6 порад щодо того, як правильно сформувати своє резюме

Добре написане резюме збільшує шанси на отримання роботи. На жаль, в інтернеті можна знайти багато поганих порад на тему того, як правильно його писати. Одна помилка в резюме вам не нашкодить, але все ж краще її уникнути. Видання Fast Company поспілкувалося зі спеціалістами по рекрутингу та обговорило найпоширеніші помилки, які кандидати допускають у своїх резюме. Ми підготували переклад статті.

1. Не намагайтеся помістити все в одну сторінку

Ви напевне чули поради про те, що резюме має поміщатися на одній сторінці, але видавництво ResumeGo показало протилежне. Рекрутери у 2,3 раза частіше беруть на роботу кандидатів з резюме на 2 сторінки, стверджує Пітер Янг, генеральний директор видання ResumeGo.

Якщо говорити детальніше, то рекрутери у 1,5 раза частіше віддають перевагу резюме на дві сторінки, коли мова йде про початкові позиції, у 2,6 раза частіше – якщо кандидат претендує на посаду середнього рівня та у 2,9 раза – якщо резюме відправляють на управлінську позицію.

2. Резюме потрібно писати коротко та лаконічно

У багатьох резюме зверху вказано короткий опис, але це даремна трата часу та простору.

«У багатьох рекрутерів є лише декілька секунд на оцінку вашого досвіду, — стверджує Сара Коннорс (Sarah Connors), менеджер по персоналу у компанії WinterWyman. — Коли я проглядаю резюме, я переходжу одразу у розділ «Досвід роботи», аби дізнатись, що робила людина та в яких компаніях вона раніше працювала».

Коннорс пропонує кандидатам вказувати деталі кожної роботи, включаючи досягнення, проекти, а також розмір компанії та її індустрію.

«Детальніше про свої якості краще обговорити на співбесіді», — розповіла вона.

3. Графіка не завжди доречна

Резюме, які переповнені зображеннями – наприклад, графіками та діаграмами замість простих текстових блоків, виглядає чудово, але вони можуть коштувати вам роботи, вважає Рубен Морено (Ruben Moreno), партнер Blue Rock Search Group.

«До них відношення рекрутерів не дуже добре. Існує невеликий шанс, що вам пощастить, якщо ви шукаєте роботу у розробці та в інших креативних сферах, але краще все ж їх уникати», — пояснює Морено.

«Те ж саме можна сказати й про відео, про яке не просили. Багато роботодавців використовують системи для моніторингу кандидатів, та майже жодна з них не підтримує відео або графіку». —  додає Стівен Ротберг, засновник та президент College Recruiter.

4. Пишіть унікальне резюме

Дуже поширена помилка полягає в тому, що кандидати пишуть, на їх погляд, ідеальне резюме та відправляють його на кожну вакансію, стверджує Корі Беркі (Corey Berkey) HR-директор в JazzHR.

«Правда полягає в тому, що такі шаблони не працюють; рекрутери можуть розгледіти їх за кілометр. Універсальне резюме виглядає достатньо бідно та непрофесійно» — вважає він.

Це здається найпростішим та зручним варіантом, але краще приділити трохи часу та створити унікальне резюме, яке відповідало б конкретній вакансії; так менеджери зрозуміють, що ваша кандидатура підходить на посаду.

5. Резюме не має бути функціональним

Іноді дуже хочеться створити резюме, яке фокусується на ваших здібностях, а не перераховувати в хронологічному порядку ваш досвід роботи, але це велика помилка, пояснює Джон Ніколашин, директор відділу по керуванню кар’єри у бізнесі у Флоридському міжнародному університеті.

«Моя перша думка, коли я бачу функціональне резюме: «Що ж ти намагаєшся приховати?». Будь ласка, використовуйте лише хронологічне резюме, інакше ви можете не отримати роботи», — говорить він.

6. Не варто нехтувати супровідним листом

Багато оголошень про роботу в інтернеті не вимагають супровідного тексту. Не варто ігнорувати цей крок. Супровідний лист – це ключова частина вашої заявки, впевнена Мішель Тіліс Ледерман, гендиректор Executive Essentials.

«Супровідний текст відповідає на питання «чому?» Чому ця вакансія вас зацікавила? Чому саме ви маєте працювати на цій посаді? Чому ви хочете працювати саме в цій компанії?». Я наймала людей після того, як прочитала їх супровідний лист», — розповідає вона.

Якби на сайті можна завантажити лише один файл, то варто поєднати супровідний лист та резюме в один документ, дає пораду Тіліс Ледерман.

«Кращий варіант – відправити супровідний лист на пошту роботодавцю, якщо, звісно, він вказав свої контакти. При цьому варто нагадати, що ви завантажили своє резюме у систему. Це чудовий спосіб виділитися на фоні інших шукачів роботи».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany

Читайте также:

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

10 сайтів, які допоможуть створити логотип