Від Facebook до Tesla — менш відомі співзасновники найбільших технологічних компаній у світі

Коли технологічна компанія досягає певного успіху, імена її засновників часто стають синонімами бренду. Проте, ми забуваємо, що Стів Джобс, Тревіс Каланік і Білл Гейтс не створювали Apple, Uber і Microsoft поодинці. Тому ми вирішили розповісти про людей, які їм в цьому допомагали.

Стів Возняк (Apple)

У 1976 році Возняк (Stephen Gary Steve Wozniak) заснував Apple разом зі Стівом Джобсом. Тоді Возняк працював в Hewlett-Packard, де намагався запропонувати свій дизайн для комп’ютера. Кілька разів він отримував відмову, і тоді Джобс, який працював там влітку, запропонував йому продати повну збірку іншій компанії. З розвитком Apple Возняк відчув, що акцент на маркетинг заважає йому як інженеру, і в 1985 році пішов з компанії, але як і раніше залишається єдиним винахідником декількох патентів Apple, включаючи «мікрокомп’ютер з відеодисплеїв».

Пізніше він заснував ще кілька бізнесів, серед яких Electronic Frontier Foundation і Silicon Valley Comic Con. Він входить до ради директорів кількох компаній, як і раніше є в списку співробітників Apple і залишається її акціонером.

Рональд Уейн (Apple)

Коли в 1976 році Джобс і Возняк заснували Apple, Рональд Уейн (Ronald Wayne) придумав перший логотип і склав партнерську угоду, що забезпечує йому 10% в компанії. Але вже через 12 днів він вирішив, що не встигає за темпами Apple, і продав акції за $800.

На цей момент Уейн написав дві книги, має десятки патентів і продає золото, рідкісні монети та марки у своєму будинку в Неваді.

Гаррет Кемп (Uber)

Колишній CEO Uber Тревіс Каланік одного разу зізнався, що автор ідеї Uber – Гаррет Кемп (Garrett Camp). Кемп описав Каланіку концепцію, відому нам як «спільні поїздки»: він хотів створити зручний сервіс розкішних автомобілів, що не варувала б тисячі доларів за виклик. У тому ж році був запущений UberCab. Кемп створив прототип, а Каланік був притягнутий як «мегарадник» і став CEO тільки у 2010 році, коли з компанії пішов Райан Грейвс.

Зараз Кемп — інвестор, творець стартап-студії Expa, яка допомагає підприємцям-початківцям випускати нові продукти. Крім того, він запустив некомерційну організацію Camp Foundation. Він працював в раді директорів Uber до березня 2020 року. Йому належить близько 4% акцій компанії.

Ев Вільямс, Ноа Гласс і Біз Стоун (Twitter)

Джек Дорсі зіграв величезну роль у розвитку Twitter як продукту, але він не був засновником цього бізнесу. Twitter відокремився від Odeo, компанії з виробництва подкастів, яку заснували Ной Гласс (Noah Glass) і Еван Вільямс (Ev Williams) (колишній співробітник Google, який володів Blogger до того, як його продали Google).

Ідея сервісу виникла у Джека Дорсі у 2005 році, коли iTunes анонсувала платформу подкастингу для iPod. Гласс працював з Дорсі та програмістом Флоріаном Уеббером над Twitter і придумав назву Twttr. В кінцевому підсумку сервіс запустився на ноутбуці Гласса IBM Thinkpad.

Ще один колишній співробітник Google Біз Стоун (Biz Stone) час від часу допомагав команді Twitter і писав деякі юридичні документи. У наступному році Вільямс викупив компанію Odeo разом з Twitter в акціонерів, перейменував її в Obvious Corp. (Яку, за його словами, він заснував разом зі Стоуном) і нібито звільнив Гласса. Найбільш поширена версія — конфлікт між Вільямсом і Глассом.

Сьогодні Стоун — бізнес-ангел і співзасновник декількох компаній. Вільямс недовго був CEO Twitter і досі володіє часткою в компанії, але тепер також є засновником і CEO платформи Medium.

Джим Маккелві (Square)

Дорсі колись писав софт для Маккелві, і після усунення Дорсі з поста CEO Twitter вони знову зустрілися.

«Ми запустили Square, тому що Джим Маккелві, наш співзасновник і мій другий бос (після моєї матері!), Не міг прийняти оплату кредитною карткою за свою роботу», — написав Дорсі про Маккелві в листі засновників Square перед тим, як компанія стала публічною. Маккелві поділився своєю проблемою з Дорсі, і вони удвох придумали ідею для Square. Маккелві розробив апаратне забезпечення і магнітний зчитувач, а Дорсі написав програму.

Сьогодні Маккелві входить до ради директорів Square. З моменту заснування Square він створив ще дві компанії: LaunchCode та Invisibly.

Мартін Еберхард, Марк Тарпеннінг, Ян Райт і Джей Бі Штробель (Tesla)

Є дві версії того, як з’явилася Tesla:

Компанія була створена у 2003 році Мартіном Еберхардом (Martin Eberhard) і Марком Тарпеннінгом (Marc Tarpenning). Їм був потрібен великий інвестор, щоб провести раунд А. Потім до команди приєдналися Ян Райт (Ian Wright) і Джей Бі Штробель (JB Straubel) — і Еберхард успішно передав Tesla Ілону Маску у 2004 році.

За версією Маска, і він, і команда Tesla Motors хотіли зробити комерційно успішним електричний родстер tZero. Його виробник, AC Propulsion, відмовився випустити продукт на ринок і замість цього представив Маска і Tesla Motors. В результаті утворилася та Tesla, яку ми знаємо сьогодні.

Так чи інакше, Маск провів два раунди фінансування та очолив третій, перш ніж у 2006 році був представлений перший серійний автомобіль Tesla Roadster. І Еберхард, і Тарпеннінг пішли після того, як у 2007 році Еберхард позбувся посади CEO. Коли наступний CEO покинув свій пост, його змінив Маск.

Потім Еберхард подав до суду на Маска і Tesla, звинувативши їх в наклепі та порушенні контракту і стверджуючи, що компанія намагалася «переписати історію», відібравши у нього статус засновника. Врешті-решт він відкликав позов. Тепер у Tesla п’ять офіційних засновників.

Після Еберхард і Тарпеннінг разом працювали над рядом інших проєктів, пов’язаних з електротранспортом, в тому числі Volkswagen і SF Motors. Через рік після переходу в Tesla Райт пішов і заснував компанію Wrightspeed, яка проектує електричні деталі для вантажівок. Джей Бі Штробель був CTO Tesla до липня 2019 року.

Боббі Мерфі (Snap)

Засновники Snap зустрілися під час навчання в Стенфордському університеті й разом створили прототип додатка, який змушував би фотографії зникати після відправлення. Перш ніж був запущений Snapchat, Боббі Мерфі (Bobby Murphy) працював по 18 годин на день над кодом прототипу і влаштувався в реєстраційну компанію Revel Systems на базі iPad. Він залишається CTO Snap і написав велику частину коду для теперішнього Snapchat.

Обидва співзасновника Snap мають майже рівний капітал ($4,6-4,8 млрд за станом на вересень 2020 року, пише Forbes), але Мерфі вважає за краще бути менш публічним, ніж Шпігель.

Реджі Браун (Snap)

У Шпігеля і Мерфі спочатку був третій партнер — Реджі Браун (Reggie Brown). Він звернувся до Шпігеля з ідеєю програми. Шпігель звернувся до Мерфі, тому що ні він, ні Браун не вміли писати код. За наявними відомостями, у них було неписана угода про пайове володіння та прибуток: Шпігель — CEO, Мерфі — CTO і Браун — CMO.

Браун придумав логотип програми та його первинну назву Picaboo. Але через кілька місяців після запуску Snapchat в iTunes партнери вирішили, що внесок Брауна як CMO недостатній, і нібито змінили паролі на серверах і облікових записах стартапу.

У 2013 році Браун подав у суд на двох колишніх друзів за порушення контракту, і через рік вони прийшли до мирної угоди. Snapchat опублікував заяву, в якій говориться, що Браун дійсно був автором ідеї, йому виплатили $157,5 млн. З того часу про Брауна нічого не чути.

Пол Аллен (Microsoft)

Білл Гейтс і Пол Аллен (Paul Allen) подружилися в старших класах і заснували Microsoft в 1975 році. Аллен придумав назву (спочатку Micro-Soft), а потім уклав угоду з IBM, що призвело до зльоту компанії.

Аллен пішов з Microsoft в 1982 році, коли йому поставили діагноз лімфома Ходжкіна. Помер у віці 65 років. Аллен був філантропом і пожертвував за своє життя понад $2 млрд.

Марк Рендольф (Netflix)

Марк Рендольф (Marc Randolph) і Рід Хастінгс (Reed Hastings) познайомилися, коли Pure Atria, засновником і CEO якої був Хастінгс, придбала компанію, де працював Рендольф. Хастінгс призначив Рендольфа віцепрезидентом з корпоративного маркетингу, але незабаром Pure Atria була придбана компанією Rational Software.

Рендольф був першим CEO Netflix. Він дав назву компанії, розробив бренд і інтерфейс. Спочатку Хастінгс збирався стати інвестором і членом ради директорів, але все частіше приходив в офіс, і в 1999 році обійняв посаду CEO. Рендольф сконцентрувався на розробці продукту.

Рендольф залишався в раді директорів до 2003 року. Також він був членом ради директорів і засновником ряду компаній, включаючи Looker, а також експертом з питань підприємництва та інновацій.

Макс Левчин, Люк Носек і Кен Хауер (PayPal)

Пітер Тіль познайомився з Максом Левчином (Max Levchin), коли той читав лекцію в Стенфорді, і вони почали разом створювати цифровий гаманець. Люк Носек (Luke Nosek) навчався в Іллінойському університеті в Урбані-Шампейн разом з Левчином, де вони разом працювали над створенням медіакомпанії, а Кен Хауер (Ken Howery) був завербований Тилем після закінчення Стенфорда.

Тіль, Левчин і Носек заснували Confinity: компанію, яка виготовляла програмне забезпечення, яке проводило платежі між портативними пристроями в 1998 році. Тіль був CEO, а Левчин – CTO. Носек був віцепрезидентом з маркетингу, стратегії та розвитку бізнесу, а Кен Хауер – CFO. Їх продукт називався PayPal.

У 2000 році засновник X.com Ілон Маск вирішив придбати Confinity і майже відразу ж змінив Тіля на посаді CEO, а компанію перейменував в PayPal, Inc. Після того як у 2002 році eBay її, купив велика частина засновників PayPal пішла.

Хауер був директором eBay з корпоративного розвитку, але кінець кінцем повернувся до Тіля у 2004 році, щоб стати віцепрезидентом з приватних інвестицій в Clarium Capital Management. Разом з Тилем і Носеком він створив Founders Fund. Зараз Хауер — посол США у Швеції.

Носек покинув Founders Fund у 2017 році, щоб заснувати свій інвестиційний фонд Gigafund, орієнтований на SpaceX. У 2004 році Левчин заснував соціальну ігрову компанію Slide. У 2010 році Google купив її за $182 млн. Пізніше Левчин заснував HVF, яка перетворилася в фінансову технологічну компанію Affirm. Він був членом ради директорів низки компаній, включаючи Yelp і Evernote.

Дастін Московіц, Кріс Хьюз, Ендрю Макколлум і Едуардо Саверін (Facebook)

П’ять засновників Facebook разом вчилися в Гарвардському університеті. Цукерберг, який був натхненником цього проєкту, найняв для роботи сусідів по кімнаті та двох друзів. Едуардо Саверін (Eduardo Saverin) був першим інвестором Facebook.

Щоб допомогти розвитку сайту thefacebook.com (так він тоді називався), Джастін Московіц (Dustin Moskovitz) вивчив мову PHP за пару днів і став першим CTO компанії. Кріс Хьюз (Chris Hughes) (був прессекретарем, бета-тестувальником, фахівцем зі зв’язків з громадськістю, представником служби підтримки клієнтів і всім іншим, що стосувалося користувачів.

Ендрю Макколлум (Andrew McCollum) розробив перший логотип Facebook і працював над програмою обміну файлами Facebook під назвою Wirehog, яка так і не була впроваджена. Після запуску сайту у 2004 році Цукерберг, Хьюз і Московіц вирушили в Пало-Альто. Цукерберг і Московіц вирішили кинути Гарвард, щоб сфокусуватися на бізнесі, а Хьюз приєднався до них, коли закінчив навчання у 2006 році.

Поки вони були в Пало-Альто, Цукерберг скоротив частку акцій Саверина до 10%, вважаючи його внесок недостатнім. Саверин подав до суду на Facebook і в результаті отримав 4% акцій компанії та сьогодні живе в Сінгапурі.

Макколлум пішов у 2006 році й нині є CEO інтернет-телекомпанії Philo. Хьюз покинув Facebook у 2007 році, щоб брати участь у президентській кампанії Барака Обами та займатися громадськими проєктами. Московіц пішов з Facebook у 2008 році, щоб стати співзасновником додатку Asana.

Майк Крігер (Instagram)

Instagram зазвичай асоціюється з Кевіном Сістромом, але Майк Крігер (Mike Krieger) працював в компанії ще тоді, коли Instagram називався Burbn. Коли Сістром найняв Кригера, вони вирішили прибрати більшу частину функцій сервісу і зосередитися на обміні фотографіями.

У квітні 2012 року Facebook придбав Instagram за $1 млрд. У 2018 році Сістром і Крігер раптово оголосили, що залишають посади CEO і CTO і пішли з компанії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки