Космічні перегони Кремнієвої долини

Людство з давніх-давен мріяло завоювати космос. Наше бажання дослідити космічні простори особливо проявлялось в 1950-1970-х роках. Саме тоді США та СРСР почали брати участь у так званих Космічних перегонах.


Сьогодні між собою змагаються не нації, а технологічні гіганти Кремнієвої долини. На передовій дослідження космосу на 2019 рік стали Джефф Безос (Jeffrey Preston «Jeff» Bezos), Ілон Маск (Elon Reeve Musk) та Річард Бренсон (Richard Charles Nicholas Branson). Ми зібрали короткий огляд їх космічних планів:

Джефф Безос: Blue Origin

Більшість із нас асоціюють Безоса із сайтом Amazon, але це не єдине його досягнення. У 2000 році він заснував Blue Origin, та хоча він не гендиректор компанії, нещодавно він розкрив їх плани на космічну колонізацію.

Безос поділився своїм амбіційним баченням майбутнього людства. Він розповів про гігантські колонії, що літають в космосі, які зможуть підтримувати сільськогосподарські угіддя, жилі райони та навіть курорти.

Безос розуміє, що це відбудеться далеко не скоро, але він сподівається на те, що молоде покоління продовжить його починання. Він же сподівається побудувати необхідну інфраструктуру, аби спростити цей процес. Ось проекти, над якими працює Blue Origin:

  • Blue Moon: аппарат для перевезення та доставлення вантажів на Місяць. Наступним шляхом стане створення версії апарату для висадки на поверхню Місяця людей. Безос сподівається, що такі місії стануть можливими до 2024 року.
  • New Glenn: проектована дво- або триступенева важка орбітальна ракета-носій. Висота New Glenn становитиме 95 м. За планами розробників, вона зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 50 тонн корисного навантаження. Перший ступінь ракети, що повертається розрахований не менш ніж на 25 польотів.

Ілон Маск: SpaceX

Ілон Маск відомий через багато причин. Але його головною амбіцією та ціллю являється колонізація Марсу. Підприємець давно стверджував, що колонізація інших планет, зокрема Марсу – це єдиний шанс зберегти людство в довгостроковій перспективі. Це не пусті слова – ось головні досягнення SpaceX на сьогодні:

  • Falcon 9: відтепер багаторазові ракети-носії здаються стандартом, оскільки вже всі над ними працюють. Але коли SpaceX вперше запустила Falcon 9, це було неперевершено!
  • Falcon Heavy: на цей момент це найпотужніша ракета на планеті. Falcon Heavy належить абсолютний рекорд по числу маршевих двигунів (28, включно 27, які працюють одночасно). Перший пробний запуск Falcon Heavy був успішно зроблений 6 лютого 2018 року. Тоді в якості макету корисного навантаження разом з Falcon Heavy був запущений автомобіль Tesla Roadster.

Річард Бренсон: Virgin Galactic

Virgin Galactic трохи відрізняється від інших в списку тим, що компанія більше фокусується на проведені туристичних польотів в космос, а не на його освоєнні.
Мета Бренсона — демократизувати освоєння космосу; тобто зробити космічний туризм більш доступним. Ось над чим він працює:

  • SpaceShipTwo: приватний пілотований суборбітальний космічний корабель багаторазового використання. У грудні минулого року SpaceShipTwo з двома пілотами на борту відділилися від літака-носія WhiteKnightTwo на висоті 13,1 км та піднявся до 82,7 км.
  • Популярність серед знаменитостей: це не технологічне досягнення, але все одно цікава новина. Леонардо ДіКапріо (Leonardo Wilhelm DiCaprio) та Джастін Бібер (Justin Drew Bieber) разом з іншими знаменитостями внесли депозит на 90-хвилинний політ до космосу.

Всі вищезазначені підприємці зіткнулися з цілою низкою критики за минулі кілька років. Їх звинуватили у легкодумстві та несерйозності.

Існує багато способів зберегти нашу планету. Один з них – це її розширення. Є люди, що живуть своїми фантазіями, забезпечують виживання людства, то чому б не допомогти їм у цьому?

Якщо ці космічні перегони так само, як і попередні, приведуть до стрімкого розвитку інновацій, ми всі маємо бути заінтригованими.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році