Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

Це найпопулярніший музичний сервіс, найпопулярніший соціальний додаток, найздоровіша інтернет-економіка та невичерпне джерело контенту для навчання штучного інтелекту. Це YouTube.

Ви вважаєте, що знаєте YouTube. Це те місце, де мільярди людей вчаться змінювати шини, займаються йогою чи спостерігають за сонячним затемненням.

Але, можливо, ви не знаєте, що YouTube — ще й найпопулярніший музичний сервіс та один із найбільших в Америці кабельних операторів. YouTube може похвалитися найздоровішою інтернет-економікою. А ще його контент став справжнім ракетним паливом для навчання штучного інтелекту.

За всієї популярності YouTube масштаби його впливу на інтернет і нас чомусь недооцінюються.

YouTube — найпопулярніший відео та музичний сервіс

Хоча для багатьох YouTube — місце, де можна скоротити пару хвилин у черзі або в туалеті, проте він також входить до топ найпопулярніших стрімінгових сервісів у США. За даними дослідницької компанії Nielsen, американці дивляться по телевізору YouTube більше ніж будь-який інший стрімінговий сервіс, включаючи Netflix.

Немає перевірених даних про те, скільки ми дивимося стрімінгове відео на різних носіях у сукупності: по телевізору, на телефоні, комп’ютері та інших пристроях, проте YouTube і тут напевно виявився б серед лідерів.

YouTube TV, аналог кабельного телебачення, але з доступом через інтернет, також є одним із провідних кабельних телеоператорів у США.

Це стосується і музики: люди слухають пісні на YouTube частіше, ніж на Spotify, по радіо або на іншому аудіосервісі.

Марк Малліган із MIDiA Research опитав користувачів із кількох країн та з’ясував:

  • приблизно дві третини респондентів дивилися музичні відео на YouTube;
  • близько 43% опитаних слухали музику онлайн на інших ресурсах;
  • 31% підписано на такі сервіси, як Spotify чи Apple Music.

P.S. За даними Pew Research Center, найпопулярніший соціальний додаток у повнолітніх американців — YouTube, який серйозно випереджає конкурентів. А додаток, що використовується в американських підлітків, — не TikTok. YouTube і тут знову опинився на голову вище за інших.

Це найздоровіша інтернет-економіка

Якщо ви розміщуєте пости в Instagram, Facebook, TikTok, Reddit або X (колишній Twitter), по суті ви безплатно виготовляєте продукт цих компаній. YouTube влаштований по-іншому.

З кожного долара, який рекламодавці платять за розміщення роликів у мільйонах користувачів відео, автор контенту отримує 55 центів. Інші забирає Google, якому належить YouTube.

Ця система діє вже близько 20 років. До сьогоднішнього дня жодна інша велика програма не запропонувала користувачам такого послідовного способу заробити на контенті, який вони створюють.

Революційна система оплати YouTube впливає на вас, навіть якщо ви ніколи не отримували рубля за власні відео.

Здорова інтернет-економіка — це система, де кожен вважає, що зможе досягти успіху. Це і споживачі контенту, його виробники, і компанії-дистриб’ютори.

YouTube є чого прагнути, але все ж він ближче інших до ідеальної онлайн-економіки.

До речі, якщо ви купуєте підписку YouTube Premium, завдяки якій ви дивитеся відео без реклами, YouTube передає частину цих грошей творцям відео пропорційно до часу перегляду.

Якщо користувач споживає багато контенту від популярних блогерів, вони отримають значну частину грошей, які він витратив на преміумпідписку. Це відносно демократична система оплати праці виробників контенту, більшість музичних сервісів, наприклад Spotify і Netflix, так не працюють.

Навіть якщо ви слухаєте лише джаз на Spotify, частина грошей від вашої підписки все одно дістанеться Тейлор Свіфт.

YouTube — необхідне, але суперечливе джерело даних для штучного інтелекту

Ви точно знаєте, що програма важлива, коли компанії починають боротися за кожну одиницю контенту, яку вони «годують» штучному інтелекту.

За даними New York Times, стартап OpenAI, якому належить ChatGPT, вигадав, як витягти слова з понад мільйон годин відео та подкастів на YouTube та навчити на цій базі штучний інтелект. Google також транскрибував YouTube-відео для навчання програм на основі штучного інтелекту, повідомляє Times.

Видання зазначає, що те, що зробив OpenAI, може суперечити та порушувати правила використання YouTube, а дії Google можуть порушити авторські права творців YouTube відео.

OpenAIi заявив, що використовує «численні джерела, включаючи дані у відкритому доступі та угоди для отримання закритих даних». Google навів нещодавній коментар глави YouTube, який пояснює, що для навчання штучного інтелекту використовувалася частина контенту YouTube «відповідно до наших угод з авторами YouTube».

YouTube звичайно недосконалий. З його допомогою вже не раз поширювали пропаганду, переслідували та вводили в оману. Але на щастя чи нещастя, YouTube має навіть більше значення, ніж ви, можливо, думаєте.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Washington Post

Читайте также:

50 найвідвідуваніших веб-сайтів у світі

Як дивитися фільми та слухати музику під час блекаутів?

YouTube запускає освітню онлайн-платформу для українських школярів

Про що потрібно знати підприємцям в умовах війни