5 технологій, які пішли в минуле через Apple

За свою історію Apple неодноразово відмовлялася від загальноприйнятих стандартів на користь нових, після чого її приклад переймали інші виробники техніки. У матеріалі — п’ять прикладів того, як дизайнерські рішення компанії спричинили зміни у галузі.

Дискета

До 1998 року дискети вважалися важливою частиною комп’ютера – принаймні до виходу iMac.
iMac став першим пристроєм Apple, у якому не було приводу для дискет. Ця функція була у всіх її попередніх комп’ютерах, але компанія хотіла, щоб люди передавали файли іншими способами через оптичні диски, локальні мережі й навіть інтернет, який на той час поступово розвивався.

І хоча на той час це було дуже спірним рішенням, насправді дискети вже втрачали актуальність, а Apple просто прискорила цей процес. Протягом наступних кількох років ноутбуки все частіше стали випускати без приводів для дискет, що поклало край формату, що існував десятиліттями.

CD- та DVD-приводи

Через кілька років після виходу iMac комп’ютери та ноутбуки перестали оснащувати приводами для дискет, замінивши їх на CD- і DVD-дисководи. Тоді неможливо було уявити ПК без них.

Але все змінилося після виходу першого ноутбука MacBook Air у 2008 році. Компанія відмовилася від дисководу на користь тонкого профілю, який привернув увагу покупців.

У середині 2012 року Apple представила 13-дюймовий MacBook Pro, який став останнім ноутбуком, оснащеним дисководом. Згодом компанія відмовилася від цієї функції та на інших своїх пристроях.

У наступні роки приклад наслідували інші виробники. До кінця 2010-х років ноутбук із дисководом вже було важко знайти, хіба що на замовлення.

Фізична клавіатура на смартфонах

Фізична клавіатура вважалася обов’язковим аксесуаром на перших смартфонах, оскільки сенсорні екрани були маленькими та мали погану чутливість, а у багатьох моделей їх і зовсім не було.

І хоча відмова від цього елемента не породила настільки багато суперечок, як це було з дискетами та приводами для дисків, перший iPhone, що вийшов у 2007 році, все ж таки викликав здивування.

Стів Баллмер, який на той час був CEO Microsoft, як відомо, посміявся з iPhone, назвавши його обурливо дорогим і непривабливим для бізнес-користувачів через відсутність фізичної клавіатури.

Серед портативних пристроїв iPhone не був першопроходцем у цьому плані — без фізичної клавіатури обходилося багато кишенькових персональних комп’ютерів. Однак він послужив натхненням для більшості (якщо не для всіх) пристроїв, випущених у наступні роки.

Так Apple зробила загальноприйнятим своє бачення того, як має виглядати та працювати смартфон.

Роз’єм для навушників

Протягом багатьох років роз’єм Audio Jack для підключення дротових навушників був основною функцією всіх смартфонів – доти, поки у 2016 році Apple не вирішила його позбутися з виходом iPhone 7. Компанія стверджувала, що це звільнить місце для інших компонентів і забезпечить кращу водонепроникність. Проте зміну розкритикували практично усі.

Проте за Apple поступово зробили це й інші виробники смартфонів — спочатку роз’єм почав пропадати на дорожчих моделях, а потім і на бюджетних.

Але навіть зараз багато користувачів iPhone незадоволені цим нововведенням, а деякі з цієї причини обирають інші бренди.

Зарядні блоки в комплекті зі смартфоном

У 2020 році вийшов iPhone 12, який продавався без зарядного блоку, а лише з кабелем USB-C Lightning.

Apple обґрунтувала це екологічними проблемами, заявивши, що більшість людей вже мають зарядний блок, а за необхідності його можна купити окремо. Однак людям це не сподобалося, хоча в розпорядженні багато хто дійсно мав кілька зарядок.

Як і у випадку з роз’ємом для навушників, Samsung та інші виробники розкритикували рішення Apple, а потім самі почали прибирати зарядний блок із комплектів до своїх телефонів. Можливо, компанії певною мірою були раді, що Apple прийняла удар на себе, оскільки вони теж змогли скоротити витрати.

Майбутній претендент: слот для SIM-картки

2022 року Apple прибрала слот для SIM-карти з американських моделей iPhone 14, стверджуючи, що всі великі оператори зв’язку вже підтримують eSIM — стандарт, який замінює фізичні SIM-карти на цифрові.

iPhone 14 — не перший телефон з eSIM і навіть не перший iPhone з eSIM, але це перша модель компанії, в якій немає слот для SIM-картки.

На цей час це ще не спричинило значних змін. Але надалі інші виробники, ймовірно, теж вирішать по-новому задіяти простір SIM-карти.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: HowToGeek

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023