Як найвідоміші люди бачать майбутнє і як змінюють світ

Стрімкий розвиток технологій скоротив процес змін навколишнього світу до десятиліть. Які ж з них приведуть до чергової революції, невідомо. Ми вирішили зібрати прогнози найвідоміших людей у різних галузях.

Космічні справи

Ілон Маск та колонізація Марсу

У 2014 компанія Ілона Маска (Elon Reeve Musk) Space X заявила про участь в проєкті по колонізації Марсу. Також 2014 року з’явилася нова версія космічного корабля Dragon V2. По словах самого Ілона Маска, корабель може приземлятися у будь-якому куточку Сонячної системи з сімома членами екіпажу на борту.

«Я вважаю, що найважливішим являється створення самодостатнього міста на Марсі. Це, на мій погляд, необхідно для збільшення тривалості життя людства, для продовження нашої цивілізації». — казав Ілон Маск в інтерв’ю для Business Insider.

Спочатку перший безпілотний політ на Марс був призначений на 2018 рік, а до 2022 року планувалось відправлення вантажної місії та посів насіння для подальшого заселення планети людьми, повідомляє The Guardian. Але у 2018 році в рамках фестивалю South by Southwest Ілон Маск заявив про те, що надсилання космічних апаратів на Марс, скоріш за все, почнеться у першій половині 2019 року. Але й цього не відбулося.

Прогноз: якщо все буде добре, то ймовірно, до 2024 року на Марсі з’являться перші переселенці, а середня тривалість життя більшості землян збільшиться до 90 років.

Що говорить про майбутнє Ілон Маск:

Джеф Безос та космічний туризм

Засновник компанії Amazon Джефа Безоса (Jeffrey Preston «Jeff» Bezos) так само, як і Ілон Маск не може більше думати ні про що інше, як про освоєння космосу. У 2016 році мільярдер говорив про те, що для рятування Землі потрібно вивести тяжку промисловість за межі нашої планети, наразі його компанія Blue Origin планує туристичні польоти у космос. Щорічно Безос інвестує біля мільярда доларів у космічні подорожі та називає Blue Origin своїм найважливішим проєктом (а не проєкт Amazon, що зробив його мільярдером).

«Я збираюсь використовувати свої фінансові доходи від Amazon для фінансування космічного туризму». — говорить Джеф Безос

У кінці грудня 2017 року мільярдер опублікував в Instagram відео з ракети Blue Origin з манекеном, демонструючи в яких умовах буде знаходитись потенційний покупець білету у позапланетну подорож.

Ось що говорить про майбутнє сам Джеф Безос:

«Мене часто запитують про те, що зміниться у світі протягом 10 років : це цікаве та очікуване питання. Але мене майже ніколи не запитують, що не зміниться в найближчі 10 років. Я говорю, що це питання куди важливіше, тому що насправді ви створюєте бізнес навколо речей, які залишаються стабільнішими у часу».

Прогноз: цілком ймовірно, що Безос спробує свої сили в готельному бізнесі (Безосу більше подобається стабільний бізнес). Та до 2028 року на Місяці (не просто на орбіті) з’явиться його перший космічний готель.

Річард Бренсон та Virgin Galactic

Любов до позаземних просторів розділяє мільярдер Річард Бренсон: у своєму інтерв’ю для CNBC володар космічної компанії Virgin Galactic сказав, що всього два чи три польоту відокремлюють фірму від польотів з людьми на борту корабля.

У 2014 році корабель VSS Enterprise, який належав компанії, зазнав аварії під час польоту над пустелею Мохаве. В аварії загинув один з пілотів. Ця подія стала очевидною проблемою в заявці Virgin Galactic на отримання ліцензії від Федерального авіаційного управління Америки (FAA) для перевезення пасажирів на комерційній основі.

Після чотирилітньої перерви компанія здійснила два успішних тестових польоти – у квітні та в травні 2018 року.

Можливу ворожнечу з Джефом Безосом та його Blue Origin, Річард Бренсон прокоментував для CNBC наступним чином:

«Обом компаніям потрібно досягати успіху. Якщо хтось випередить іншого на кілька місяців, так чи інакше, у довгостроковій перспективі це вже не так важливо».

Прогнози: до 2028 році на ринку космічного туризму буде дві провідні компанії-конкурента…Або ж все-таки одна з компаній стане монополістом?

Новий інтернет

Марк Цукерберг та безкоштовний інтернет

Ідея безкоштовного інтернету спала на думку Марка Цукерберга (Mark Elliot Zuckerberg) у 2013 році: саме так з’явився сервіс Internet.org. Ідеєю проєкту було надання всесвітнього доступу до інтернету (точніше, лише до деяких ресурсів) жителям найменш розвинутих країн світу. У вересні 2015 року додаток Internet.org на Android став називатися Free Basics.

У квітні 2018 року Марк Цукерберг заявив про те, що за останні 5 років безкоштовний інтернет «включив» в мережу 100 млн нових користувачів та їх кількість значно зросла в  країнах, що розвивається.

«Прийшов час для громадських робіт. Як щодо модернізації демократії, аби кожен міг голосувати в Інтернеті та персоналізації освіти для того, аби кожен міг навчатися?» — Марк Цукерберг

Проте, на перший погляд альтруїстичний проєкт Цукерберга критикували за порушення мережевого нейтралітету: наприклад, в Індії до квітня 2015 року доступ до сайтів в рамках Internet.org визначався Facebook, через що сервіс був тимчасово заблокований.

У березні ООН закликала соцмережу Цукерберга до відповідальності за розпал насильницьких дій у М’янмі. Представники організації заявили, що етнічну напругу підпалили повідомлення в соціальній мережі, доступ до яких надавався суспільству абсолютно безкоштовно.

Прогноз: в найближчий час Марк Цукерберг думає про концепцію безкоштовного етичного інтернету, про кураторство освітніх програм в інтернеті із застосуванням штучного інтелекту.

Ілон Маск та його сузір’я Starlink

На даний момент проєкт компанії SpaceX та Ілона Маска Starlink знаходиться на початковому етапі розвитку — в травні 2019 компанія вивела на навколоземну орбіту за допомогою ракетоносія Falcon 9 перших 60 супутників, в листопаді ще 60 і ось зовсім нещодавно в січні був вже третій запуск. Всього SpaceX має дозвіл на запуск 12 тисяч супутників Starlink і подала заявку на запуск ще 30 тисяч. Планується, що всі супутники будуть з’єднані один з одним за допомогою космічних лазерів.

У 2019 році Ілон Маск спробував зробити у своєму Twitter перший запис через систему супутникового інтернету Starlink.  Ще через кілька хвилин він зробив другий твіт: «Вау, це працює»!

Отже, проєкт американської компанії SpaceX по створенню супутникової платформи, який здатний надавати доступ до широкосмугового (високошвидкісного) інтернету у віддалених місцях, продемонстрував перші реальні результати.

Прогноз: хоча Starlink — далеко не єдина у світі система супутникового зв’язку, однак, саме вона та ще кілька конкурентних проєктів, які також знаходяться в стадії розробки, можливо зроблять революцію в доставленні супутникового інтернету. Адже, по-перше, інтернет справді стане швидким, по-друге, він обіцяє бути доступним за ціною.

Сергій Брін та «повітряний» інтернет

У 2015 році команда Google почала тестувати в реальному просторі Project Loon — проєкт по «роздачі» високошвидкісного інтернету (LTE) з повітряних куль. 300 з них було запущено в Індонезії, де майже половина населення не мають доступу до мережі. Партнерами Google стали три національних компанії в області телекомунікацій — Telkomsel, Indosat і XL Axiata.

Подальший розвиток проєкту – в Австралії, Новій Зеландії, Бразилії, Пуерто-Ріко та Перу – завжди супроводжується підтримкою телекомів.

«Не дивлячись на те, що я з оптимізмом дивлюся на потенціал впровадження технологій (штучного інтелекту) для розв’язання світових проблем по цьому шляху потрібно йти з великою відповідальністю, турботою та примиренням. З великою силою приходить і велика відповідальність.» — Сергій Брін (Sergey Brin), засновник Google

Прогнози: LTE у будь-якій точці Землі, а до 2028 року, якщо вдається адаптуватися технологію під безповітряний простір, можливо навіть на Місяці.

«Розумні» міста

Пітер Тіль та «рухомі» міста-держави

У 2008 році програміст Петрі Фрідман (Patri Friedman) та засновник системи PayPal Пітер Тіль (Peter Andreas Thiel) заснували організацію Seasteading Institute. Її мета — будівництво вільних спільнот, своєрідних «незалежних міст на воді».

Наразі інститут приступає до роботи над пілотним проєктом разом з урядом Французької Полінезії. Seasteading Institute планує побудувати 300 будинків на самокерованому острові з власною криптовалютою Varyon.

«Між кіберпростором та космічним простором лежить можливість заселення океанів». — Пітер Тіль

Спочатку засновники проєкту представляли плавуче місто як лібертаріанську утопію, вільну від будь-якого регулювання та податків, але зараз концепція змінилася. Джо Квік, президент організації, повідомив, що наразі незалежне місто на воді сприймається як спосіб жити в умовах збільшення з кожним століттям рівня моря. Зараз мільярдер Пітер Тіль не бере участі в діяльності проєкту.

Прогноз: можливо, паралельно з розвитком космічного туризму на Землі до 2028 року буде частково вирішена проблема перенаселення: Світовий океан стане альтернативою житлу на суші.

Венчурний фонд і «нові» міста

У серпні 2016 року венчурний фонд Y Combinator, президентом якого являється Сем Альтман (Sam Altman), зацікавився концепцією «нових» міст. Адора Чунг та Сем Альтман у своєму спічі на офіційному сайті проєкту New Cities підкреслив, що вони прагнуть уникнути розробки ще одною «божевільною лібертаріанського утопічного міста для технарів».

За словами Чунг, стартап буде орієнтуватися на модель міста Шеньчжень, у минулому – рибальське село, яке завдяки закордонним та державним інвестиціям перетворилось в один з найбільш технологічних міст світу менше, ніж за 40 років. У листопаді 2016 року лідером проєкту став Бен Ха.

«Важко просто розставити й впорядкувати всі системи, з яких починається створення міста. Назвати місто просто системою або платформою — значить, недооцінити складності. Мене хвилює масштаб проблеми, і ми розглядаємо різні варіанти її вирішення.» — Бен Ха

Паралельно з вкладенням в New Cities, Сем Альтман сподівається створити більш доступні будинки для жителів вже наявних міст, наприклад, для рідного Сан-Франциско, з залученням штучного інтелекту.

Прогноз: якщо міста майбутнього не будуть плавучими, то абсолютно точно, вони стануть технологічними.

Білл Гейтс та його «нова» вода

У 2015 році в мережі з’явилося вірусне відео, де Білл Гейтс (Bill Gates) п’є воду, відфільтровану від нечистот. Процесом очищення займався завод Omni Processor, підтримуваний Фондом Білла та Мелінди Гейтс. Його основна ціль – запобігання захворювань, викликане забрудненням води.

Перший «процесор» був встановлений в Дакарі (столиця Сенегалу). Зараз Omni виконує більшу частину обробки сміття, наступна його версія зробить управління відходами ще дешевше: сміття буде відділятися за допомогою магнітів, а не вручну, вологі відходи також не доведеться відокремлювати від сухих.

Частина відходів перетворюється в електрику, золу можна перетворити в цеглу, а оброблену установкою воду — пити (як це вже зробив Білл Гейтс) або використовувати для зрошення.

«Я серед тих, хто занепокоєний розвитком штучного інтелекту. Спочатку роботи будуть робити багато не інтелектуальної роботи: це позитивне явище, якщо правильно їм керувати. Через декілька десятиліть штучний інтелект буде розвинутий достатньо сильно, аби стати предметом занепокоєння. Я згоден з Ілоном Маском та декотрими іншими відносно цієї думки та не розумію, чому декотрі люди про це не думають.» — говорить Білл Гейтс

Прогнози: до 2028 року заводи Omni Processors залучать нові інвестиції та з’являться у всіх країнах, що розвиваються.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива