Кращі програми для запису відео з екрану комп’ютера

Для запису відео прямо з екрана комп’ютера можна скористатися десятками спеціальних програм, які легко знайти в інтернеті. Спростити вибір допоможе список з 6 найпопулярніших і функціональних варіантів. Також в кінці статті ми розповімо, як записувати ролики з дисплея за допомогою вбудованих функцій Windows і MacOS — навіть без використання стороннього програмного забезпечення.

Екранна камера

Досить продуктивна і зручна у використанні утиліта, яка підходить для захоплення відео зі звуком під час ігрового процесу, при відтворенні фільму і роботі будь-якого іншого застосунку. Вона дає можливість одночасно захоплювати робочий стіл і вести знімання за допомогою вебкамери — це стане в пригоді під час запису стрімів. Програма дозволяє вибирати область, яка буде показуватися в відео, обробляти та коментувати ролик вже після його збереження, розміщувати його в соцмережах і зберігати матеріал в популярних форматах.

Утиліта працює на комп’ютерах з операційними системами Microsoft: від Windows XP до Windows 10. Додаток платний, але заплатити за його використання доведеться тільки один раз, а не віддавати гроші за підписку кожен місяць.

Період безплатного використання програми становить 10 днів. В цей час набір функцій буде обмежений тільки можливістю запису відео з екрана.

Movavi Video Suite

Багатофункціональне рішення, що дозволяє захоплювати відео з аудіодоріжкою практично з будь-яких джерел і в досить високій якості. Це може бути захоплення з екрана, з сучасної та навіть VHS-відеокамери. Серед особливостей програмного забезпечення — обробка та нарізка записаного відео, конвертування матеріалу в потрібний формат, можливість додавати титри та різні ефекти. Правда, для редагування відеоролика доведеться додатково придбати ще один компонент — Screen Capture.

Програма запуститься на комп’ютерах будь-якою актуальною версією Windows і MacOS. При безплатному використанні на відеоролики поміщається водяний знак, а час запису обмежується тільки 5 хвилинами. Через 7 днів пробний період закінчується, і користувачеві пропонують підписатися на платну версію Movavi Video Suite.

Bandicam

Це утиліта, основне призначення якої — тільки захоплювати відео з екрана. Її використовують для запису проходження ігор, уривків фільмів і створення навчальних відеороликів. Результат виходить якісний і не займає багато місця в пам’яті ПК. При записах можна вибрати певну частину екрану або всю область цілком. Ця функція буде корисна при роботі з двома екранами або створення відео конкретної області, без зайвої демонстрації робочого столу.

Серед додаткових особливостей програми — невисокі системні вимоги та мінімальне навантаження на процесор, можливість збереження роликів у форматах AVI, MPEG-1, XviD і MJPEG. Також в ній можна поставити запис на паузу і користуватися «гарячими» клавішами.

Bandicam працює тільки на ПК з ОС Windows. Серед недоліків програми — обмеження її безплатної версії, яка дозволяє записати відеоролик тривалістю всього 10 хвилин. Також на такому відео буде показуватися водяний знак з назвою редактора. Позбутися його можна, заплативши за безстрокову ліцензію. Але є і плюс — пробного періоду у Bandicam немає, і ви зможете користуватися програмою безплатно скільки завгодно.

OBS Studio

Досить функціональна і, головне, безплатна утиліта. Дозволяє записувати відеоролики та відразу завантажувати їх на різні стрімінгові сервіси, включаючи Twitch і YouTube. Дає можливість записувати дії користувача та ігровий процес, одночасно вести кілька трансляцій і зберігати ролики в високій якості в форматах MP4 або FLV.

Програма підтримує апаратне прискорення для зменшення часу конвертації, але нормально працює і на сучасному офісному ПК.

Серед недоліків програми — неможливість запуску на комп’ютерах з Windows XP і поява чорних смуг на зображенні під час запису відео в повноекранному режимі. Зате вона запуститься на ПК, що працюють на Windows 7 і вище, а також на MacOS від 10.0 і на сучасних версіях Linux. Користуватися можливостями OBS Studio можна абсолютно безплатно і без будь-яких обмежень.

UVScreenCamera 6

Проста і зручна програма, яку застосовують для запису ігор і створення навчального контенту. Вона дає можливість записувати екран цілком, тільки обрану користувачем прямокутну ділянку або виділене вікно з інтерфейсом потрібного додатка.

Є можливість вручну підганяти розміри захоплюваної області, а також записувати разом з відео ще й звук з мікрофона, колонки або іншого пристрою. У вбудованому редакторі в уже готовий ролик можна додати звук, повністю замінити звукову доріжку або відредагувати аудіо. При захопленні екрану утиліта вміє підсвічувати клацання миші та показувати натиснуті комбінації клавіш.

У списку недоліків програми, яка працює і на ОС Windows, і на MacOS — можливість зникнення звуку при записі роликів з великою тривалістю. А під час запису коротких відео редактор конвертує його в власний формат. Крім того, у безплатній версії недоступні деякі пункти меню. Пробного періоду в UVScreenCamera 6 немає, а для отримання всіх можливостей доведеться заплатити за ліцензію.

AVS Video Editor

Багатофункціональна утиліта, що входить в пакет професійного програмного забезпечення для запису та обробки відео. Серед її можливостей — захоплення матеріалу з різних джерел, включаючи вебкамери та відеокамери VHS, обробка та конвертування отриманого матеріалу.

У списку функцій програми є великий набір пресетів, заставок і спецефектів, які можна додати в ролик. А відео тут вийде зберігати в форматах з роздільною здатністю до 4К, придатних для стрімінгових сервісів — і відразу викладати їх на YouTube, Vimeo і Dailymotion.

Програма працює тільки на ПК з Windows, починаючи з версії XP. Використовувати всі її функції можна безплатно, без обмеження за часом, але на ролику буде розміщений рекламний банер з логотипом. А купувати її доведеться в комплекті з іншим програмним забезпеченням від компанії AVS4YOU.

Запис екрану без стороннього програмного забезпечення на MacOS і Windows

Для запису відео з дисплея можна скористатися і вбудованими функціями операційних систем. Найпростіше це реалізовано на MacOS. Для створення ролика досить викликати на екран «Панель інструментів», натиснувши поєднання клавіш Shift + Cmd +5. Потім слід перейти до пункту «Захоплення екрану» і вибрати, яка частина буде записуватися — область або всі зображення. Для початку захоплення треба клацнути на кнопку «Запис», після чого в рядку меню з’явиться кнопка «Стоп».

В ОС Windows за можливість записувати те, що відбувається на екрані відповідає додаток Xbox Game Bar. Його можна знайти за допомогою пошуку або викликати поєднанням клавіш Win + Alt + G. Якщо ви зіткнулися з помилкою при спробі запустити утиліту, варто перевстановити Xbox Game Bar. Однак додаток буде працювати тільки на ліцензійних копіях операційної системи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих