Про штучний інтелект, освіту майбутнього та колонізацію Марсу — дискусія Ілона Маска з Джеком Ма на WAIC 2019

Засновник Alibaba Group Джек Ма і глава компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск 29 серпня провели дискусію на Всесвітній конференції по штучному інтелекту в Шанхаї (WAIC). Вони обговорили штучний інтелект, необхідність реформи освіти та еміграцію на Марс.

Бесіда тривала близько 45 хвилин. За цей час Ма і Маск не піднімали питання, що стосуються бізнесу, в тому числі кризи в торгових відносинах США і Китаю, будівництва фабрики Tesla в Шанхаї та прийдешньої відставки Ма від управління Alibaba.

«Люди з нетерпінням чекали цієї зустрічі. Але те, що Маск сказав про штучний інтелект, він вже говорив мільйон разів, а Джек Ма був просто Джеком Ма», — поділився з Reuters враженнями один зі слухачів.

Про можливості та загрози, які несе штучний інтелект

Маск неодноразово говорив про небезпеку штучного інтелекту для людства і на зустрічі з Ма знову підняв цю тему. За словами підприємця, комп’ютери стають все розумнішими й розумнішими та поступово перевершують людину в різних сферах життя.

Зараз люди пишуть програмне забезпечення, але в кінцевому підсумку машина зможе робити це сама, без їх допомоги, впевнений глава Tesla.

«Люди недооцінюють штучний інтелект і його можливості. Вони думають, що штучний інтелект це щось на зразок розумної людини. Але він набагато розумніший, ніж найрозумніша людина, яку ви коли-небудь знали. Ми залишимося далеко-далеко позаду у всіх відносинах. Я гарантую це. Найбільша помилка людей в тому, що вони думають, ніби вони розумні. Комп’ютери вже розумніші людини. Ми просто рухаємо рамки, за якими їх оцінюємо. У якийсь момент штучний інтелект зуміє повністю імітувати людину або навіть багато людей відразу. Насправді, є вагомий аргумент, що і ми зараз перебуваємо в симуляції.» — Ілон Маск

Засновник Alibaba більш оптимістично дивиться на розвиток технологій штучного інтелекту. «Я не думаю, що штучний інтелект становить загрозу, не думаю, що це щось жахливе», — відповів він Маску. Ма впевнений: ніщо розумніше людського мозку винайти неможливо.

«Жодного разу за своє життя я не допускав, що людиною зможе управляти машина. Це неможливо. Комп’ютери можуть стати розумнішими, але люди завжди будуть набагато розумнішими й мудрішими.» — Джек Ма

Маск в суперечці вказав на те, що вже зараз штучний інтелект здатний обіграти чемпіонів з шахів і настільної гри Го. Ма відповів, що ці ігри створені людиною для змагань з іншими людьми й грати в них з комп’ютером безглуздо.

Про проблеми освіти

Розвиток штучного інтелекту дозволить в майбутньому людям працювати всього 12 годин на тиждень і більше часу відпочивати та насолоджуватися життям, заявив засновник Alibaba, розмірковуючи про переваги штучного інтелекту. Але для цього необхідна реформа системи освіти.

«Протягом наступних 10-20 років кожна людина, країна та уряд повинні зосередитися на реформуванні системи освіти, щоб наші діти могли знайти роботу, яка вимагає тільки трьох днів на тиждень і чотирьох годин на день. Якщо ми не змінимо поточну систему освіти, у всіх нас будуть проблеми.» — Джек Ма

Чинна освітня система створювалася для індустріального періоду і застаріла, пояснив Ма. Зараз потрібна система, яка навчить людей бути більш творчими та креативними, а роботу, яка вимагає хорошої пам’яті та виконання дій, що повторюються, візьмуть на себе машини.

Ма додав, що не турбується через можливе скорочення робочих місць. «У комп’ютерів є тільки чіпи, а у людей є серце. Серце — ось джерело мудрості », — сказав бізнесмен і пояснив, що штучний інтелект не позбавить людей заробітку, але допоможе їм.

Маск погодився з доводами Ма і нагадав про своє стартапі Neuralink, який працює над технологією для з’єднання мозку з комп’ютером.

«Зараз освіта дає низьку продуктивність, процес навчання занадто повільний, а лекції жахливі. У майбутньому з Neuralink ви зможете миттєво завантажити будь-яку інформацію в мозок. Це буде схоже на Матрицю. Хочете літати на вертольоті? Немає проблем, вам просто потрібно завантажити потрібні навички.» — Ілон Маск

Про майбутнє людства і колонізацію Марса

Обидва підприємці сильно стурбовані проблемою зниження народжуваності на Землі. «Багато хто вважає, що на планеті занадто багато людей. Це застаріла думка. Якщо допустити, що проблеми штучного інтелекту не існує і штучний інтелект налаштований доброзичливо, то найбільшою проблемою, з якою світ зіткнеться через 20 років, буде демографічний колапс», — заявив Маск.

«Цілком згоден. Населення зіткнеться з величезною проблемою», — відповів Ма. Він додав, що зараз населення Китаю становить 1,4 млрд осіб і здається, що це дуже багато, але з урахуванням зменшення народжуваності через 20 років в країні буде «абсолютно інша картина».

Глава SpaceX бачить розв’язання проблеми в створенні багатопланетної цивілізації та умов для життя за межами Землі. «Марсу потрібні люди. У нас дуже мало часу. Вперше за 4,5 млрд років історії Землі ми можемо продовжити життя за межами Землі. Давайте забезпечимо майбутнє, щоб світло свідомості не згасло», — заявив Маск.

Засновник Alibaba відповів, що він «не фанат подорожі на Марс» і що його більше цікавить освоєння Землі. Однак Ма привітав прагнення Маска.

«Я захоплений вашим бажанням відправитися на Марс. Переселення людей на Марс — це здорово. Але ми також повинні дбати про 7,4 млрд осіб на Землі. Нам потрібні такі герої як ви. Але нам потрібні і такі герої, які будуть ретельно працювати на Землі, роблячи нашу планету краще.» — Джек Ма

Маск відповів, що він зацікавлений в збереженні Землі, але спроба вирватися за її межі здається йому мудрою інвестицією в майбутнє.

Повну версію дискусії в оригіналі можна прослухати у відео

В російському перекладі нижче

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Reuters

Читайте также:

Чипи сьогодення: що в нас вживлюють вже зараз

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

Створено найкращу інтерактивну карту Марса: вивчіть планету як ніколи раніше