Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Все більше компаній використовують штучний інтелект, щоб зрозуміти «мову» домашніх тварин, а деякі навіть упевнені, що їм це вдалося.

Голосовий собачий перекладач ні для кого вже не новина, і особливо популярні подібні програми стали в період карантину 2020 року. Але за минулий час вчені пішли далі за свої розробки, і ось, що в них вийшло.

Тепер можна зв’язатися зі своїм собакою на відстані без допомоги людей

Усім, у кого є домашні тварини, іноді доводиться залишати їх більше, ніж на кілька годин, поїхавши у відрядження чи відпустку. Все-таки не кожен готовий подорожувати з домашніми тваринами: щобільше, переїзди та перельоти нерідко виявляються для вихованців ще важчими, ніж розлука з господарем. Проте питання спілкування на відстані залишається відкритим. Вашому псові чи коту неможливо пояснити без перекладача, що ви повернетеся за тиждень: «Буду в п’ятницю о 20:00, не хвилюйся за мене». Вчені вигадали, як налагодити контакт з улюбленцем і дати йому знати, що господар пішов не назавжди.

Американські фахівці створили свого роду тактильний телефон. Він виглядає як невеликий електронний кубик і дозволяє спілкуватися і грати з твариною через інтернет як би виконуючи функцію собачого перекладача.

В апарат вбудовані динаміки, мікрофон, фото- та відеокамера високої роздільної здатності. Спеціальна програма на вашому телефоні пов’язує Petcube зі смартфоном, завдяки чому можна підзивати собаку або кішку до пристрою, бачити та чути тварину в режимі реального часу, робити його фотографії та записувати відео. Petcube також оснащений малопотужним лазером. А ще у додатка є крута опція: якщо у людини немає власної домашньої тварини або Petcube, вона все одно може завантажити програму і пограти з собаками та кішками у притулках, з якими співпрацює компанія-виробник.

Перекладач з собачого онлайн

Як у людини голос, так у тварин хвіст та вуха – головні засоби вираження емоцій. І все ж, господарям не завжди буває ясно, чого хоче наш вихованець і як він сприймає ті чи інші події та місця. Що якщо насправді ми зовсім не розуміємо його, змушуючи нещасного собаку «поясняти» нам по десять разів, що він хвилюється через новий диван, а не хоче на вулицю? Для розв’язання таких питань і придумали перекладача з собачого.

Група фахівців зі Швеції розробила пристрій No More Woof, який дозволяє зчитувати собачі думки – покращена версія собачого перекладача. Зовні він нагадує навушники для синхронного перекладу, розроблені з урахуванням анатомії тварини.

Насправді це невеликий комплекс апаратів: апарат для зняття енцефалограми, комп’ютер для обробки даних і динамік. Нині існує два види No More Woof. Варіант дешевше (65 $) здатний повідомити від імені собаки: «Я голодний», «Я втомився» і «Мені цікаво, що це?». Варіант дорожчий (300$), крім цього, може визначити, що собака запитує: «Хто ти такий?» — коли бачить незнайому людину, а також зчитувати інші стани за допомогою такого собачого перекладача.

Соціальні мережі для вас та вашого собаки

Гуляти з собакою часто буває нудно: особливо в погану погоду рано вранці, але це необхідно. Здається, змінити цю сумну картину можна лише одним способом: додати до неї трохи спілкування та гри за допомогою подоби собачого перекладача, адже є шанс, що ви не знаєте, що в сусідньому дворі гуляє ваш ровесник із собакою тієї ж породи?

Мобільна платформа DoggyDatez дозволяє власникам собак стати учасниками особливої соціальної мережі — собачого перекладача та поглянути на сучасний світ очима домашньої тварини. Правила використання у DoggyDatez діють «собачі». Наприклад, можна «позначити територію», забравши собі «у володіння» ділянку довжиною 200 метрів і відстежуючи потім, хто там буває. Платформа також дозволяє переглядати ділянки інших людей з їхніми вихованцями та шукати нових приятелів за різними параметрами: вік, стать та порода собаки.

Головна мета творців такої версії собачого перекладача — перезнайомити сусідів-собаківників у всьому світі не лише у віртуальному просторі, а й у звичайному житті. Програму можна встановити на iOS безплатно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному