Пристрій для розмови з домашніми улюбленцями: чи дійсно тварини розуміють людську мову?

У 2013 році студенти Каліфорнійського університету, когнітивіст Лео Трот’є та нейробіолог Ден Кнудсен, почали розробляти навчальні пристрої для домашніх тварин, спираючись на свій досвід роботи з тваринами, науку про їхню поведінку.

Вони переживали, що багато собак і кішок щодня страждають від нудьги, а власники почуваються винними за те, що залишають вихованців одних. За даними асоціації Insurance information institute на 2019-2020 роки, тільки в США приблизно 85 млн сімей мають домашніх тварин: серед них 94 млн кішок і 90 млн собак.

Вчені заснували стартап CleverPet, щоб створити пристрої, які б допомогли домашнім тваринам спілкуватися з господарем і активно проводити час без нього.

За вісім років компанія залучила приблизно $1,4 млн інвестицій і розробила два навчальні пристрої:

  • «Розумну» миску CleverPet — вона пропонує домашньому улюбленцю розв’язувати головоломки та винагороджує частуванням.
  • Кнопочну панель FluentPet, за допомогою якої тварина може навчитися «говорити» про свої потреби та емоції.

«Ігрова приставка» для домашніх тварин та перший стартап

Лео Трот’є, студент Каліфорнійського університету, у 2011 році розпочав розробку навчального пристрою для двох своїх кішок. За задумом студента, він давав би домашнім улюбленцям завдання і винагороджув частуванням за їх виконання.

Проте роботу над винаходом довелося перервати — Трот’є відволікся на написання докторської дисертації. У 2013 році він познайомився з майбутнім співзасновником Деном Кнудсеном та повернувся до роботи над пристроєм.

«Я написав програмне забезпечення Python для стандарту X10, призначеного для управління домашніми електроприладами. Ми простягли пластмасову трубу по стіні книжкової шафи, розробили тренувальний сигнал та кілька ігор. Коли тварина правильно виконувала завдання — отримувала їжу. Ми відштовхнулися від цього і почали рухатись далі». — говорить Лео Трот’є про перший прототип.

У тому ж році Трот’є та Кнудсен заснували стартап CleverPet. У 2014-му він потрапив до акселератора HardTechLabs, який допомагає компаніям отримати доступ до недорогого виробництва в Тихуані. На виробництво прототипу, за словами засновників, гроші надав ангельський інвестор.

Тоді до створення приєдналися інженери та дизайнери проєктно-конструкторської фірми з Австралії Outerspace Design. Стартап розробив дизайн розумної миски, спосіб подачі корму і додав можливість підключення до інтернету.

 

Макети «розумної» миски

Розробники підібрали форму та розмір миски, завдяки яким її неможливо перекинути. Також вони додали функції, які дозволяють взаємодіяти з пристроєм за допомогою лап, і вибрали силіконовий матеріал для кнопок: дослідники з’ясували, що тваринам неприємно торкатися твердого пластику.

 

У 2014 році CleverPet закінчила розробку та представила «розумну» миску для домашніх улюбленців з однойменною назвою.

«Світ домашніх тварин вже давно потребує чогось на кшталт CleverPet. Гра з цим пристроєм займає тварину розумово та фізично. Тепер, коли господар повертається додому, замість знудженої й стривоженої собаки він бачить здорового і щасливого пса». — говорить Грем Блум, дресирувальник собак у команді CleverPet.

Собака з мискою CleverPet

«Розумна» миска видає вихованцю корм як винагороду за виконання завдань з кількома рівнями складності. У найпростішому варіанті, щоб отримати порцію їжі, кішці або собаці, потрібно натиснути на кнопку на мисці, коли та змінить колір.

В ускладненому – повторити серію натискань, яку пристрій задає звуковими сигналами та світловими індикаторами. Індикатори синьо-жовтого спектра, оскільки сприйняття собак обмежується цими кольорами.

CleverPet працює по Wi-Fi: домашній улюбленець може користуватися «розумною» мискою, навіть коли господарів немає вдома. Керування налаштуваннями пристрою та відстеження статистики тварини доступні у програмі.

До одного пристрою можна прив’язати лише один профіль програми. Але якщо в будинку живе кілька домашніх тварин, вони можуть використовувати CleverPet разом. У такому разі буде складно відстежити статистику та харчування кожної тварини окремо. Однак, за словами деяких власників, це дозволяє вихованцям просуватися за рівнями швидше.

Щоб випустити продукт ринку, компанії потрібні були гроші. Стартові інвестиції CleverPet зібрала через краудфандингову платформу Kickstarter. Пристрій отримав $180 тисяч, замість потрібних $100 тисяч.

У 2015 році стартап виграв конкурс робототехніки Robot Launch та залучив $120 тисяч інвестицій. У тому ж році CleverPet почала у тестовому режимі відправляти замовникам пристрої, по 12 замовлень на тиждень, збирати зворотний зв’язок та доопрацьовувати технологію.

«Ми отримали багато позитивних відгуків на ранньому етапі користування пристроєм. Помітили, що собаки вважають за краще їсти корм не зі звичайної миски, а з CleverPet. Також ми побачили, що вихованці починають грати самі, їх не потрібно примушувати». — говорить Лео Трот’є.

На початку 2016 року CleverPet посів перше місце на виставці Consumer Electronics Show (CES) у Лас-Вегасі у категорії ShowStoppers LaunchIt. Водночас сінгапурська інвестиційна фірма Ruvento вклала у стартап $1,3 млн. У 2017 році CleverPet запустив продаж пристрою за $299 на своєму сайті.

У тому ж році компанія розробила гру для «розумної» миски — Color Match. Тваринам, щоб отримати смаколики, потрібно натискати на сенсорні панелі на мисці, змінюючи кольори, доки вони не стануть однаковими. Згодом завдання ускладнюються, оскільки тварини вчаться вирішувати їх швидше.

Кішка з CleverPet

Через два роки компанія випустила для «розумної» миски розширення — hackerpet. Воно дозволяє господарям самим створювати завдання, публікувати їх у спільній бібліотеці, а також вести запис та статистику їх виконання у сервісах Google.

«Після того, як клієнти отримали CleverPet, ми дізналися, що найбільше люди люблять у ньому ті моменти, коли їхній собака чи кішка вигадують щось нове. Ми розробили hackerpet так, щоб власники могли створити електронну гру для собаки лише за 30 хвилин. Це в 1000 разів простіше, ніж зробити програму для смартфона».  — говорить Лео Трот’є.

У 2020-му компанія зупинила продаж «розумної» миски й почала приймати заявки на попереднє замовлення CleverPet V2, більш інтерактивної та швидкої версії.

Наразі у команді CleverPet працює близько 25 осіб. Компанія має шість зареєстрованих патентів на пристрої, системи та методи взаємодії з тваринами. Основні конкуренти CleverPet – Petnet, Nibbles, Feed and Go – компанії випускають автоматичні годівниці для домашніх тварин, Petzila – яка придумала «розумний» нашийник, камеру та інші пристрої.

Пристрій, який вчить вихованця «говорити»

У 2019 році засновники CleverPet побачили пристрій спеціаліста з роботи з дітьми з дефектами мови Крістіни Хангер.

Щоб навчити спілкуватися свого собаку Стеллу, вона адаптувала метод мовного навчання в галузі аугментативної та альтернативної комунікації, яку застосовувала в роботі. Цей спосіб дозволяє спілкуватися без застосування мови за допомогою тіла або спеціальних пристроїв: наприклад, кнопок зі словами.

Крістіна створила панель з кнопками, що «розмовляють». Її собака навчилася натискати «вулиця», коли хоче гуляти, комбінацію «хочу» «їжа», щоб попросити корм та інші. Крістіна стверджує, що Стелла вивчила протягом двох років близько 50 слів і може будувати фрази. 2021 року Крістіна Хангер випустила книгу «Як Стелла навчилася говорити» з докладним описом історії навчання своєї домашньої тварини.

Надихнувшись її розробкою, засновники створили FluentPet. Це пристрій із кількох панелей із кнопками, на яких написані слова. На кожній панелі слова об’єднані в категорії, наприклад, «об’єкт», «дія» або «місце».

FluentPet

Коли тварина натискає кнопку, пристрій озвучує відповідне слово. Згодом собака може навчитися будувати словосполучення з двох і більше слів, щоб розповісти господареві про свої потреби та бажання.

Кожна панель має форму шестигранника. Така організація кнопок допомагає тварині запам’ятати, що розташовані поруч слова відносяться до однієї тематичної групи, вважають вчені.

Собака Банні з FluentPet

Власники можуть використовувати автоматичний голос пристрою або записати свій, а також прибирати, додавати та групувати кнопки на свій розсуд.

Ціна на пристрій варіюється від $30 до $200 залежно від комплекту: за $30 можна купити базовий комплект із двох кнопок на двох панелях, за $195 — із 32 кнопок на десяти панелях.

FluentPet вийшов у продаж улітку 2020 року. За словами засновників, за три місяці стартап продав кілька тисяч комплектів.

Найпопулярнішою домашньою твариною, яка вміє «розмовляти» з людиною за допомогою FluentPet, стала вівчарка Банні. За спілкуванням собаки зі своєю хазяйкою в обліковому записі в TikTok стежать понад 6 млн підписників.

@whataboutbunny Communications like this are powerful🥺 #bunnythedog #tiktokdogs #ouch #fypシ #vet ♬ original sound – I am Bunny

Алекс Дівайн, хазяйка Банні, почала навчати собаку за прикладом Крістіни Хангер. Вона використовує FluentPet та бере участь у дослідженні мови тварин, яке проводить CleverPet спільно з Каліфорнійським університетом у Сан-Дієго. У 2020 році Банні знала понад 40 слів.

Декілька історій спілкування з собаками були відомі ще до появи спеціальних пристроїв та популярності Стелли та Банні. Наприклад, собака на прізвисько Чейзер розуміла понад 1000 слів і простих речень, а Ріко впізнавав близько 200 різних іграшок за іменами.

Науковий прорив або звичайне муштрування

Деякі експерти з вивчення поведінки тварин налаштовані скептично стосовно пристроїв компанії. Фахівець із поведінки тварин Карло Сіракуза в коментарі для The Wall Street Journal сказав, що спосіб навчання, який пропонує ClevertPet, не відкриває нічого нового і мало чим відрізняється від звичайного дресування.

Доцент кафедри клінічної поведінки тварин у Школі ветеринарної медицини Каліфорнійського університету Мелісса Бейн зазначила, що різні породи різняться за інтелектом, тому CleverPet необхідно залучати до дослідження ширшого кола пород собак.

Експерти радять користувачам FluentPet не забувати про те, що вербальні сигнали, на яких побудовано принцип роботи нового пристрою займають малу частину в способах спілкування тварин. Щоб краще розуміти своїх домашніх улюбленців, потрібно бути уважним та спостерігати за язиком їх тіла, вважають вони.

Розробники CleverPet побоюються потрапити в пастку «ефекту Розумного Ганса». Вчені 20 століття припускали, що кінь на прізвисько Розумний Ганс здатний вирішувати математичні завдання: він стукав копитом певну кількість разів, щоб «відповісти», що таке квадратний корінь із шістнадцяти або скільки часу показує годинник.

Однак подальші дослідження показали, що Ганс не мав здібностей до рахування. Він реагував на невербальні сигнали людей, які запитували, і розумів, коли треба припинити стукати.

Розумний Ганс

Не всі любителі домашніх тварин ставляться до розробки FluentPet із довірою. Деякі користувачі зізнаються, що поспішають із висновками про ефект від його використання. Власниця вівчарки Банні закликає зберігати здоровий скептицизм щодо здатності тварин «розмовляти» з людьми однією мовою.

«Я не вчений, але визнаю, що необхідно зібрати велику кількість даних, перш ніж ми зможемо з упевненістю сказати, що Банні насправді розуміє те, що «каже». У будь-якому випадку це цікавий експеримент, який варто спробувати провести зі своїм цуценям». — Алекс Дівайн, власниця собаки Банні.

Команда CleverPet збирає дані від користувачів FluentPet на форумі TheyCanTalk.Org, щоб зрозуміти, чи тварини можуть висловлювати себе мовними способами.

На форумі користувачі можуть прочитати, як працювати з пристроєм, поділитися своїми спостереженнями та успіхами в навчанні домашнього улюбленця, а також приєднатися до вивчення мови тварин.

До кінця 2020 року проєкт налічував близько 700 учасників, включаючи собак, кішок та навіть коней. Керівники зізнаються, що інтерес до дослідження зростає переважно завдяки популярності Банні в соціальних мережах.

Співзасновник і генеральний директор CleverPet Лео Трот’є каже, що деякі собаки можуть мати переваги через їх вік, породу і те, наскільки їх власник зацікавлений у навчанні. Однак існує ще безліч інших факторів, які тільки потрібно виявити. За допомогою дослідження команда вчених CleverPet сподівається отримати дані про те, що тварини справді дізнаються про слова, які чують.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Чи можна уникнути тестування на тваринах?

Няня зі штучним інтелектом для вашої собаки

Як розумні пов’язки дозволять стежити за ранами в режимі реального часу