7 правил пошуку роботи, які вже давно пора переосмислити

При пошуку роботи всі ми намагаємося слідувати неписаним правилам: робити гарне враження, здаватися кваліфікованим співробітником, шукати роботу серед знайомих. Але Кеті Капріно (Kathy Caprino), кар’єрний коуч і автор книги The Most Powerful You: 7 Bravery-Boosting Paths to Career Bliss, переконана: діючи у своїх інтересах, ми можемо знайти роботу швидше. Представляємо сім правил, які вже застаріли.

1. Шукати вакансії на спеціалізованих сайтах

На таких майданчиках дійсно представлено безліч вакансій. Згідно зі звітом Jobvite Recruiting Benchmark Report за 2019 рік, з цього джерела компанії отримують приблизно 50% відгуків, але на роботу приймають менш як 1% з тих хто відгукнулись на вакансію. Насправді, до моменту розміщень вакансій на них вже можуть бути підібрані чудові кандидати. Кар’єрний коуч Террі Макдугалл (Terry McDougall), автор книги Winning the Game of Work: Career Happiness and Success on Your Own Terms, додає: можливо, вже навіть було прийнято рішення про наймання.

Коли вона була менеджером з пошуку персоналу, то викладала в інтернет інформацію про вакансії ще до того, як їх публікували на спеціальному сайті. «У великій компанії зазвичай потрібно не менше двох-трьох тижнів, щоб отримати роботу. І до цього моменту людина, яка обіймала цю посаду, вже покидає компанію, тому потрібно швидше зайняти позицію», — говорить вона. Макдугалл радить приділяти більше уваги своїм зв’язкам, а не сайтам вакансій.

IT-рекрутингова компанія Hatchit повідомляє, що все частіше для пошуку персоналу використовуються незвичайні ресурси: вакансії розміщуються на форумах, в месенджерах і на спеціалізованих платформах, тому що це приносить більше відгуків від цільової аудиторії.

2. Шукати роботу через всіх своїх знайомих

Здавалося б, очевидно, що при пошуку роботи варто повідомити про це всім знайомим. Однак в реальності одні люди опиняться для вас корисніші, ніж інші. Стратегічно використовуйте свою мережу контактів, особливо коли тільки почали пошук роботи, радить Ніл Бертон (Neil Burton), виконавчий директор Центру кар’єрного і професійного розвитку Університету Клемсона.

«Всі ваші дії під час пошуку роботи повинні підкорятися стратегії, мати якусь причину. Ви повинні визначити, яку саме», — каже Бертон.

Подумайте, хто зі знайомих бачить в вас професіонала і знає про ваші успіхи. Зосередивши зусилля на конкретній групі людей, ви зможете не тільки домогтися кращих результатів, а й побудувати більш значущі відносини. Щирість дуже важлива для нетворкінгу, додає Бертон.

3. Бути занадто вимогливим до своєї кваліфікації

Опитування Monster 2019 року показало, що очікування рекрутерів перебудовуються, коли вони спілкуються з кандидатами, які мають більшість або навіть лише частину необхідних навичок. Капріно зазначає: занадто багато претендентів, особливо жінки, не відгукуються на вакансію, тому що вважають, що їм не вистачає кваліфікації. Не варто перебільшувати свої навички, але якщо ви підходите для роботи, не соромтеся відправити відгук. «Мене і сотню людей, з якими я співпрацювала, брали на роботу, попри відсутність потрібної кваліфікації. Наявні навички та манера спілкування змушують менеджера з підбору персоналу сказати: “Ви повинні бути в нашій команді”», — каже вона.

4. Намагатися відповідати корпоративній культурі

Іноді шукають кандидатів, які відповідають корпоративній культурі компанії. Намагатися вгадати, що це таке, і відповідати цьому — помилка, вважає Капріно. Якщо ви пригнічуєте свою індивідуальність під час співбесід та поводитися зовсім не так, як зазвичай, ви можете зіткнутися з невдачею в майбутньому. Не потрібно проявляти різкість, але варто розкрити себе перед новим колективом. «Якщо ви приховуєте свою індивідуальність і отримуєте роботу, то не зможете бути тим, хто ви є насправді», — каже Капріно. Поділіться своїми інтересами та хобі. Відверто розкажіть, чого ви шукаєте в роботі та в якому режимі ви найефективніші.

5. Не готувати супровідний лист

Супровідними листами часто нехтують — навіть виникають суперечки про те, чи дійсно вони потрібні. Але дослідження ResumeLab показало, що гарний супровідний лист може підвищити ваші шанси потрапити на співбесіду, навіть якщо ваше резюме недостатньо сильно для цього. Тому обов’язково підготуйте короткий та місткий вступ, який буде супроводжувати ваше резюме.

6. Формат резюме не важливий

«Якщо одні принципи складання резюме, мабуть, залишаються незмінними, інші елементи продовжують розвиватися, щоб задовольнити постійно мінливі потреби кадрових служб і адаптуватися до новітніх інструментів і процесів підбору персоналу», — говорить Аманда Августин (Amanda Augustine), експерт по кар’єрі в TopResume. Вам потрібно створити таке резюме, яке оберуть автоматизовані системи відстеження кандидатів (Applicant Tracking System, ATS): ясний і простий текст з чітко визначеними розділами та полями.

Зазвичай найкраще використовувати гібридний формат, оскільки в ньому є блок з вступним текстом, який дає уявлення про кандидата. Дослідження TopResume також показало, що резюме з блоком зліва виглядають свіже, привертають увагу рекрутерів і успішно проходять перевірку ATS, на відміну від резюме з блоком справа. Фраза «Рекомендації надаються за запитом», використання двох відступів після кожного абзацу або мета на початку — все це зробить ваше резюме застарілим.

7. Шукати ідеальну роботу

При пошуку роботи, як і в інших областях, краще — ворог хорошого. Якщо ви продовжите шукати ідеальну роботу, особливо в поточних умовах, то можете втратити шанс вчитися і рости, говорить Бертон.

«Ставтеся до роботи як до засобу для оплати рахунків і джерела досвіду, який необхідний, щоб зробити наступний крок в кар’єрі, — говорить він. — Ніхто не отримує ідеальну роботу, особливо відразу після коледжу».

Замість цього визначте навички, які потрібні вам для отримання ідеальної роботи, і шукайте посади, які допоможуть їх розвинути. Так ви швидше отримаєте роботу мрії, ніж залишаючись в пошуку ідеального місця, укладає Бертон.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році

Чи готові ви до моніторингу активності мозку на робочому місці? Або як нейротехнології входять в наше життя