Найкращі програми для діагностики комп’ютера

Комп’ютери щільно увійшли в наше життя як пристрої, якими ми користуємося щодня: як для роботи, так і для відпочинку та розваг. Але, як і в будь-якого електронного пристрою, у комп’ютера можуть виникати проблеми в роботі, які часто пов’язані з його залізом або програмним забезпеченням. Допомогти знайти причину, через яку це відбувається, може спеціалізоване програмне забезпечення для діагностики.

Зависання, глюки, повільна робота та «сині екрани смерті» у комп’ютера часто пов’язані з неполадками апаратного забезпечення, тобто якихось деталей усередині нього. Діагностичних утиліт для ПК неймовірна безліч: є універсальні, здатні дати інформацію або протестувати одразу кілька компонентів, є спеціалізовані — призначені під роботу з певним «залізом». У нашому матеріалі ми розглянемо найкращі програми для діагностики та тестування ПК у кожній із категорій.

Універсальні

Найуніверсальнішою програмою для діагностики та тестування обладнання, безумовно, є AIDA64. За два з половиною десятки років існування під різними назвами програма «виросла» з невеликої утиліти у потужний комбайн, здатний як дати докладну інформацію про обладнання вашого ПК, так і протестувати його на продуктивність та стабільність роботи.

Інтерфейс програми простий і не викликає незручностей навіть у непідготовленого користувача. Основна маса розділів надає інформацію про «залізо» та програмне забезпечення вашого ПК. Розділ «Тести» дозволяє різними способами протестувати продуктивність процесора та оперативної пам’яті, а також порівняти отримані значення з іншими ПК із вбудованої бази даних. Для будь-якого розділу програми є можливість згенерувати текстовий або HTML-звіт, вибравши однойменний пункт.

Крім того, частина тестів ховається в меню «Сервіс». З нього можна потрапити у вікна тестування швидкості читання та запису накопичувачів, тестів різних рівнів кеш-пам’яті процесора та продуктивності обчислювальної потужності відеокарти GPGPU. Крім того, звідти доступна діагностика монітора — ряд тестів, що дозволяє перевірити ваш екран на якість зображення і «биті» пікселі, а також тест стабільності системи. Запуск останнього допоможе перевірити комп’ютер на стабільність роботи компонентів комп’ютера під навантаженням і виявити їх збої або перегрів.

Крім AIDA64, у категорію універсальних програм можна записати і її давнього конкурента SiSoftware Sandra. Як і AIDA, Sandra здатна видати величезну кількість різноманітної інформації про складники та програмне забезпечення вашого комп’ютера.

Крім цього є безліч вбудованих тестів продуктивності для різного обладнання, а також формування звітів.

Доступна і можливість долучити стрес-тестування обладнання, але реалізоване воно трохи інакше: тут воно відбувається за допомогою вбудованих оцінювальних тестів, які необхідно вказувати вручну. В цілому, за зручністю користування є деякий програш конкуренту, попри широкі можливості програмного забезпечення.

Інформаційні

Програма HWiNFO також може розповісти деяку інформацію про ваше «залізо» — правда, в порівнянні з AIDA і Sandra, в меншому обсязі. Підтримується створення звітів.

Але ключовою фішкою програми є не це, а окреме вікно з датчиками, що дозволяє спостерігати за показниками температури, напруги та навантаження всіх компонентів комп’ютера — причому з фіксацією мінімальних, середніх та максимальних значень. За допомогою інструмента можна стежити за цими значеннями в процесі робочого навантаження для виявлення відхилень температури та напруги від гранично допустимих.

Спеціалізованою програмою для роботи із центральним процесором системи є CPU-Z. Утиліта видає докладні відомості про ЦП, а також деяку інформацію про материнську плату та оперативну пам’ять, встановлену в системі.

Є в утиліті й вбудований тест процесора, який можна використовувати як для оцінки його продуктивності в порівнянні з іншими моделями, так і для стресового навантаження. Щоправда, в останньому випадку краще звернутися до інших програм — гріють ЦП вони сильніше.

GPU-Z має схожу назву і теж призначена про виведення інформації про процесор — тільки не центральний, а графічний. При старті програма показує основні відомості про відеокарту, що використовується в системі. Додаткову інформацію про BIOS моделі та повноту підтримки графічних API можна знайти в розділі Advanced.

Крім цього у GPU-Z є моніторинг датчиків відеокарти — при роботі у фоновому режимі програма фіксує зміни навантаження та напруги, аналогічно HWiNFO. Причому остання опція реалізована і як графіка: криву зміни кожного значення можна наочно побачити у вікні програмного забезпечення.

MSI Afterburner не належить до суто інформаційних утиліт. Її головна мета — керування параметрами роботи відеокарти, включаючи розгін із підвищенням або зниженням напруги.

Але, окрім цього, одна з найпопулярніших можливостей програми — це виведення інформації про навантаження компонентів системи як оверлея. Так можна відстежувати навантаження під час ігрових сеансів комп’ютера. Afterburner вміє моніторити навантаження ЦП та ДП, завантаження оперативної та відеопам’яті, відстежувати температури. Інформація може подаватись як у вигляді тексту, так і у вигляді графіків.

Стрес-тести

Програма OCCT спеціалізується на стресовому навантаженні різних компонентів системи. Доступно безліч опцій для різноманітного навантаження обладнання, а також додаткові можливості на кшталт автоматичної зупинки тесту при перевищенні вказаного температурного порогу або помилок тестування. Можливе як окреме, так і комплексне навантаження, що дозволяє перевірити роботу системи в граничних для неї режимах.

Утиліта Furmark призначена для створення стресового навантаження на відеокарту. «Бублик» здатний розігріти графічний процесор і підсистему живлення карти до значень, яких вона рідко досягає в іграх. А якщо відеокарта стабільна під таким навантаженням, то і в іграх від неї проблем виникнути не повинно.

Програма MSI Kombustor ґрунтується на Furmark, але пропонує кілька додаткових опцій. Крім «бублика», на вибір є безліч додаткових сцен, що створюють схоже навантаження: звичайні, з певним обсягом залученої відеопам’яті, рівнем тесселяції, що налаштовується, і активованою технологією PhysX. У програми є опція сканування артефактів, що при залученні дозволяє виявити потенційні проблеми з відеопам’яттю.

Перевірити оперативну пам’ять під навантаженням можна за допомогою утиліти TestMem5. Програма проводить чергу тестів і повідомляє при виникненні помилок. Як опція для досвідчених користувачів TestMem5 підтримує конфігураційні файли, що дозволяють змінити кількість і інтенсивність тестів, що виконуються в порівнянні з налаштуванням за замовчуванням.

Тестування накопичувачів

До окремої категорії програм потрапляють утиліти, призначені для діагностики накопичувачів.

Hard Disk Sentinel призначений для оцінки стану накопичувачів за допомогою аналізу параметрів SMART. Він відображає рівень «здоров’я» та загальний час роботи накопичувачів, а також температури та кількість записаних даних.

Крім цього, програма вміє запускати самодіагностику дисків і тестувати їх поверхню для виявлення поганих блоків.

Функціональність CrystalDisk Info аналогічна, за винятком функцій тестування, вони в ній відсутні.

А ось програма CrystalDisk Mark від того ж розробника відома як інструмент оцінки швидкісних показників різноманітних накопичувачів. Програма дозволяє виміряти швидкості читання та запису, які при несправному накопичувачі можуть бути аномально низькими.

Утиліта Victoria призначена для комплексного тестування всього об’єму накопичувачів, будь то поверхня жорсткого диска або комірки флешпам’яті у SSD.

Програма здійснює безперервне читання або запис, аналізуючи час відповіді логічних секторів і візуалізуючи їх у зручному графічному представленні — графіком або картою на вибір користувача. При виявленні несправного сектора програма може спробувати «полагодити» його, відправляючи на накопичувач численні запити, тим самим змушуючи систему SMART помітити битий сектор і замінити його новим із резервної області.

Програма h2testw в першу чергу відома як інструмент тестування флешок, але може використовуватися і для інших видів накопичувачів. Утиліта перезаписує весь накопичувач тестовими даними, а потім зчитує їх зі звіркою. Якщо на накопичувачі є хоч один несправний сектор і дані пошкоджені, h2testw інформує про це користувача — таким накопичувачем не можна користуватися для зберігання важливої інформації.

Завдяки програмам діагностики можна дізнатися інформацію про встановлені у вашому комп’ютері компоненти, оцінити швидкість їх роботи та перевірити на стабільність. Якщо ПК працює нестабільно, первинна діагностика допоможе виявити, в якому компоненті знаходиться джерело проблеми.

Майже всі програми зі списку безплатні, а самі інтерфейси більшості утиліт виглядають досить доброзичливо. Тому скористатися ними за необхідності можна навіть не маючи широкі знання в області комп’ютерного заліза.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску