Що робити зі старим смартфоном? — Ідеї другого життя гаджета

Специфіка ринку мобільних пристроїв диктує свої правила: щоб триматися на вершині, необхідно щорічно поповнювати лінійку смартфонів як мінімум кількома новими моделями в різних цінових категоріях. Цим правилом може нехтувати хіба що компанія Apple, яка понад 10 років залишається незмінним лідером преміумсегменту і не особливо прагне завойовувати менш платоспроможну аудиторію.

В середньому за рік Samsung, Huawei та Xiaomi випускають близько 10-15 нових моделей. Таку кількість смартфонів неможливо підтримувати протягом багатьох років (мова йде про оновлення програмного забезпечення), не кажучи вже про те, що виробникам це просто невигідно. Варто визнати, компанії зацікавлені в тому, щоб через два-три роки (а то і менше) покупець прийшов в магазин і придбав що-небудь з нової продукції, а не користувався старим пристроєм під управлінням актуальної версії прошивки.

Половина старих смартфонів у користувачів через неактуальність продається, інша половина відправляється припадати пилом на полицю. Але деякі з них можуть знайти друге життя і стати невіддільною частиною домашньої екосистеми. Якщо вам теж хочеться знайти застосування застарілого девайса, ось кілька можливих сценаріїв його використання.

Wi-Fi роутер

Якщо ви фрілансер і для роботи вам потрібно лише ноутбук і доступ в інтернет, чому б не перетворити старий телефон в переносний Wi-Fi роутер? Так ви вирішите відразу 3 завдання: перестанете бути прив’язаним до певної локації, убезпечите себе від перехоплення трафіку, оскільки зможете відмовитися від використання публічних мереж, а також заощадите заряд акумулятора основного смартфона, якщо роздавали інтернет з його допомогою.

Функція, що дозволяє використовувати смартфон в якості Wi-Fi роутера, доступна і на Android, і на iOS, починаючи з самих ранніх версій цих ОС. На iPhone дана функція називається «Режим модема», на пристроях під управлінням Android її назва може відрізнятися в залежності від прошивки та версії операційної системи. Наприклад, на смартфоні, який працює на базі стокового Android, потрібно зайти в «Налаштування», перейти в розділ «Мережа та Інтернет», відкрити підрозділ «Точка доступу і модем», вибрати пункт «Точка доступу Wi-Fi» і активувати перемикач, розташований у верхній частині екрану. Там же можна подивитися поточний і встановити власний пароль.

На iPhone досить відкрити «Налаштування», перейти в розділ «Режим модема» і активувати однойменну функцію. Пароль точки доступу змінюється в тому ж вікні.

Зовнішній акумулятор

Якщо смартфон підтримує технологію USB OTG, його можна використовувати як зовнішнє джерело живлення. Досить придбати OTG-кабель, вартість якого зазвичай не перевищує $5. OTG-перехідник – це спеціальний адаптер з повнорозмірним USB-портом з одного боку і штекером microUSB/USB Type-C з іншого. Завдяки йому до телефона можна під’єднати периферію, наприклад: флеш-накопичувач, геймпад, клавіатуру або мишу. А якщо під’єднати стандартний USB-кабель, яким комплектується мобільний пристрій, можна виконати зарядку іншого смартфона.

Пульт дистанційного керування

Напевно у вас вдома є кілька одиниць техніки, які управляються за допомогою пульта. Як правило, це телевізор і кондиціонер. Розширений набір побутової електроніки може охоплювати музичний центр, камеру відеоспостереження та іншу електронну апаратуру. Кожен з перерахованих вище пристроїв комплектується окремим пультом дистанційного керування, тому з часом останніх може накопичитися досить багато.

Не всі знають, що більшу частину пультів можна замінити одним смартфоном. Для цього потрібно, щоб телефон був оснащений інфрачервоним портом. Деякі виробники мобільних пристроїв інтегрують ПО для дистанційного керування побутовою технікою у свої фірмові прошивки. Наприклад, такий софт встановлено в прошивці EMUI, на базі якої працюють телефони Huawei та Honor.

Власники смартфонів інших брендів можуть скористатися безкоштовними додатками ASmart Remote та AnyMote Smart Remote, які дозволяють перетворити будь-який телефон з ІК-портом у віртуальний пульт дистанційного керування.

Смартфони без інфрачервоного порту також можуть стати в пригоді в побуті. Одне з можливих застосувань – управління смарт телевізорами. Для цього достатньо під’єднати телевізор і смартфон до однієї мережі Wi-Fi та встановити на смартфон спеціальний додаток. За допомогою останнього буде здійснюватися не тільки перемикання каналів і регулювання гучності звуку, а й обмін файлами між телевізором і смартфоном.

У Google Play та App Store доступна велика кількість подібних програм, причому половина з них – справа рук сторонніх розробників. Але і виробники розумної техніки осторонь не залишились: всі провідні компанії випустили власні мобільні клієнти для управління Smart TV. Посилання на офіційні додатки нижче:

IP-камера

Хочете знати, що відбувається в кімнаті дитини? Необхідно простежити за роботою співробітників? Вбудована в ноутбуці вебкамера несподівано вийшла з ладу, а через годину потрібно провести конференцію по відеозв’язку? З цими та іншими завданнями чудово впорається старий Android-смартфон. Досить встановити на нього додаток DroidCam, отримати IP-адресу пристрою в локальній мережі та ввести його в адресному рядку браузера на комп’ютері. Єдина умова – телефон і комп’ютер повинні бути підключені до однієї мережі Wi-Fi.

Власники iPhone можуть скористатися додатком iVCam і його десктопним клієнтом. Після встановлення програми та утиліти залишиться їх запустити — синхронізація відбудеться автоматично.

Автомобільна інформаційно-розважальна система

Більшість сучасних автомобілів оснащуються інформаційно-розважальною системою з підтримкою Apple CarPlay та Android Auto. Обидві програмні платформи надають доволі пристойний набір можливостей, включаючи відтворення музики, подкастів і аудіокниг, здійснення дзвінків, а також використання картографічних сервісів Apple Maps і Google Maps. Якщо ваш транспортний засіб обладнано такою системою, напевно ви й самі прекрасно знаєте, який функціональністю вона володіє. Але що робити власникам старих автомобілів, які не оснащені мультимедійним центром?

По-перше, можна придбати автомагнітолу та GPS-навігатор. Обидва пристрої коштують недорого і продаються в більшості магазинів електроніки. Але чи реально замінити ними бортовий комп’ютер? Мабуть, ні. Як мінімум через відсутність доступу до інтернету і вбудованого модуля Bluetooth (принаймні в бюджетних моделях). А без них не вдасться ані прокласти маршрут в обхід пробок, ні послухати треки улюбленого виконавця через Apple Music або інший стрімінговий сервіс.

Куди більш раціональним рішенням є використання смартфона. Причому не нового, яким ви користуєтеся на постійній основі, а старого непотрібного пристрою. Чому саме його? Все просто – це дозволить економити заряд батареї на основному телефоні, що сприятливо позначиться на терміні його служби.

Крім того, багато сучасних смартфонів оснащуються OLED-екранами. Всім прекрасно відомо, що даний тип матриць схильний до вигоряння. Цю інформацію підтверджують навіть самі виробники дисплеїв. А тепер задумайтесь, яке місце в салоні автомобіля зазвичай відводять для навігатора. Найчастіше його кріплять до лобового скла або встановлюють на приладовій панелі. В обох випадках запобігти попаданню прямих сонячних променів вкрай складно. Коли ж мова заходить про старий телефон, ймовірність зіткнутися з проблемою вигоряння екрана зводиться до мінімуму, оскільки смартфони, випущені 3-4 роки тому, як правило, оснащені IPS, а не OLED-матрицями (за винятком хіба що флагманських моделей Samsung Galaxy).

Домашній медіапрогравач

Фоторамка, мережеве сховище, ТВ- і радіоприймач – Android-смартфон може об’єднувати в собі функції всіх цих пристроїв. Щоб перетворити телефон у мультимедійний комбайн, доведеться встановити на нього кілька додатків і при необхідності докупити пару аксесуарів: наприклад, чохол-підставку і портативну колонку.

Створення сервера на базі смартфона – це вже складніша процедура, що вимагає встановлення та налаштування спеціальних додатків. Залежно від сценаріїв використання, можна організувати один з трьох типів серверів: файловий сервер, він же FTP-сервер, медіасервер (DLNA-сервер) або вебсервер, що працює по протоколу HTTP. Перші два варіанти є більш зручними та універсальними.

Для запуску сервера доведеться скористатися спеціальним софтом, оскільки Android не надає відповідний інструментарій. На щастя, в Google Play можна знайти десятки, якщо не сотні додатків, призначених для розгортання серверів. Найпопулярніші серед них – Kodi, My FTP Server і Servers Ultimate. Перша програма дозволить створити медіасервер, друга – файловий сервер, а третя – це універсальне рішення, що підтримує понад 60 мережевих протоколів.

Крім створення і налаштування сервера вам треба дізнатися, як до нього під’єднатися. Тут також не вдасться обійтися без установки стороннього ПО. Для підключення до файлового сервера знадобиться FTP-клієнт, а для відтворення потокового мультимедіа – багатофункціональний плеєр. Кращими у своєму роді по праву вважаються утиліти FileZilla і VLC. Обидві програми доступні на всіх основних платформах, включаючи Windows, Mac, Android і iOS.

Висновок

Розлучатися зі старим телефоном чи ні – це особистий вибір кожного. Але якщо вам нікому його віддати та ви не відчуваєте проблем з фінансами, а отже, продаж пристрою не є першочерговою метою, чому б не надати йому другий шанс? Як ви могли переконатися, навіть неабияк пошарпаний смартфон з розбитим екраном, застарілим «залізом» і неактуальним ПО здатний виконувати безліч важливих функцій.

Більш того, в статті наведені лише деякі, найбільш цікаві сценарії використання старого телефону. Тому, включивши фантазію, можна знайти йому з десяток інших застосувань. Наприклад, перетворити в інсталяційний носій Windows або ретранслятор Wi-Fi. Загалом, не варто списувати, здавалося б, непотрібний пристрій з рахунків – утилізувати його ви завжди встигнете.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих