Які питання задають на співбесідах у компанії Ілона Маска, Річарда Бренсона та Біла Гейтса

Лідери найбільших компаній надають великого значення підбору кадрів і називають його однією з найскладніших завдань. Вони придумують незвичайні питання, щоб при особистій зустрічі відразу виявляти людей, які забезпечать зростання і процвітання їх бізнесу. Розповідаємо, які запитання ставлять в компаніях Ілона Маска, Річарда Бренсона і Білла Гейтса.

Які питання ставлять в компаніях Ілона Маска

В цьому році дві компанії під керівництвом Ілона Маска увійшли в топ-10 найпрестижніших місць для стажування за версією Vault. Tesla, яка зайняла в списку сьоме місце, оцінюється в $32,8 млрд, а SpaceX, яка посіла десяте місце, вартує $33,8 млрд. За оцінками експертів, в найближчому майбутньому ця цифра може перевищити $120 млрд.

Влаштувавшись на роботу в один з проєктів Маска, співробітник отримує частину акцій компанії, вартість яких з часом може значно зрости. Tesla і SpaceX ефектно виглядають в резюме, але влаштуватися туди не так просто: для цього буде потрібно відмінна академічна успішність, наявність цікавих захоплень і вражаючий досвід роботи. Крім того, потрібно проявити себе на співбесіді.

Стажери SpaceX розповіли про питання, які їм задавали рекрутери. Компанія шукає професіоналів в різних областях — як інженерів, так і фахівців з бізнес-процесів, тому хід співбесід може сильно відрізнятися.

Основні та вступні питання

  • Чому ви вважаєте себе гідним кандидатом для SpaceX?
  • Розкажіть про серйозну невдачу в досвіді, та як ви з неї вийшли.
  • Чи доводилося вам розв’язувати проблему, практично не володіючи інформацією про неї?
  • З якими складнощами ви стикалися і як їх долали?
  • Якби вас попросили приступити до роботи в SpaceX вже завтра вранці, по яких трьох ваших якостях ваш екс-керівник нудьгував би найбільше?
  • Оцініть себе в порівнянні зі своїми однолітками за шкалою від 1 до 10.
  • Який з виконаних вами проєктів ви цінуєте найбільше? Яка була ваша роль в цьому проєкті і які уроки ви змогли витягти в процесі?

Порада від співробітників SpaceX: «Попрацюйте над чимось значним і навчитеся докладно і цікаво розповідати про це».

Головоломки,  припущення та наукові питання

  • Як би ви спроєктували підставку для гамака?
  • На які технологічні рішення ви звертаєте увагу в першу чергу при проєктуванні?
  • Уявіть, що вам потрібно оцінити міцність моста при переході на інший берег. Як ви це зробите?
  • Ви перевозите по озеру камінь в невеликому весловому човні. Підвищиться чи знизиться рівень води у водоймі, якщо кинути в нього камінь?
  • Що рухається швидше, коли ви їдете на велосипеді: його ланцюг або земля під ним?
  • Де у світі можна пройти 1 милю на північ, 1 милю на схід, потім 1 милю на південь і повернутися у вихідну точку?
  • Ви перебуваєте в приміщенні з контрольованою кімнатною температурою, у вас є гуртка гарячої кави та трохи вершків в холодильнику. В який момент ви додасте вершки, якщо на охолодження кави у вас є деякий час?

Порада від співробітників SpaceX: «Потрібно розуміти властивості матеріалів і основні положення механіки, такі як напруга і моменти інерції».

Знання про космос та ракетобудування

  • Що потрібно враховувати при транспортуванні ракети через країну?
  • Де б ви розмістили центр тиску на ракеті? Чому саме там?
  • Об’єкт з великою масою рухається з певною швидкістю. Як скинути швидкість і зупинити рух об’єкта?
  • Розробіть систему подачі палива до ракети на стартовому майданчику.
  • Опишіть, як ви збираєтеся проводити термічний аналіз космічного корабля.
  • Як би ви визначили тягу, створювану в вакуумі сферичним балоном високого тиску з круглим вихлопним отвором?
  • Чи можете ви сказати космонавту: «Ні, ми не збираємося цього робити», якщо його безпека опиниться під загрозою, і чому?

Порада від співробітників SpaceX: «Вам знадобляться знання про цикли ракетних двигунів і принципи конструювання подібних систем».

Які питання ставлять в компаніях Річарда Бренсона

Ресурс MockQuestions наводить понад 30 прикладів питань, які вам можуть задати на співбесіді в Virgin Atlantic. Публікуємо деякі з них.

  • Які унікальні якості ви привнесете в нашу компанію?
    У резюме міститься багато важливої інформації про кандидата, але воно не відбиває особистість повністю. Розкажіть інтерв’юеру про ваші унікальні здібності, які можуть бути корисні для компанії.
  • Як ви розставляєте пріоритети?
    Уявіть ситуацію, коли вам потрібно одночасно виконати декілька завдань. Як ви вирішуєте, якому з них потрібно віддати перевагу? Покажіть інтерв’юерам своє вміння розставляти пріоритети.
  • Як ви справляєтеся з невдачами? Як вони впливають на вас і вашу роботу?
    Кожен по-своєму реагує на стрес і розчарування. Обговоріть з інтерв’юером, як ви зазвичай дієте в подібних випадках.
  • Які робочі ситуації вас надихають і мотивують?
    Під час співбесіди з фахівцем з персоналу йому важливо зрозуміти, як мотивувати майбутнього співробітника і підтримувати його бажання приходити на роботу кожен день. Розкажіть інтерв’юеру, що впливає на вашу залученість і продуктивність.
  • Чи добре ви ладите з колегами?
    Подумайте про ваші відносини з іншими співробітниками в минулому і сьогоденні. Якими вони були і як розвивалися? Згадайте про те, що вам подобалося в спілкуванні з колегами. Повага, почуття гумору і взаємна підтримка — ось ті якості, які роблять робочі відносини більш приємними та ефективними.
  • Для Virgin Atlantic важливий індивідуальний підхід. Як би ви описали себе?
    Під час співбесіди інтерв’юер хоче дізнатися більше про особисті якості кандидата і заодно оцінити його чесність. Відповідь може включати такі модні слова, як екстравертний, енергійний і впевнений в собі.

Virgin Atlantic відрізняється особливою корпоративною культурою, і рекрутери шукають людей, які добре в неї впишуться. На сайті компанії розміщено таку цитату її власника, Річарда Бренсона: «Мене часто запитують, що відрізняє Virgin від інших. Відповідь проста — це люди. Якби не команда добре навчених, мотивованих і, перш за все, щасливих співробітників, які вносять свій внесок у загальну справу, ми б ніколи не досягли того, що у нас є».

Які питання ставлять в компаніях Білла Гейтса

Білл Гейтс — один з найбагатших людей у світі (його статки становлять $ 79,2 млрд), але і він визнає, що наймання співробітників і управління ними завжди були для нього однією з найскладніших завдань.

Мільярдери на кшталт Гейтса дуже не люблять робити помилки в цій важливій галузі. Вони намагаються залучити до роботи людей, які допоможуть розвивати компанію і випереджати конкурентів, а не тих, хто буде витрачати час колег даремно через банальну некомпетентність. Ось які запитання ставлять кандидатам на вакансії в Microsoft.

