Колонії на Місяці — навіщо і що для цього потрібно?

Колишні астронавти, режисери науково-фантастичних кінострічок про космос та прості підприємці мріють побудувати невеличке поселення на Місяці. Завдяки політикам, сучасним технологіям та виділенням коштів, цей проект може стати реальністю. Давайте ж дізнаємось, разом із автором наукового журналу Wired Еріком Ніллером (Eric Niiler) як та за допомогою чого можна побудувати місячну колонію та чи можливо людям поселитися на Місяці?

Ерік Ніллер вів бесіду з передовиками аерокосмічної індустрії, дослідниками космосу та з людьми, які вивчають технологію майбутнього вже не перший рік. Усі експерти в питаннях космосу дійшли до єдиної можливої схеми відтворення життя на Місяці.

Аерокосмічні компанії так чи інакше знизять вартість запуску ракет. Це питання часу. Зараз запуск ракети типу Falcon 9 коштує приблизно $62 мільйона, а якщо йдеться про більш потужну ракету Falcon Heavy, то сума запуску сягає $90 мільйонів. Компанії, які займаються запуском супутників та коли взагалі хочуть відправити щось на орбіту отримують знижку за так звані оптові замовлення. Візьмімо, наприклад, компанію SpaceX, яка займається доставкою їжі та необхідних припасів на Міжнародну космічну станцію та до 2019 року планує вже відвозити туди американських астронавтів.

Наступним етапом буде будування на орбіті космічних платформ. Так Китай планує до 2020 року вивести свою космічну станцію на орбіту Землі. А НАСА попросили допомоги у приватних компаній в розробці «Місячної орбітальної платформи-шлюза», яка має з’явитися біля Місяця в 2022 році. Цілком можливо, за словами футурологів, що така платформа стане базою для НАСА та її майбутніх космічних експедицій.

Компанії приватного типу такі як Moon Express та інші китайські, європейські та індійські агентства активно працюють над розробкою спеціальних місяцеходів та посадкових модулів. Кінцевою точкою колонізації Місяця буде висадка людей на супутнику Землі. Спочатку на Місяці побудують урядову базу, а потім приватний курорт.

НАСА вже давно досліджує Місяць і це може допомогти приватним компаніям «дотягнутися» до нашого супутника, вважає голова стартапу Planetary Resources та експерт з космічних питань Кріс Левіцкі (Chris Lewicki). Він має намір добувати воду та паливо для ракет з астероїдів. Не обійшлось і без порівнянь.

«Державні програми схожі на власників торгового центру, без них малий бізнес не зміг би вийти на ринок. Точно так само ми не можемо обійтись і без НАСА» – поділився своїми думками Кріс Левіцкі.

Експерти розходяться в думках з приводу колонізації. Дехто вважає, що земляни колонізують Місяць за 10-20 років. Саме стільки знадобиться на розвиток необхідних технологій та для подешевшання «квитка на Місяць» до такого рівня, щоб він став доступним хоч якомусь відсотку людей.

Вчені порівнюють колонізацію Місяця з завоюванням Америки, яка теж була взята не одразу.  Для відкриття, дослідження та освоєння завжди потрібен деякий час» – сказав Джеймс Хед Третій (James W. Head, III), планетолог Браунського університету, який свого часу займався пошуком точки висадки для місій космічної програми «Аполлон».

Навіщо потрібно покоряти Місяць?

Поселення на місяці дозволить краще зрозуміти чи здатне людство на подорожі по інших планетах Сонячної системи. Також політ на Місяць може стати екзотичним, щоправда не для всіх доступним, видом туризму. Тим паче, що до Місяця можна долетіти лише за 3 дні, коли до Марсу — за 9 місяців.

Освоєння Місяця має інтерес для підприємців: на супутнику можна знайти багато корисних копалин. Окрім них, існує думка, що там є велика кількість гелію-3, який можна застосовувати для ракетного палива (але для обробки гелію-3 знадобиться величезна кількість енергії). На Місяці також присутня замерзла вода. За допомогою електролізу її можна розділити на кисень та водень, з яких можна отримати ракетне паливо або повітря для того, аби людина могла дихати.

Проте, добути все це не так і просто, як здається. Потрібні спеціальні технології, які, можливо, з’являться з роками. Європейські та китайські експерти по питанням колонізації Місяця більш оптимістичні та вже заявляють про плани видобутку ресурсів на супутнику нашої планети.

Колонії на Місяці можуть знадобитися для ще однієї не менш важливої цілі — виживання людства. Багато хто вважає, що людей потрібно відправити на Місяць задля уникнення катастрофи з перенаселенням.

«Ті, хто населяють лише одну планету приречені на вимирання. Жити за рахунок ресурсів планети, це непогана стратегія для виживання. Але рано чи пізно, заради загального виживання людству доведеться побудувати свою колонію на Місяці» — сказав Джеймс Хед.

Що там з економікою на Місяці?

Для того, щоб життя на місяці було більш повноцінним, потрібно розвивати «космічну» економіку. На сьогодні існує економіка «низької біляземної орбіти» для американських космічних компаній, які запускають супутники у космос та займаються їх обслуговуванням. Вони також займаються проектуванням житла для того, щоб люди змогли спокійно працювати на Місяці.

Космічна економіка продовжує зростати. За останні 18 років кількість космічних стартапів досягло значної цифри — 180. За ці роки ці компанії залучили $18,4 мільярда інвестицій. Одна лише компанія SpaceX коштує $28 мільярдів. Її називають гігантом космічної індустрії, яка займається комерційними польотами в космос. У голови SpaceX Ілона Маска (Elon Musk) грандіозні плани по запуску на орбіту землі безлічі супутників. Він мріє відправити людей в політ навколо місяця та побудувати на Марсі колонію, де б проживали звичайні люди.

Але Маск не завжди вчасно виконує про те що говорить. Проте SpaceX зробила вже 28 запусків ракет з 2017 року, завдяки чому стала найуспішнішою комерційною компанією, що займається польотами в космос.

SpaceX намагається сприяти зниженню цін на космічні польоти. В планах компанії створити своєрідні «піт-стопи» на орбіті Землі або ж Місяця для заміни ракет, які можуть повністю замінити застарілі космічні станції.

Трансформація «низькоорбітальної» економіки у місячну досить реальна, вважає голова компанії Nanoracks Джеффрі Манбер (Jeffrey Manber). Ця компанія в свою чергу керує лабораторією на космічній станції та запускає маленькі, відносно недорогі супутники для комерційних клієнтів та учених з МКС.

Манбер передбачає, що вже за 5 років люди зможуть розташовуватись в низькоорбітальних готелях, а вже через 10 років така інфраструктура буде тільки розростатися. В космосі з’являться багато готелей, складів та сховищ для палива. Поява комерційних модулів та місячних колоній вже не за горами.

Слова Манбера можна сприймати по-різному, але деякі з його прогнозів уже збуваються. Наприклад, в 2016 році стартап Bigelow Aerospace розробив надувний робочий модуль для космічної станції та планує вивести один з них на орбіту Місяця вже до 2022 року. Власник цієї компанії — мільярдер Роберт Бігелоу (Robert Bigelow) вірить, що інопланетні гості прилітали на Землю. Конкуренцію Бігелоу складають Джеф Безос (Jeffrey Bezos) — компанія Blue Origin, Ілон Маск — космічний гігант SpaceX та Річард Бренсон (Richard Branson) — компанія Virgin Galactic. Завдяки статкам, якими вони володіють,космічні технології можуть розвиватися дуже швидко.

Чи реально побудувати повноцінну колонію на Місяці?

Для того, щоб доставляти на Місяць людей та багаж, потрібно все досконало прорахувати, потрібна правильна економіка запуску ракет, виразив свою думку автор науково-фантастичного роману «Марсіанин» Енді Вейер (Andy Weir). Ця книга розповідає нам про забутого людьми на Марсі астронавта, який зумів вижити на червоній планеті. В 2015 році цей роман був екранізований, а на головну роль взяли Метта Деймона. Вейер не зупинився на цьому та написав ще одну книгу, але вже про місячну колонію під назвою Артеміда. Всі події в книзі відбуваютьсяв 2080-х роках. Вейер справді думає, що місячні колонії можуть стати реальністю до цього часу.

«Щоб майбутнє в футуристичному сстилі Роберта Хайнлайна наступило, потрібна дешева можливість перебороти гравітацію на Землі. Тоді все піде як по маслу» — виразився він.

Вейер самостійно розрахував, як мають змінитися ціни, щоб космічні туристи змогли відпочити на Місяці. Якщо рахувати за той же 2015 рік, то ціна запуску ракет повинна впасти з $4635 за кг до $35 за кг. Коли здешевіє вартість подорожі на Місяць, тоді можна подумати про використання природних ресурсів Місяця для будівлі цілого міста, вважає письменник-фантаст.

«Навіть у світі, де виходити на орбіту стало дешевше, вам все одно стануть в пригоді ресурси – міркує Вейер. Колонізатори не будуть везти з собою дерева для того, щоб побудувати житло».

Вейер вважає, що на Місяці існують свої ресурси для будівлі колоній, які придатні до життя тільки там. Візьмемо до прикладу анортітову породу, яка покриває більшу частину поверхні Місяця. З неї можна отримати алюміній, кисень, кальцій та кремній для створення таких матеріалів, як скло.

Наприкінці своїх досліджень Енді Вейер прийшов до висновку, що наразі краще освоювати для колонізації світовий океан та його дно, полюса нашої планети та Сахару. Для колонії на Місяці вкрай потрібен кисень, щоб ним можна було дихати, захист від космічної радіації, вода та їжа. Це все передбачає доволі великі складнощі.

«Проблема полягає в тому, що наразі ніхто не виразив бажання відправити людей на Місяць. Краще відрядити туди роботів. Люди — тендітні та ніжні істоти, які можуть померти через будь-яку причину в невідомому середовищі. Роботи міцніші та витриваліші за людей. Якщо робот загине, його нікому буде оплакувати» – сказав Енді Вейер.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році