Яке буде житло на Марсі — закінчився ще один етап конкурсу NASA 3D-Printed Habitat Challenge

Ось і закінчився черговий етап конкурсу NASA 3D-Printed Habitat Challenge на кращу 3D модель житла для марсіанських першопрохідців, який ще стартував в 2015 році. Було названо п’ятірку найкращих проектів. Переможці розділять між собою призову суму у розмірі $100 000.

Умови цього этапу конкурсу полягали в тому, що учасники повинні були сконструювати житло із доступних матеріалів типу марсіанського ґрунту. Були виставлені жорсткі технічні умови. Учасники мали представити журі не лише дизайнерське рішення свого проекту, але й переконати його у тому, що їх проект дому достатньої товщини та має достатньо стійкі стіни, ретельно розрахувати системи кондиціонування. Житло має бути не менше, ніж 93 м2. Воно передбачене на чотирьох жителів та має містити в собі складське приміщення.
На даний момент це вже третя стадія конкурсу. На наступному етапі перед командами постане завдання побудувати реальні 3D моделі житла у розмірі 1:3 до весни 2019 року. Переможець отримає $2 млн.

П’ятірка найкращих моделей житла серед 18 команд уже представили своє відео.

Zopherus

Команда представила спеціальну будівельну платформу, що спускається. Цей павукоподібний механізм має створювати будівлі, підніматися та переміщатися далі.

AI Space Factory

Це циліндрична конструкція під назвою Marsha. Саме форма цього проекту дозволяє виділитись серед конкурентів. Автори вважають, що така форма – найоптимальніша для друку і раціональна з точки зору навколишнього середовища.

Kahn-Yates

Автори цієї конструкції показали журі будиночок незвичайної конструкції з напівпрозорою частиною зверху. Саме через нього буде проходити сонячне світло. Всередині можна побачити гвинтові сходи.

SEArch+/ApisCor

Розробники цієї моделі зробили акцент не на дизайн, а на надійний захист від радіації. Зовні житло доволі непримітне, проте воно захищене сферичним куполом, який пропускає сонячне світло.

Northwestern University

Останній проект житла має форму параболічного куполу. Для більш комфортного будівництва розробники хочуть використати надувний каркас в якості основи, а поперечні балки та сам купол надрукувати за допомогою 3D-принтеру.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році