  • Як протестувати ліфт?
    Просте запитання, яке допомагає відсіяти багатьох кандидатів. Воно не має відношення ні до однієї з вакансій компанії, а значить, не пов’язане з галуззю знань кандидата. Задавши таке питання, рекрутер може оцінити не тільки саму відповідь на нього, а й те, як людина діє в стресових умовах.
    Часто кандидати намагаються згадати механіку процесу і замислюються занадто сильно. Для Microsoft важливі знання, але компанія ще більше цінує здоровий глузд і вміння розуміти запити споживачів.
    Ідеальна відповідь — «просто натиснути на кнопку». Вона показує здоровий глузд кандидата, швидкість реакції, логіку і здатність адаптуватися до різних сценаріїв.
  • Гіпотенуза прямокутного трикутника дорівнює 10, а висота, проведена до цієї гіпотенузи, дорівнює 6. Знайдіть площу трикутника.
    Щоб конкурувати з такими, як Sony та Apple, Microsoft потрібні самі блискучі уми світу. Цей нетипове для співбесіди питання дозволяє миттєво перевірить не тільки знання, а й реакцію людини на стресові умови.
  • Назвіть сайт з відмінним дизайном
    Це питання, поставлене досвідченому дизайнеру, дозволяє швидко оцінити залученість. Навіть якщо людина добре розбирається у своїй професії, вона може її не любити, а значить, не буде виявляти до неї інтересу в неробочий час. Відповідний кандидат повинен щиро цікавитися роботою, бути в курсі останніх тенденцій і враховувати їх при створенні власних ідей.
  • Чому б вам не влаштуватися в Google?
    Каверзне питання! Microsoft вибрала одного зі своїх найбільших конкурентів і запитала кількох кандидатів, чому вони не хочуть приєднатися до його команди.
    Теоретично рекрутер хоче почути, що його компанія краще, крім того, таке питання — відмінний шанс оцінити почуття гумору кандидата. Наприклад, він може відповісти: «Наступна співбесіда у мене як раз там» або «Мабуть, вони загубили моє резюме, тому я прийшов до вас».
    Співбесіда не обов’язково має обмежуватися компліментами кандидата на адресу роботодавця. Почуття гумору може мати велике значення для роботи в компанії.
  • Як би ви спроєктували аеропорт?
    Це питання підходить для більшості вакансій. Технічний фахівець може продемонструвати свої знання, а майбутній маркетолог — відповісти на питання з точки зору організації продажів. Наприклад, кмітливий кандидат може запропонувати розмістити більше кафе у гейта, щоб спонукати клієнтів до перекусу в останню хвилину перед вильотом. Або, навпаки, розташувати їх трохи далі, щоб у пасажирів було більше спокуси зробити покупку на борту літака. Правильної чи неправильної відповіді тут немає — це просто можливість оцінити хід думок кандидатів.

Білл Гейтс побудував одну з найвпливовіших компаній і зробив справжню революцію у світі технологій, а після відходу з поста CEO Microsoft зосередився на своєму фонді та благодійній діяльності.

Ось кілька його порад для початківців фахівців.

  • Будьте в курсі всього нового
    Вивчайте науку, техніку та економіку. Гейтс називає фахівців в цих областях майбутніми «агентами змін» і рекомендує всім іншим також накопичувати відповідні знання. Не потрібно терміново вчитися кодувати, якщо ви не вмієте цього робити, але сучасна людина повинна мати уявлення про те, чим займаються програмісти.
  • Зберігайте оптимізм
    Виступаючи перед студентами Стенфордського університету, Гейтс сказав, що «оптимізм часто називають помилковою надією. Не забувайте, що помилкова безнадійність також існує», тому в деяких ситуаціях потрібно проявляти наполегливість.
  • Бійтеся успіху
    За словами Гейтса, це «паршивий учитель», який «примушує розумних людей думати, що вони не можуть програти».
  • Боріться за загальним благом
    Гейтс — надихаючий активіст. Виступаючи перед Національною міською лігою у 2011 році, він заявив: «Всі люди рівні. Кожен заслуговує здорового та продуктивного життя. Успіх людини не повинен залежати від раси або доходу його батьків». Ви вважаєте, що проблеми світу занадто складні? Даремно. У своєму зверненні до випускників Гарвардського університету Гейтс сказав: «Не дозволяйте складнощам зупиняти вас. Будьте активістами. Боріться з несправедливістю, і це стане однією з найяскравіших сторінок вашого життя».
  • Мисліть ширше
    Ще в 1994 році в інтерв’ю журналу Playboy Гейтс підкреслив важливість цього принципу: «Люди можуть виконувати ваші завдання зовсім іншим способом і при цьому отримувати відмінний результат. У вас не повинно бути упередження, що всі повинні робити те ж саме, що і ви».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих