Хто сказав «няв»: колишній розробник з Amazon створив перекладач з котячої мови

У період локдауна для багатьох відносини з братами меншими стали ще важливіші й більш значущі. Орієнтуючись на цю групу населення, колишній розробник голосового помічника Алекси від Amazon створив додаток-перекладач з котячого.

Спойлер: додаток можна звантажити й протестувати на своєму вихованці.

Технічний менеджер компанії Akvelon Хав’єр Санчес створив додаток — перекладач з котячого. На його думку, «MeowTalk» допоможе вийти відносинам з братами меншими на новий рівень.

Додаток заснований на машинному навчанні та спирається на великі дані. Принцип роботи програми нагадує додаток Shazam, який допомагає дізнатися виконавця пісні в реальному часі за частиною мелодії. У «Meow Talk» також одним дотиком активується кнопка дешифрувальника. Через кілька секунд видається ймовірне значення нявкання.

З запропонованим варіантом можна погодитися або вибрати інший ймовірний відтінок перекладу зі спливаючого списку.

За допомогою програми можна з’ясувати, чи хоче ваш кіт їсти, чи відчуває він любов, біль або просто кличе маму. Розробник обіцяє, що коригування варіантів відповідей кота користувачем навчить додаток розуміти конкретного кота.

В описі програми кажуть, що у кожного кота є особлива мова, за допомогою якої він комунікує з навколишнім світом, вимовляючи схожим чином голодне няв або няв «відпусти мене». Надалі в додаток є намір ввести озвучку.

На думку Санчеса, додаток буде корисним для встановлення тісного контакту господарів з котами та кішками, повністю змінюючи культуру їх спілкування.

«В природному середовищі існування кішки спілкуються між собою в основному за допомогою мови тіла (пози, погляди, положення хвоста, вух і т.д.) і запахів (мітки). Вокальні сигнали використовують мінімально.

Але в процесі масового одомашнення кішки почали підлаштовуватися під людину, і тепер звуки займають значну частину їх «лексикону».

В цілому, додаток цікавий, і він дійсно був би дуже корисним для власників котів. Мабуть, можна ще б додати можливість перекладу на «людський» язик не тільки звуків, що видаються тваринами, але і поз. Тому що орієнтуватися тільки на вокальні сигнали кішок некоректно, оскільки дуже часто кішка може видавати майже однакові звуки, але при цьому у неї будуть різні положення хвоста і вух, і звуковими повідомленнями будуть нести абсолютно різну інформацію.

Хав’єр Санчес раніше брав участь в розробці платформи машинного навчання Алекси, персонального голосового помічника від Amazon. У компанії Джефа Безоса він трудився півтора року. Програміст пояснює, що робота зі створення програми — ще один шанс для нього здійснити взаємодію і досліджувати голосові технології, нехай і не зовсім однозначні та навіть муркотливі.

До проєкту в Akvelon відносяться цілком серйозно. Один з аргументів — зв’язок між вихованцями і їх власниками під час пандемії та локдауна значно збільшився. У цей період багато хто був обмежений в переміщеннях і зустрічах з людьми, проводячи велику частину часу наодинці з домашніми тваринами. Тому рішення «give your cats a voice» виглядає цілком адекватним.

На сайті Amazon в розділі навичок «Novelty and humor» Алекси можна побачити вміння — Meow Talk для розмов з кішками. Можливо, час перейти від жартів до реальності. А ви розумієте свого кота?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Онлайн-курс «‎Machine Learning Bootcamp» для девелоперів від Google

Google запускає в Україні новий онлайн-курс «‎Основи AI»

Ілюзія 21 століття або як технології можуть нас збентежити

Ключові технології 2022 року за версією Gartner