14 безкоштовних відеостоків для монтажу ваших відеоробіт

Відеоконтент кожного року набуває все більшої популярності, а попит на відеоконтент тільки зростає. Проморолики, відеоогляди, скринкасти, відеопрезентації, розпаковування актуальні не лише на відеохостингу YouTube, але й у соцмережах та на сайтах.

При створенні відео для бізнесу не завжди є можливість працювати зі своїм відеоматеріалом. Інколи не має часу навіть на малювання унікальних переходів та заставок. При цьому використання стороннього відеоконтенту може порушувати чужі авторські права та привести до блокування YouTube каналу, може навіть дійти до судових позовів, тощо.

Розв’язання цієї проблеми полягає у запозиченні контенту на відеостоках. Ми підготували 14 сайтів, де можна безкоштовно звантажити футажі для відеомонтажу.

Але перед тим, як звантажувати футаж та робити з ним відеоролик, краще перевірити ліцензію. Контент може бути хоч і безкоштовним, але суто для комерційного використання.

Pexels

Pexels – це закордонний фото та відеосток. Мета проекту – допомогти мільйонам креативних людей по всьому світові: дизайнерам, програмістам, авторам творів і т. п.
У бібліотеці Pexels нараховується понад 8 000 відео, більшість з яких мають високу HD-якість. Каталогу із фільтрами тут немає, проте ви можете налаштувати пошук по ключовим словам.

Головний екран videos.pexels.com

Усі фото та відео на Pexels мають ліцензію Creative Commons Zero (CC0). Це означає, що контент ліцензійний та призначений як для особистого, так і для комерційного користування. Посилання не обов’язкове.

Mazwai

Mazwai – колекція гарних HD-відео від десятків авторів. Дизайн сайту занадто мінімалістичний. Немає ні поля для пошуку, ні категорій. Вирахувати скільки саме відео існує в цій бібліотеці практично неможливо.

Каталог відео mazwai.com

Всі відеоматеріали можна звантажити безкоштовно, але вони поширюються згідно з ліцензією CC by 3.0. Це означає що при використанні відео потрібно вказувати його автора.

Stockio

Stockio – це сток з безплатними відео та фотороботами що містить в собі як растрові зображення так і векторні: іконки, шрифти та інші ілюстрації. Відеороликів в бібліотеці біля 650. Категорій та фільтрів тут немає, пошук можна здійснювати лише по ключовим словам.

Декотрі відео на stockio.com

Усі відео, що представлені на сайті stockio.com дозволено використовувати як для особистої, так і для комерційної мети. Обмежень у використанні чи обов’язкового підпису автора тут немає.

Coverr

Coverr – сайт-проект від засновників veed.me, який займається відеоконтентом.

На coverr.co можна знайти понад 500 неперевершених та головне, безкоштовних відео, які оптимізовані для використання в якості фону для будь-якого сайту. Пошук працює по ключовим словам та темам (наприклад, природа, авто, дівчата, їжа і т. п.).

Інтерфейс coverr.co

Усе відео на відеохостингу Coverr можна використовувати для комерційної мети. Дозвіл в авторів брати не потрібно, та й атрибуція необов’язкова.

VideoMonkey

VideoMonkey – це невеличкий сайт з відео колекцією на базі MotionArray. Зараз роликів на сайті близько 60. Пошуку по тегах, як і по категоріях тут немає. Все шукати доведеться вручну.

Мінімалістичний інтерфейс VideoMonkey

Відеоматеріал можна використовувати як завгодно, без обмежень.

Clipcanvas

Clipcanvas – платний відеохостинг, де є розділ із безкоштовними футажами для відеомонтажу. Щоправда, безкоштовних відеороликів мало, близько 170, але щось гідне знайти справді реально. Пошук по фільтрах відсутній, все треба шукати вручну.

Приклади відео з Clipcanvas

Відео с Clipcanvas можна звантажити безкоштовно та використовувати без обмежень.

Videvo

Videvo – це величезний відеосток, який працює з 2012 року. Мета проекту – стати лідером серед сайтів з безкоштовними футажами та у сфері моушн-графіки. У бібліотеці videvo.net можна нарахувати майже 27 000 відео. А ще, біля 100000 музичних композицій та звукових ефектів, які можна застосувати при створенні відео. Відеоконтент тут можна відфільтрувати по категоріях, якості, популярності, по даті та типу ліцензії. Також знайти відео можна по ключовим словам.

На сайті videvo.net величезний вибір аудіо та відеоробіт

На сервісі Videvo існує кілька типів ліцензій. Якщо відео має ліцензію CC by 3.0, то тут потрібно обов’язково давати посилання на автора відеоролику. На сторінці з відеоконтентом варто звернути увагу на розділ «Usage». Якщо вказано, що «Editorial Use Only», то комерційне використання заборонено.

CuteStockFootage

CuteStockFootage – це сайт з відео формату SFX та текстурами. Мета проекту – безкоштовно або за символічну плату поширювати фото, аудіо та відеоконтент усім охочим, від блогерів до професійних відеорежисерів. В базі налічується понад 2000 футажів для відеомонтажу: фонів, переходів та інших інструментів.

Декотрі категорії CuteStockFootage

Усі файли cutestockfootage.com можна використовувати для особистого та комерційного використання. Якщо вас не влаштовує формат, кодек чи бітрейт, на іншому сайті цих розробників pond5.com можна придбати все той же контент у високій якості.

MotionPlaces

MotionPlaces – це сайт з колекцією футажів, які були відзняті по всьому світові. Понад 2000 відеороликів розбито на категорії: Азія, Європа, Америка. Також потрібний контент можна знайти по типу відео (макро, слоумо та ін.) або по кольору (синій, червоний, жовтий та інші).

Приклади відеоробіт на MotionPlaces

Безкоштовно із сервісу motionplaces.com можна брати лише HD-відео з обов’язковою атрибуцією Якщо ж в роботі потрібно буде відео 4K без підписів та посилань, то потрібно оформити підписку.

Life of vids

Life of vids – проект креативного агентства з Монреаля. Навіть дизайн сайту натякає на місцеположення відеохостингу. У бібліотеці можна знайти біля 350 відео, усі вони розміщені на відеохостингу vimeo.com. Можна знайти потрібний відеоконтент за допомогою полю з пошуком або вибрати одну з восьми категорій: water, people, office, nature, food, drone, clouds, city.

Звантажити ролики можна в будь-якій якості: від SD 360p до SOURCE 2160p.

Головна сторінка lifeofvids.com

Відео з Life of vids можна використовувати як для комерційного, так і для особистого використовування.

Videezy

Videezy – це великий сайт з безкоштовними стоковими відео та шаблонами Adobe After Effects. На сайті ви знайдете понад 2 400 футажів в понад 10 категоріях (animal, nature, sky, travel та ін.). Пошук по ключовим словам присутній, також відео можна відсортувати по типу ліцензії, якості та формату.

Videezy запрошує знайти безкоштовні футажі.

Тут немає ліцензій. Іншу інформацію по використанню сервісу можна знайти на сторінці відео, яка схована за кнопкою «license info».

Pixabay

Pixabay – це ціле товариство креативних спеціалістів, які безкоштовно презентують свої фотороботи, векторну графіку та відео. Пошук по бібліотеці видає біля 6000 відеороликів в понад 20 категоріях (music, people, sports та ін.). Якщо відкрити сторінку певного відео, можна одразу дізнатися про дату завантаження, формат, розширення та популярність по звантаженнях та переглядам.

Приклади відео з бібліотеки Pixabay

Все відео можна безкоштовно завантажити, а потім використовувати для комерційних цілей без посилання на автора. Ліцензія – CC0.

MotionElements

MotionElements – це один з найпопулярніших азіатських маркетплейсів для створення відео. Тут можна знайти як музику, так і шаблони After Effects та стокові відео. Стокових відео сервіс налічує понад 3000. Нові ролики додаються кожного тижня.

Одна з категорій на motionelements.com

 

Для завантаження потрібного футажу, потрібно вказати e-mail у відповідному полі. На почту прийде посилання для завантаження файлу. Безкоштовний профіль на motionelements.com дозволяє звантажувати лише 5 відео на тиждень.

StockFootage4Free

StockFootage4Free – це безкоштовний відеосток. На сайті представлено понад 200 футажів, які відсортовані на 13 категорій. Кожне відео на StockFootage4Free має детальний опис кожного відео. Але відеоконтент тут оновлюється дуже рідко.

На stockfootageforfree.com усі футажі можна завантажити безкоштовно для своїх особистих та комерційних проектів.

Щиро сподіваємося, що добірка була для вас максимально корисною.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

50 найвідвідуваніших веб-сайтів у світі

Як дивитися фільми та слухати музику під час блекаутів?

YouTube запускає освітню онлайн-платформу для українських школярів