Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Apple Vision Pro – головний гаджет 2024 року. Величезний попит, тисячі відео в соціальних мережах від користувачів, інфоприводи з найменших патчів і нових додатків. І все це за сиру залізяку за ціною автомобіля. Навіщо та кому це потрібно?

Apple Vision Pro – що це таке?

Apple Vision Pro – це шолом віртуальної та доповненої реальності (змішаної реальності). Революції в цьому немає, існують подібні пристрої за набагато нижчою ціною. Але це Apple, а значить, Vision Pro – найстильніший, найрозкрученіший і найбажаніший гаджет.

Якщо до VR-технології, коли ви повністю відрізані від реального світу і перебуваєте у вакуумному просторі, всі давно звикли, то AR коли в реальний світ потрапляють деякі елементи комп’ютерного світу це щось нове. Ось ваша звична кухня, але на холодильнику “висить” цифровий список покупок, а в кабінеті біля робочого столу “розвішана” пара віртуальних моніторів.

Шкода, що на цей час Apple не вдалося залучити велику кількість компаній для створення нових програм та адаптації старих. Купивши шолом, ви не знайдете в ньому звичного YouTube, карт, ігор та мільйона інших програм, доступних на iPad.

Планшет згадано невипадково. Річ у тім, що шолом використовує зовсім новий інтерфейс та спосіб управління. Прощавай, революційне сенсорне управління, — привіт, жести. Apple Vision Pro має 12 камер, які, по-перше, передають інформацію на внутрішній екран, щоб ви бачили, що відбувається навколо, по-друге, фіксують руки. Шолому не потрібні органи управління у вигляді миші або геймпада, достатньо вивчити кілька жестів і керувати віконцями, що висять прямо перед очима, як у старих добрих сай-фай фільмах: руками та поглядом.

Чи бачили ви всі ці дивні ролики, в яких люди махають руками на ходу? Це фейк, управління зовсім інше та більше розраховане на стаціонарне використання. Коли навколо своєї робочої зони користувач розвішує десятки вікон з віджетами, календарем, трьома екранами, нотатками, і все це в потрібних місцях. А у вітальні при цьому висить величезний телевізор на всю стіну.

Але, звичайно, минуло більше як місяць з релізу, і неофіційні програми починають заповнювати внутрішній магазин. Адаптувати під новий інтерфейс все це складно, тому поки що просто переносять планшетні версії, що накладає відбиток у вигляді неправильного розпізнавання керування та формату зображення.

Якщо двома словами, Apple Vision Pro — це пристрій майбутнього для роботи та розваг.

Пристрій для роботи

Як і багато своїх продуктів, Apple позиціює шолом як робочий пристрій. І, дивлячись на можливості шолома, стає зрозумілим, що вартість виправдана. Прості приклади використання у деяких професіях.

Дизайнер? Адаптованих під VisionOS програм близько 1000, але майже все, що є в App Store, можна відкрити у вигляді простого плоского вікна. Однак шолом легко під’єднується до MacBook, фірмової клавіатури, тачпаду, трекпаду та миші. Маючи у своєму розпорядженні хоча б ноутбук, ви зможете вивести його екран у більшому розмірі, розвісити з боків палітри, відкрити у вікні браузер, що висить поруч, фоном повісити навчальне відео, зум-конференцію і все, що ще потрібно в роботі. Таким чином, замість десятки вкладок або вікон на одному 15-дюймовому моніторі ноутбука або 3-5 моніторів у вас може бути десяток вікон відмінної якості в будь-якому розмірі. 20, 30, 50 дюймів? Найголовніше, що все це можна розвісити по кімнаті у зручних місцях.

Кухар? Не займаючи руки, прямо перед очима можна розмістити рецепт і гортати його одним поглядом. Паралельно з цим над каструлею та духовкою будуть запущені таймери, а щоб було веселіше, увімкнено серіал на величезному екрані.

Розробник програм? Все так само. Десятки запущених вікон… Економія та зручність — зрозуміло. Вікна, вікна та ще раз вікна. Шолом позбавляє користувача необхідності мати три та більше моніторів або нескінченно перемикатися між програмами та вкладками; надає моментальний доступ до інформації та, що ще важливіше, до її візуалізації.

Банальне порівняння. Професійний дисплей від Apple коштує понад 6 тис. доларів. Шолом може замінити десяток екранів, які будуть потрібного вам розміру, не займуть жодного міліметра місця у квартирі та будуть розміщені там, де це зручно саме вам.

Ускладнює процес роботи лише те, що Apple Vision Pro призначений для ринку США. А отже, весь інтерфейс лише англійською мовою. Як і віртуальна клавіатура. І навіть якщо під’єднати фізичну клавіатуру, включити українську розкладку не вийде.

Пристрій для розваг

Попрацювали? Час і відпочити. І тут основне призначення – це, звісно, перегляд фільмів. Бігаєте у спортзалі на біговій доріжці? Увімкніть перед собою фільм на величезному екрані. І під словом «величезний» мається на увазі до 1200 дюймів (34 метри завширшки). При цьому можна повністю піти в VR і бігати місяцем, пустелею або лісом, не сходячи з бігової доріжки.

Окремо варто додати, що поки YouTube роздумує про нативну програму. Звичайно, можна відкрити умовний фільм і в браузері, але це буде плоска картинка, яка не повною мірою використовує можливості шолома.

Якщо говорити про ігри, то доступні зовсім прості проєкти: LEGO Builder’s Journey, Puzzling Places, Fruit Ninja і так далі. Список не дуже великий, але зібрати величезний лего-набір на своєму столі, не застосувавши жодного справжнього кубика, — це ще одна економія.

З іншого боку, це VR шолом, але жодної великої гри на Apple Vision Pro недоступно. На допомогу знову приходять ентузіасти. Вже можна дистанційно стрімити ігри з PlayStation 5 та ПК. Не в VR, а на плоский віртуальний екран, але це вже прогрес. Стрімінг обмежується 1080p та 30 к/с. Можна під’єднати геймпад від Xbox Series або PlayStation 5.

Втішно усвідомлювати, що все це тією чи іншою мірою може і набагато дешевший Meta Quest 3, а коли мова про ігри, то шолом Марка Цукерберга залишає конкурента далеко позаду. Але це вже зовсім інша історія.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023