував критикувати OpenAI. У 2020 році він писав у Twitter, що його довіра до компанії була «невисокою», коли йшлося про безпеку.

«На мою думку, OpenAI має бути більш відкритою», — прокоментував він розслідування MIT Technology Review. Журналісти виявили, що в лабораторії була поширена культура скритності, хоча як НКО вона мала бути прозорою.

Нещодавно Маск заявив, що призупинив доступ OpenAI до бази даних Twitter для навчання її програми.

«Потрібно більше розуміти про структуру управління та плани доходів на майбутнє, — написав він у Twitter. — OpenAI було створено як некомерційну організацію з відкритим вихідним кодом. Ні те, ні інше вже не є правдою».

У 2019 році компанія створила інструмент на базі штучного інтелекту, який міг створювати фейкові новини. Спочатку OpenAI повідомили, що він настільки хороший, що вони вирішили не випускати його. Але пізніше того ж року було випущено нову версію інструменту GPT-2.

У 2020 році компанія випустила ще один чат-бот під назвою GPT-3. У тому ж році OpenAI відмовилася від свого статусу НКО.

У корпоративному блозі опублікували таке повідомлення:

«Ми хочемо збільшити нашу здатність залучати капітал, продовжуючи виконувати нашу місію, і жодна з раніше чинних юридичних структур, про які ми знаємо, не забезпечує правильного балансу. Наше рішення полягає у створенні OpenAI LP як гібриду комерційної та некомерційної організації, яку ми називаємо компанією з обмеженим прибутком».

Завдяки новій структурі прибутку інвестори OpenAI могли б заробити в 100 разів більше за свої початкові інвестиції, але нічого понад це. Гроші, що залишилися, підуть на некомерційну роботу.

Наприкінці 2019 року OpenAI оголосила про партнерство з Microsoft.

Корпорація інвестувала у розробника штучного інтелекту $1 млрд, і OpenAI заявила, що ліцензуватиме свою технологію виключно у Microsoft.

«Масштаб комерційного та творчого потенціалу, який може бути розкритий за допомогою моделі GPT-3, є величезним, і деякі з цих можливостей настільки нові, що ми їх навіть не уявляємо. Безпосередня допомога людській творчості та винахідливості в таких галузях, як написання та композиція, опис та узагальнення великих блоків даних довгої форми (включаючи код), перетворення природної мови на іншу мову – можливості обмежені лише ідеями та сценаріями, які ми можемо запропонувати», – йдеться у повідомленні Microsoft у блозі.

Партнерство дозволяє Microsoft конкурувати з DeepMind, підрозділом Google зі штучного інтелекту.

Минулого року компанія випустила генератор зображень DALL-E, а у листопаді 2022 року представила оновлену версію програми.

Тим часом минулого тижня запрацював чат-бот OpenAI, і його оновлена версія може бути випущена вже наступного року.

Чат-бот, представлений 30 листопада як демоверсія, являє собою GPT-3.5 від OpenAI. Наступного року компанія планує випустити повноцінний GPT-4.

Маск, тим часом продовжує коментувати та стверджує, що людство «недалеко від небезпечно сильного штучного інтелекту», а сам ChatGPT називає «лячно добрим».

На що здатен ChatGPT?

ChatGPT може писати складні есе, вирішувати складні математичні завдання та навіть написати сценарій до фільму. Нейромережа також добре розуміється на програмуванні та може знайти помилку в коді або навіть написати його з нуля.

ChatGPT має ключову особливість – генерувати розбірливі відповіді на будь-яке питання, яке тільки можна собі уявити. Робот також підтримує українську мову.

Багато студентів вже оцінили всю користь даної нейромережі та почали активно застосовувати її в навчанні, водночас вчителі стурбовані тим, що настільки просунутий помічник зі штучним інтелектом ставить під загрозу бажання учнів вчитися і розвивати навички.

Нейромережа здатна як написати твір на потрібну тему, так і відповісти практично на будь-яке питання краще за будь-якого пошуковика. Ось приклад невеликого твору:

Або ось вичерпна відповідь на питання з доволі специфічної тематики

Крім того, нейромережа також натренована вирішувати складні математичні завдання. Відповідь, щоправда, далеко не завжди буде вірною, але спроби нейромережі все одно вражають:

Займаєтесь програмуванням? Штучний інтелект тут теж може допомогти, наприклад, ChatGPT може знайти помилку в коді або навіть написати його з нуля. Наприклад, алгоритм на запит може написати код простої гри на кшталт пінг-понгу або навіть розробити простий калькулятор.

Також нейромережа OpenAI непогано справляється із написанням віршів. Тексти, що видаються їй, зовні схожі на вірші, але рим їм бракує, хоча іноді може видати щось дійсно цікаве. Однак варто пам’ятати, що це лише відкрите бета-тестування, що пройдуть роки й з таким успіхом штучний інтелект-поет стане дійсністю.

Як зазначив провідний розробник Gmail Пол Бакхейм, через кілька років алгоритм GPT-3.5 та його нові версії можуть повністю змінити процес пошуку інформації в Мережі. Можливо, людям більше не доведеться вводити запит і шукати потрібне на різних сайтах — пошукова система зможе дати докладну і релевантну відповідь відразу ж, без переходу на інші ресурси. Цілком пошукові системи навряд чи зникнуть, але нейромережа може стати їх «обличчям».

Як користуватися нейромережею

Нейромережа абсолютно безкоштовна і скористатися нею може будь-хто охочий на цьому сайті chat.openai.com (потрібна реєстрація).

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному