Навіть в епоху 5G мережі Wi-Fi залишаться актуальними

У найближчі кілька років стільникові телефони, планшети та ноутбуки перейдуть на використання технології мобільного зв’язку п’ятої генерації — 5G. Передбачається, що ця широкосмугова технологія, яка забезпечує величезну швидкість передачі інформації, кардинально змінить наш сучасний стиль життя. Навіть перші пристрої 5G будуть здатні обмінюватися даними на піковій швидкості 1-5 Гбіт/с, що в 10, чи навіть в 100 разів швидше, ніж більшість домашніх Wi-Fi мереж. Але прихід ери 5G ставить цікаве питання: якщо мобільний інтернет швидше, ніж інтернет від кабельного провайдера, то навіщо він тоді потрібний, разом з домашньою мережею Wi-Fi?

802.11ad WiGig чи 802.11ax?

Відповідь полягає в тому, що вам, як і раніше, необхідний потужний канал доставки даних для телевізорів, комп’ютерів та пристроїв «розумного дому», які все одно продовжать використовувати мережу Wi-Fi для передачі інформації. Кабельні оператори будуть вдосконалювати технології надання послуг, щоб конкурувати з 5G. Але сучасні маршрутизатори Wi-Fi не здатні забезпечити достатню швидкість для відео з надвисокою роздільною здатністю, віртуальної реальності та голографічних відеоконференцій, що чекають на нас вже завтра.

Еволюція технологій бездротової локальної мережі (Wi-Fi)

Еволюція технологій для розгортання бездротової локальної мережі (Wi-Fi). Джерело: Marvell

На сьогоднішній день майбутнє Wi-Fi є не зовсім чітким. Одним з перспективних варіантів є стандарт IEEE 802.11ad WiGig, що був розроблений кілька років тому як продовження універсального 802.11ac. Інновація цього стандарту полягає в тому, що маршрутизатор 802.11ad оснащений ще однією антеною, яка випромінює сигнал на частоті 60 ГГц, на додачу до традиційних антен 2,4 ГГц та 5 ГГц. Це дозволяє передавати дані на швидкості до 7,2 Гбіт/с — але тільки до тих пір, поки маршрутизатор знаходиться в одній кімнаті з пристроєм 802.11ad. (WiGig 60 ГГц — це технологія, що з’явилася під час розробки HTC Vive Wireless Adapter, вона дозволяє VR-гарнітурам, що підключаються до ПК, працювати без кабеля).

На жаль, коли кінцевий пристрій 802.11ad переміститься в інше приміщення, він втратить зв’язок з маршрутизатором на 60 ГГц і повернеться до повільнішої передачі даних на частотах 2,4 ГГц та 5 ГГц. У результаті вам може знадобитися кілька маршрутизаторів, щоб забезпечити велику швидкість по всьому будинку. Якщо ж у вас тільки один такий пристрій, то його треба розмістити саме в тому приміщенні, де знаходяться і кінцеві термінали, що вимагають надшвидкого з’єднання.

Але існує нова розробка, альтернативна 802.11ad, яка називається 802.11ax. Замість застосування 60-гігагерцової технології WiGig с надзвичайно малим радіусом дії, 802.11ax просто ефективніше використовує смуги 2,4 ГГц та 5 ГГц, наповнюючи кожний канал даними більш щільно. Розробники обіцяють швидкість до 11 Гбіт/с, однак така пропускна здатність забезпечується для 3 підключених пристроїв в сумі, в той час як  один термінал 802.11ax може отримати близько 5 Гбіт/с.

Дилема для вендорів

Зіткнувшись із двома конкуруючими новими стандартами Wi-Fi, виробники все ще не визначились, що ж саме запропонувати споживачам. Тому замість того, щоб обрати один чи інший стандарт з серії 802.11, компанія Apple нещодавно взагалі закрила всю лінійку маршрутизаторів AirPort і заявила, що виходить із цього бізнесу. За останні півтора року кілька компаній випустили маршрутизатори 802.11ad, однак кількість кінцевих пристроїв з чіпами 802.11ad залишається незначною.

Перші 802.11ax маршрутизатори з’являться пізніше цього року, і оскільки вони розраховані, в першу чергу, на геймерів, виглядають пристрої дуже оригінально. Наявність 8 антен у D-Link AX11000 Ultra Wi-Fi Router та і Asus ROG Rapture GT-AX11000 додають їм схожості з монстровидним павуком. Взагалі, велика кількість антен — обов’язкова характеристика нових маршрутизаторів. Мабуть, це одна з причин, чому Apple краще вийде з бізнесу Wi-Fi маршрутизаторів, ніж створить подібний страхітливий дизайн.

Зовнішній вигляд Asus ROG Rapture GT-AX11000 справді є дещо незвичайним

Зовнішній вигляд Asus ROG Rapture GT-AX11000 справді є дещо незвичайним

Остаточно виробники ще не визначились, в який табір їм перейти. У минулому році Asus анонсував перший смартфон з підтримкою технології 802.11ad, але в деяких регіонах постачає його без підтримки цього стандарту. Звіт компанії Intel щодо розробки майбутнього модему 5G опосередковано підтвердив, що виробник працював над чіпсетом з підтримкою Bluetooth та 802.11ad Wi-Fi для майбутніх моделей iPhone, що вийдуть в 2020 році, проте зіткнувся з технічними проблемами в реалізації модуля 802.11ad. Представники Intel заявили, що «інтеграція 802.11ad у будь-який мобільний пристрій призводить до нових і неочікуваних проблем».

З огляду на те, що технологія 802.11ax конкурує з 802.11ad і також ретельно розглядається виробниками, Apple міг би легко реалізувати зв’язок 802.11ad ще в минулому році, але чомусь так не зробив. Це свідчить про те, що в технології 802.11ad виявлені серйозні технічні проблеми, які можуть вбити концепцію передачі сигналу на частоті 60 ГГц та змінити баланс вподобань виробників на користь 802.11ax.

Втім, незалежно від того, який стандарт врешті решт переможе, загальна ідея залишається незмінною: готуйтеся до появи одного чи кількох нових маршрутизаторів Wi-Fi у вашому домі. Навіть якщо ваш наступний портативний гаджет забезпечить швидкість рівня 5G у кишені, вам потрібна ще вища пропускна здатність у будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: VentureBeat

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023