Робота в 2100 році — якою вона буде?

Ринок та умови праці за останні 100 років зазнали великих змін. Аналітики вважають, що це тільки початок глобальної перебудови у трудовій сфері. Футурологи прогнозують вже через 100 років новий підхід до питання часу та робочого місця роботи.

В майбутньому не буде пенсій

Лізелотта Лінгсо (Liselotte Lyngsoe), партнер-засновник консалтингового агентства FutureNavigator, вважає, що незабаром людська праця стане менш ефективною, а людей на роботі замінять роботами. Проте, люди знайдуть собі таке заняття до душі, на яке не здатна штучна машина.

«Роботи виконуватимуть машинну роботу ще на протязі багатьох років, а от людям варто буде докласти зусиль. Нам доведеться розвивати індивідуальні здібності, щоб розкрити свій потенціал» – сказала Лінгсо

Лінгсо також вважає, що сучасні умови роботи не дозволяють людині розкрити свій потенціал в повній мірі. Тому ситуація в майбутньому зміниться кардинально. Першочергові зміни стосуватимуться графіку роботи з 9 до 17, традиційних офісів, корпоративної ієрархії та зникне саме поняття виходу на пенсію.

«Не думаю що ми працюватимемо за стандартним розкладом. Пенсію замінять періодичними проміжками для набуття нових навичок, а люди будуть дотримуватись активного відпочинку, аби не «перегорати» на роботі» — вважає Лінгсо.

Стандартного пенсійного віку, як зараз, не буде. Людина зможе відпочивати від роботи певний проміжок часу. В майбутньому люди зможуть вибирати між різними видами роботи такими, як часткова зайнятість або робота за контрактом та ін.

Підбор персоналу

У команді повинно бути 8-10 людей, рівно стільки людей, на думку Лінгсо, можна нагодувати двома піцами. Вона виразила думку, що така кількість має бути оптимальною для новітньої команди майбутнього. Раніше набирали людей для виконання індивідуальних завдань. Проте, за таких умов важко досягти максимальної продуктивності. В майбутньому рекрутери враховуватимуть здатність людини «грати в команді» та бути корисним для всього колективу в цілому.

Лінгсло виразила думку про те, що штучний інтелект за певним алгоритмом зможе визначити оптимальну кількість робітників в команді залежно від особистих якостей та професійного досвіду в тій чи іншій сфері. Договори страхування передбачатимуть колективні бонуси для всієї родини.

Жінки працюватимуть більше

В майбутньому жіноча зайнятість буде тільки зростати. Адже за статистикою, жінки більш освічені, ніж чоловіки. Зараз зайнятість жінок складає 46%, до 2030 кількість зайнятих чоловіків та жінок зрівняється. В XXII столітті відсоток працюючих жінок складатиме до 53%.

За прогнозами Міжнародного економічного форуму, до 2100 року різниця між зарплатами чоловіків та жінок складатиме 10%. Змінити ситуацію зможуть лише глобальні культурні процеси у світовому суспільстві.

«Гендерна рівність не зможе настати сама собою — вважає Лізелотта. — Але як футуролог, я можу передбачити варіант розвитку подій, де акцент зміститься в протилежний бік».

Менше роботи, більше розваг

Важливо, щоб люди працювали заради свого потенціалу та досягнення певних цілей, а не морально згасали на роботі заради хорошого заробітку. В майбутньому людство не буде вимірювати продуктивність в годинах. Ще один футуролог Єсим Кунтер (Yesim Kunter) вважає, що завдяки технологічному прориву люди будуть менше проводити часу на роботі, ніж раніше. Хоча аналогічні прогнози в минулому не виправдали очікувань. Люди все ще трудяться на роботі з ранку до вечора.

Кунтер працює у сфері іграшок, тим самим вона допомагає дітям освоїти професії майбутнього. Вона вважає, що сучасні діти дуже швидко звикають до новітніх технологій та в майбутньому вони не відволікатимуться на планшет чи телефон, адже для них все це стане буденністю.

Єсим Кунтер спрогнозувала в 2030 скорочення робочого тижня до 36 годин проти 37,5 годин на сьогоднішній день. В 2100 ця цифра зменшиться до 30 годин на тиждень.
Визначення лідера

Також Лінгсо вважає що люди працюватимуть в маленьких децентралізованих колективах, а не в великих організаціях з жорсткою ієрархією. Поняття «лідер» стане досить умовним.
Кунтер вважає, що люди все ж працюватимуть в великих компаніях, але лідер буде виділятися в команді сам собою, а не призначатися начальством.

«Лідера будуть визначати за тим, як працює людина та чи здатна вона об’єднувати людей навколо спільної справи. Справжній лідер – це той, за яким слідують люди, а не статичний менеджер компанії» — сказала Єсим Кунтер.

Постійними будуть тільки зміни

Футурологи не радять сприймати їх прогнози як щось визначене. Все залежить від майбутнього покоління.

«Зараз батьки дуже оберігають своїх нащадків, приділяючи дітям занадто багато часу. Діти звикли до чітких вказівок та інструкцій. Проте, нам здається, що ми рухаємось до більш відкритої екосистеми. Майбутньому поколінню такий підхід може не сподобатись та вони зажадають більш структуровану систему цінностей» — вважає Кунтер.

Лінгсо сумнівається у таких кардинальних різких змінах.

«Для того, щоб призвичаїтись та адаптуватися до нинішньої системи умов праці та графіку роботи, потрібно було декілька поколінь. Зараз ми переживаємо такі ж часи переходу від старого до нового. І щоб щось кардинально змінити в цій системі, теж буде потрібно як мінімум одне покоління» — сказала Лінгсо.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?