10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

З часом будь-який жорсткий диск або SSD-накопичувач починає захаращуватися непотрібними файлами. Це може призвести до зниження продуктивності комп’ютера та нестачі місця для зберігання важливих даних. Щоб звільнити місце на диску, необхідно знайти та видалити найбільші файли.

У цій статті ми розглянемо 10 інструментів, які допоможуть вам знайти та видалити найбільші файли на диску. Ці інструменти доступні для різних операційних систем, включаючи Windows, MacOS та Linux.

WinDirStat

Платформа: Windows.

WinDirStat — чудовий інструмент, який допоможе контролювати використання простору на жорсткому диску. Причому працює він не лише із вбудованими, а й із мережевими накопичувачами. Наприклад, із NAS або домашнім сервером.

Після запуску програми виберіть, які диски чи теки потрібно проаналізувати. Програма відсортує знайдені файли та теки за розміром та розставить їх за зменшенням. Крім того, WinDirStat складе кольорову карту, яка покаже, які дані займають найбільше місця. Їх відразу можна відкрити у «Провіднику» і видалити чи перемістити.

WizTree

Платформа: Windows.

Ця програма відрізняється від багатьох інших аналогів помітною швидкістю роботи. Як тільки ви запускаєте WizTree, воно моментально сканує ваш жорсткий диск і надає детальну інформацію про те, які файли та теки займають найбільше місця. Результати сканування відображаються на інтерактивній діаграмі, за якою легко визначити, що можна видалити, щоб звільнити диск.

TreeSize Free

Платформа: Windows.

Альтернативний варіант, що відрізняється зручним інтерфейсом, виконаним в єдиному стилі з продуктами Microsoft. Одна зі зручних функцій TreeSize Free — це можливість сканувати не диски повністю, а вміст будь-якої теки прямо з «Провідника» Windows. Просто клацніть по ній правою кнопкою миші та виберіть «TreeSize Free», щоб побачити, які файли займають багато простору.

Деревоподібну карту, як у перших двох програмах, TreeSize Free теж підтримує, просто за умовчанням вона вимкнена. Щоб це виправити, перейдіть у меню «Вигляд» та виберіть «Показати карту дерева». Ви можете видаляти або відкривати файли та теки, клацнувши по них правою кнопкою миші.

SpaceSniffer

Платформа: Windows.

На відміну від WinDirStat та інших програм SpaceSniffer не показує докладний перелік каталогів і файлів. Натомість програма відображає ваші дані тільки на графічній карті. Спробуйте його, якщо попередні варіанти здалися вам надто важкими та перевантаженими зайвою інформацією.

За замовченням програма пропонує сканувати цілі диски, але за допомогою вбудованого переглядача можна вибрати якусь конкретну теку і шукати великі файли тільки в ній. SpaceSniffer важить лише пару мегабайт і працює без встановлення.

CCleaner

Платформа: ОС Windows, macOS.

Надзвичайно популярна програма для очищення комп’ютера від кешу, непотрібних файлів та іншого сміття. Крім того, вона також може знаходити великі файли, що займають багато місця на диску. CCleaner доступний для комп’ютерів під керуванням не лише Windows, а й macOS.

Відкрийте програму та натисніть «Інструменти» → «Аналіз дисків». Програма відобразить кольорову діаграму, на якій покаже, які типи даних є на ваших накопичувачах і скільки вони займають. Тут можна виділити один або кілька потрібних файлів і видалити їх.

Майте на увазі, що CCelaner за замовчуванням не вивантажується з пам’яті при закритті, а залишається працювати фоном — ця функція називається «Інтелектуальне очищення». Користі від цього небагато, а ось зайву оперативну пам’ять займає, тому у вікні програми краще натиснути «Параметри» і зняти галочку з пункту «Включити інтелектуальне очищення».

Контроль пам’яті

Платформа: Windows.

У Windows 10 і 11 є і вбудований інструмент управління дисковим простором. І хоча він не такий просунутий, як попередні аналізатори дисків, ви можете спробувати його, якщо не хочеться встановлювати нічого додаткового.

Натисніть «Параметри» → «Система» → «Пам’ять» та виберіть потрібний диск. Тут ви побачите список категорій файлів, що займають місце: програми, ігри, системні файли, відео, фотографії та музика. Натисніть «Показати більше категорій», щоб побачити детальнішу інформацію, і зможете визначити, які об’єкти захаращують сховище найбільше.

Disk Space Analyzer

Платформа: MacOS.

Величезні непотрібні файли особливо псують життя власникам MacBook Air з невеликим обсягом пам’яті. Якщо ви бачите, що ваші 256 Гб на SSD швидко закінчуються, спробуйте встановити Disk Space Analyzer.

Ця програма для аналізу використання дискового простору на Mac, яка допоможе визначити, які файли та теки займають більше місця на диску. Вона сканує ваші дані та оцінює вільний простір, що залишився. А потім відображає інтуїтивно зрозумілу діаграму, щоб ви могли побачити найбільші документи, зображення, аудіо- та відеозаписи та теки, вибрати непотрібні та видалити їх.

Програма підтримує функцію Quick Look для швидкого перегляду знайдених елементів та надає опцію «Показати в Finder». Останнє корисно, якщо хочете не стерти файли, а, скажімо, перенести їх в інший накопичувач.

BuhoCleaner

Платформа: MacOS.

Ще одна програма-очисник, призначена для видалення непотрібних файлів, пошуку та усунення дублікатів даних, а також деінсталяції програм та управління елементами запуску.

Відкрийте BuhoCleaner та виберіть опцію «Об’ємні файли». Запустіть сканування та зачекайте трохи — програма знайде дані, які займають занадто багато місця, і запропонує їх видалити. Все просто.

Безплатна версія BuhoCleaner дозволяє очистити лише 3 ГБ даних, після чого попросить сплатити ліцензію вартістю 19,99 долара. Але вам нічого не заважає банально відкрити файли в Finder, видалити їх або перемістити на інший накопичувач і продовжувати користуватися BuhoCleaner безплатно.

Управління сховищем

Платформа: MacOS.

Досвідчені користувачі macOS знають, що для того, щоб навести лад на диску вашого Mac, не обов’язково встановлювати нічого нового. Комп’ютери від Apple забезпечені вбудованою утилітою «Управління сховищем», яка дозволить знайти великі документи, файли та завантаження та видалити їх.

Натисніть на логотип Apple у верхньому лівому куті екрана та виберіть «Про це Mac». Натисніть «Сховище» → «Керувати» → «Документи». Mac покаже список файлів, відсортованих за розміром. Ви можете прямо тут видалити їх або відкрити Finder і перенести на зовнішній жорсткий диск або мережевий накопичувач, щоб вони не захаращували ваш Mac.

Baobab

Платформа: Linux.

Насамкінець — додаток для фанатів Linux. У деяких дистрибутивах, наприклад в Ubuntu, він вбудований і зветься «Аналізатор дискового простору», в інших його можна встановити, виконавши пошук за словом Baobab в магазині додатків.

Як і його колеги для інших ОС, Baobab надає користувачеві наочне уявлення про те, які файли та теки займають місце на жорсткому диску. Графічна карта відображає їх розміри у вигляді кольорових блоків, що допомагає користувачам легко визначити найбільші з них. При цьому Baobab дозволяє аналізувати не тільки локальні диски, але й інші пристрої, що приєднуються, і навіть мережеві теки.

У заснованих на Ubuntu дистрибутивах програму можна встановити командою: sudo apt install baobab

У Fedora та її похідних: sudo dnf -y install baobab

В Arch та його похідних: sudo pacman -S baobab

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік