Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Онлайн-технології змінили людське життя до невпізнання і зробили це сміливіше за будь-які футуристичні прогнози. Загляньте в минуле або запитайте у покоління 60+, чи могли вони очікувати, що телефони стануть компактними й за пару клацань можна буде отримати будь-яку інформацію, відому людству? Втім, життя продовжується, і сучасний Web через роки може здатися таким же відсталим, яким для нас зараз виглядають часи дротових телефонів.

Напередодні Нового року ми спробуємо зробити кілька сміливих прогнозів про майбутнє інтернету та його взаємодію з навколишнім світом. У своїх прогнозах ми орієнтуємося не на готові продукти, а на загальні прообрази та концепції, з яких, можливо, через роки виростуть повноцінні користувальницькі рішення. Поїхали!

Нейронет

Його також називають Web 4.0, і він має повністю перевернути концепцію Всесвітньої павутини: користувачі зможуть спілкуватись силою думки на основі нейрокомунікацій.

Про розвиток технологій, пов’язаних з процесом мислення мріяли багато хто. У 1973-му році професор Жак Відаль вперше ввів в обіг поняття «нейрокомп’ютерний інтерфейс», під яким мав на увазі пристрій для зв’язку мозку та комп’ютерного забезпечення. Він проводив перші експерименти щодо проєктування таких пристроїв. А через 25 років невролог Філіп Кеннеді здійснив справжню революцію: його паралізованому пацієнтові в мозок було вживлено електроди, завдяки яким той зміг пересувати курсор екраном і навіть писати тексти.

На сьогодні розробка нейроінтерфейсів ведеться кількома мозковими центрами, з яких найбільше виділяється Neuralink Ілона Маска. Спочатку дослідження в цій сфері велися з метою полегшити життя паралізованих і німих пацієнтів, але плани Маска, здається, мають набагато довгострокові цілі: зробити мозок людини та її життя досконалішим.

Ілон Маск та інші візіонери штовхають IT вперед і часом здається, що технологічна сингулярність вже близько.

Нейроінтерфейс може застосовуватися як під час вирішення суто медичних проблем, і будь-яких інших завдань: управляти віртуальними помічниками, онлайн-сервісами, і, звісно, взаємодіяти з іншими людьми. Поява Нейронету може перевернути абсолютно все, але функціонування такого інструменту утруднене питаннями законодавства, безпеки та етичності. Чи можемо ми назвати людиною того, хто вживить собі в мозок імплант або пристрій, якому буде віддано майже всі соціальні функції? Що станеться з користувачем, якщо ця система буде зламана? Запитань поки що більше, ніж відповідей.

Персональний помічник для кожного

Хто дивився «Залізну людину» і не мріяв мати власного Джарвіса? Минули часи, коли віртуальний помічник був десь за межею реальності. Вже сьогодні мовні моделі на кшталт ChatGPT відповідають на різноманітні запити та можуть допомагати з вирішенням будь-яких завдань. Далі більше.

Поява досконалого персонального помічника може спростити вирішення різних завдань. Підібрати дешевий квиток або вигідно винайняти квартиру, зібрати добірку наукових матеріалів за заданою темою, знайти потрібний товар із маси інтернет-магазинів в один клік — можливості розумного асистента не обмежуються лише цими функціями. Що стосується впливу таких помічників на ринок праці, то тут ефект подвійний: вони вже можуть виконувати завдання з розробки, копірайтингу або дизайну не менш ефективно, ніж багато живих працівників, а в майбутньому можливості асистентів можуть поширитися і на офлайн-сферу. Чи викличе це явище масове безробіття, чи дозволить людям ефективніше розподіляти свій час? Гарне питання.

Будь-яке завдання можна розбити на список дій, які штучний інтелект із розвитком технологій зможе подужати, окрім якихось специфічних галузей. Але найбільше зрушення відбудеться, коли розумний помічник зможе самостійно виявляти ініціативу: фільтрувати контент, пропонувати поради з працевлаштування або надавати медичну допомогу. І все це на основі ваших інтересів та уподобань. Ось так ми плавно виходимо до наступного пункту, ім’я якого — …

Персоніфікація

Інтернет уже перехоплює ініціативу користувача. Якщо ви вводили запит «ремонтувати автомобіль», рекламні послуги запропонують вам послуги автосервісів або покупку певних запчастин. Рано чи пізно вони вгадають із вибором і прискорять процес купівлі товару чи послуги, а ви залишитеся задоволеним, навіть не усвідомивши, як пошукові алгоритми змінили ваше життя.

Так, інтернет іде до тотальної персоніфікації. Сервіси анонімізації на зразок VPN і чищення кешу можуть лише сповільнити або відстрочити це явище, але ніяк не скасувати. Розумна стрічка в соцмережах – лише початок: Мережа майбутнього навчиться передбачати ваші інтереси та видавати максимально релевантний контент. Вражає чи жахає? Всі дії користувача в онлайні фіксуються і вивчаються, а тепер до цієї справи приєднується штучний інтелект, можливості якого безмежні. Цілком можливо, що у кожного користувача з’явиться власний інформаційний міхур, вийти з якого буде складно. Та й чи захочеться?

Доля приватності

Ви ж бачили у багатьох фільмах про майбутнє гаджети на кшталт розумних окулярів, які сканують кожного перехожого, надаючи докладну інформацію про нього? Складіть два плюс два: бурхливий розвиток IT-технологій та прагнення регуляторів збирати максимум інформації про користувачів, у чому сходяться як державні органи, так і приватні корпорації. Сьогодні анонімність — забаганка, а завтра вона може стати предметом розкоші.

Віртуальний помічник або вдосконалена пошукова система знатимуть про вас більше, ніж ви самі. Ваші робочі навички, хобі, улюблені місця — все це є інформацією, яку можна зібрати. До речі, деякі онлайн банкінги можуть структурувати витрати по рахунку, розподіливши їх за типом витрат. Достатньо інтегрувати дані до того ж асистента, який буде знати, де, як і скільки грошей ви витрачаєте. Що далі? Розумна стрічка комерційних пропозицій — ось що може чекати на людину в майбутньому. Це та сама персоніфікація. Згадайте, як працювали соцмережі та рекламні сервіси 10-15 років тому і як вони працюють зараз: мине час, і інтернет стане ідеальним місцем проведення часу для кожного, оскільки все вебсередовище буде підлаштовуватися під інтереси користувача. Тільки приватності там уже не буде місця.

Віртуальна реальність у дії

Нещодавно корейський супермаркет Tesco провів експеримент, результати якого автори вважали позитивним. Компанія відкрила віртуальний магазин прямо в метро, а як вітрину використовувала колони та стіни станції. Поки пасажири чекали на поїзд, вони могли вивчити каталог товарів, просто піднісши телефон до зображення товарів. Продаж зріс на 130%, і хоча маркетинг міг здатися надто нав’язливим, він також заощадив людям час очікування транспорту.

Віртуальна реальність у шопінгу – чудова методика продажів.

VR-технології широко представлені в геймінгу, але їхнє призначення полягає не тільки в розважальних цілях. Віртуальне спілкування стане невідмінним від реального, проєктування будь-яких складних систем прискориться внаслідок нових технологій, а лікарі та працівники інших різних сфер зможуть тренуватися на уявних об’єктах, щоб отримати досвід перед реальною роботою.

Метавсесвіт майбутнього може виявитися втіленням гірших антиутопій, але також може й задати якісно інші стандарти життя. Інтернет зійде з екрана смартфона чи комп’ютера і буде всюди навколо. Миттєвий доступ до даних та простір, який можна зробити під себе – такий прототип VR-розробок майбутнього.

Пророцтво як стратегія

Інтернет-технології можуть бути втілені в різних девайсах, будь то гаджети на зразок смартфонів, VR-окуляри або навіть імпланти, вживлені в мозок. Але в них буде одне спільне: можливість передбачати події та вибудовувати оптимальний перебіг дії для людини. Служби таксі вже зараз отримують інформацію з супутників і веде водія найменш завантаженим шляхом. Легко уявити, що предиктори майбутнього будуть не тільки виводити для користувача оптимальний маршрут, а й давати поради щодо вибору університету чи компанії для роботи, прогнозувати його здоров’я та оберігати від тих чи інших захворювань.

Сучасні AI-моделі видають результат як прогноз шляхом аналізу отриманих раніше даних.

Якими б досконалими не стали технології, принцип їхньої персоналізованої роботи завжди буде заснований на аналізі вихідної інформації. Новинки майбутнього зможуть ще якісніше обробляти вхідні потоки даних та видавати найбільш відповідні рішення, внаслідок чого людські стандарти життя значно підвищаться. Адже ми живемо краще, ніж будь-які королі Середньовіччя — цілком імовірно, що через кілька десятків років будь-який жебрак чи бідняк матиме можливості, яких сьогодні немає у президентів і мультимільйонерів.

Майбутнє, якого не уникнути

Web-технології ніколи не стоять на місці: ніякі заборони чи обмеження не можуть зламати волю ентузіастів, а бурхливий розвиток Web 3.0 і блокчейну прокладає дорогу децентралізованим користувачам організаціям, які не залежать від волі регуляторів. Яскраві особистості та геніальні IT-фахівці рухатимуть інтернет і далі — а в який бік покаже лише час.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному