7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Колись на інвестиційному ринку домінували FAANG, п’ять найбільших технологічних компаній США: Facebook (змінила назву на Meta), Amazon, Apple, Netflix та Google (нині Alphabet). Ситуація змінилась. Тепер лідирує «чудова сімка», до якої увійшли 4 зі згаданих вище компаній (за винятком Netflix), а також Microsoft, Tesla та виробник чіпів Nvidia. І це головна історія фондового ринку 2023 року.

Ця ситуація «запам’ятається на віки», вважає Дункан Ламонт, керівник відділу стратегічних досліджень у компанії Schroders. Навіть якщо інвестувати через один із найзагальніших «глобальних» індексів фондового ринку, у підсумковому портфелі буде сильний перекіс у бік американських технологічних компаній.

Частка 7 найбільших компаній зрівнялася із 5 країнами. Діаграма: Guardian

Мова про MSCI All Country World Index (ACWI), який охоплює приблизно 85% «глобальних інвестиційних можливостей в акціонерному капіталі», як висловлюються укладачі, відстежуючи майже 3000 великих та середніх компаній на 23 розвинених ринках та 24 ринках, що розвиваються. Чим більша вартість компанії, тим вища її вага в індексі.

Зараз «‎сімка‎» виросла настільки, що на її частку припадає 17,2% всього ринку, тоді як сукупні представники Японії, Великобританії, Китаю, Франції та Канади становлять 17,3%. Сім компаній зі США дорівнюють п’яти країнам. «‎Це далеко не диверсифікована експозиція», — говорить Ламонт.

Одна тільки Apple, ринкова вартість якої становить $3 трлн, дорожча за весь фондовий ринок Великобританії.

Така разюча ситуація склалася частково через те, що показано на другій діаграмі. Станом на минулий тиждень вартість «великої сімки» у 2023 році зросла на 74%. Акції інших компаній світу, що входять до того ж індексу ACWI, зросли на 12%.

Велика сімка приросла на 74% в індексі Global MSCI. Діаграма: Guardian

Наскільки здоровий такий рівень концентрації? Ситуація безпрецедентна. Завдяки успіху «сімки» протягом 2023 року на американські акції тепер приблизно припадає 63% глобального ACWI. Навіть у найкращі дні японського економічного дива на частку країни припадало лише 44% від того самого показника.

«‎США набагато перевищили рівень концентрації Японії в 1980-х роках, який на той час усі вважали екстремальним», — говорить Ламонт.

З усім тим, важко сперечатися, що зліт «сімки» викликаний тими ж спекуляціями, які спровокували міхур доткомів на рубежі століть. Можливо, зростання цін на акції Nvidia на 240% цього року перегріте, але не можна заперечувати, що портфель замовлень компанії на комп’ютерні чіпи стрімко зростає на тлі ажіотажу навколо штучного інтелекту.

Також неправильно представляти «‎сімку‎» як абсолютно однакові компанії. Всі вони лідирують на ринках, що ростуть, а в Amazon, Google і Microsoft є великі підрозділи хмарних сервісів. Але рітейл-бізнес Amazon має мало спільного з пошуком Google, як і з ключовим напрямком Microsoft – розробкою програмного забезпечення. Tesla насамперед виготовляє електромобілі.

Усі можуть отримати вигоду зі штучного інтелекту, який допомагає пояснити відновлення любові фондового ринку до технологій у 2023 році після важкого «спаду» у 2022 році, але ступінь цієї вигоди буде різним.

Натомість, мабуть, розумніше просто обміркувати наслідки такої екстремальної концентрації ринку. В інвестиційному портфелі такий великий ризик розподілено по сімох акціях.

Ламонт висловлює кілька зауважень. По-перше, спостереження про те, що ціни на фондовому ринку США зараз перебувають на ризикованому рівні, вірно з погляду статистики, але не відображає всю ситуацію. Швидше, це відображає, наскільки впливовою стала велика сімка.

Згідно з дослідженням Schroders, періоди високої концентрації, як правило, змінювалися періодами знецінення великих акцій.

«Цього разу все може бути інакше, і ми певною мірою знаходимося на незвіданій території», — визнає Ламонт.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheGuardian

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати