Все найцікавіше, що показала Apple на WWDC 2023

5 червня 2023 року стартувала щорічна конференція Apple для розробників. На заході мали показати не тільки оновлення для iOS, а й нові пристрої, тому на нього чекали мільйони користувачів по всьому світу. Олію у вогонь підлила віце-президент Apple Сьюзан Прескотт, яка заявила, що WWDC буде «найбільшою і захоплюючою» порівняно з попередніми.

Чи виправдала конференція очікування мільйонів і що презентувала компанія? Коротко розповідаємо про основні новинки заходу.

Новий MacBook Air 15″ на старому чіпі M2

Першою представленою новинкою стали нові моделі MacBook на ARM-чіпах Apple. Після невеликого вступу та порції статистики нам показали новий Mac Book Air 13/15”.

Розмір дисплея новинки становить 15.3″, а ось під капотом, на жаль, не найсвіжіший процесор Apple M2.

За заявами розробників новий MacBook Air працюватиме до 18 години без підзарядки.

Вартість новинки в США становитиме $1299 доларів, при цьому 13-дюймова модель подешевшала до $1099.

Mac Studio під керуванням M2 Max та M2 Ultra

Наступною новинкою став десктопний комп’ютер – Mac Studio. Це вже друге покоління середньобюджетного пристрою Apple.

Різні конфігурації пристроїв працюватимуть на чіпах M2 Max та M2 Ultra. Останній став найпотужнішим ARM-чіпом від Apple на сьогодні. Це 24-ядерний процесор із 76-ядерною графікою. Він виконаний на 5-нм техпроцесі та підтримує до 192 ГБ оперативної пам’яті.

Базова версія Mac Studio з M2 Max у США коштуватиме $1999.

Mac Pro на процесорах M2 Ultra

Несподівано третьою новинкою став оновлений комп’ютер для професіоналів – Mac Pro.

Дизайн пристрою залишився незмінним, а ось можливості апгрейду та потужність сильно збільшилися.

Начинка будуватиметься навколо процесора M2 Ultra. На платі розташовано 6 PCI-слотів розширення та 8 портів Thunderbolt 4. Є підтримка до 6 моніторів Pro Display XDR.

Ціна на Mac Pro у США стартує від $6999.

iOS 17 c мінімальними змінами та новим додатком

Після швидкої презентації трьох нових моделей Mac за 17 хвилин купертинівці перейшли до новинок програмного забезпечення. Першою за традицією стала iOS 17.

Спочатку розповіли про нові можливості кастомізації картки контакта. Сподіваємося, це буде не найважливіша зміна.

Нова фішка Live Voicemail дозволить переводити промову абонента в текст в режимі реального часу.

Декілька змін отримав сервіс iMessage. З цікавих нововведень переклад голосових повідомлень у текст, більше можливостей ділитися даними та нові наліпки у листуванні.

Вже звичний сервіс AirDrop вперше за довгий час отримав кілька змін. Передача даних між iPhone тепер стане швидшим. Для передачі контактів вигадали нову фішку NameDrop.

Вбудована клавіатура iOS отримала новий алгоритм передбачення слів для автокорекції. Прокачали й режим диктування. Сподіваємося, що друкарських помилок стане менше.

У iOS 17 з’явиться новий горизонтальний режим Standby для використання смартфона в якості годинника. Коли гаджет знаходиться на магнітній підставці, він зможе показувати час, записи з календаря, майбутні спортивні події та іншу інформацію.

Пізніше цього року пообіцяли додати новий додаток Журнал. У ньому будуть акумулюватися фото, дані про активність користувача та нотатки. Машинне навчання пропонуватиме добірки фото та колажі. Сподіваємось, у майбутньому нам розкажуть, навіщо цим користуватися.

Як і очікувалося, голосовий помічник Siri отримав спрощену голосову команду для виклику.

iPadOS 17 c екраном блокування, що настроюється.

Наступною новинкою стала нова система для iPad.

Розробники Apple усунули торішній пробіл і додали налаштування кастомізації, які були лише на iPhone. Планшети отримали набагато більше можливостей виводити фото, віджети та інформацію на заблокований екран планшета.

Майже геніальним рішенням стала можливість додавати кілька таймерів одночасно. На екрані планшета місця для цього достатньо.

Несподівано в розповіді про iPadOS розповіли про нововведення програми Здоров’я. Декілька мінорних фішок і оновлений дизайн для відображення на планшеті.

Нові можливості отримали користувачі, які часто працюють на планшеті з PDF-документами.

macOS Sonoma з віджетами на робочому столі

Настала черга десктопної операційної системи для Mac

Нарешті розробники дозволили додавати віджети на робочий стіл macOS. Інформаційні картки будуть зникати за необхідності та підлаштовуватись під встановлені шпалери. Віджети стали інтерактивними, з їх допомогою можна керувати комп’ютером і навіть пристроями поблизу.

macOS вирішили перетворити на серйозну ігрову платформу. Розповіли про нові можливості графіки в іграх. Для зручності покращили сумісність системи із геймпадами від консолей, а звук без затримок можна виводити на AirPods.

Спеціальний ігровий режим дозволить сконцентруватися на іграх, підвищити продуктивність Mac і тимчасово заглушити повідомлення.

Окремий акцент зробили на фішках для відеоконференцій та віддалених презентацій. Система дозволить робити круті демонстрації, замінювати фон на контент з Mac, а решта користувачів зможуть активувати круті реакції жестами.

Браузер Safari, як завжди, став швидшим і захищенішим. Розробники вебдодатків отримали безліч нових інструментів для створення просунутих програм та сервісів у браузері.

Кілька програмних новинок для трансляції музики та відео

Гарнітура AirPods отримала адаптивний режим Adaptive Audio. Прозорість та шумозаглушення включатимуться автоматично, залежно від навколишнього середовища.

У системі CarPlay для авто тепер з’явилася підтримка SharePlay. Керувати музикою та транслювати контент зможе не лише водій, а й пасажири.

Операційна система tvOS, про яку на минулій презентації навіть не згадали, повчила кілька фішок. Найцікавішими стали оновлений Пункт управління та підтримка FaceTime (камерою виступатиме iPhone).

Ювілейна версія watchOS 10 з оновленим дизайном

Вечір віджетів продовжився, інформаційні картки з’явилися і на годиннику Apple.

Як завжди, не обійшлося без нових циферблатів та режимів тренування.

Інтерфейс годинників отримав шари, тепер деякі частини програми та елементи системи можуть займати ти лише частину екрана.

Після оновлення програмного забезпечення годинник зможе підключатися по Bluetooth до сумісних велосипедів і точніше зчитувати інформацію про активність користувача.

Apple Watch Ultra зможе малювати карту в тривимірному режимі.

Годинник фіксуватиме емоційний стан користувача та записуватиме всі дані в журнал для накопичення статистики.

Довгоочікуваний One more thing – Apple Vision Pro

Довгий час купертинівці ігнорували традицію останньої кілер-фічі на презентації. Сьогодні її відродили і як вишенька на торті показали довгоочікувану гарнітуру доповненої реальності.

Це принципово новий пристрій від Apple, який має подарувати користувачам абсолютно неймовірний досвід перегляду фільмів, відеоконференцій і навіть роботи з документами.

Тім Кук гордо заявив про початок ери просторових комп’ютерів. Ну що, пост-ПК еру з iPad ми так і не відчули, можливо, подібне чекає і на нову гарнітуру Apple.

Користувачі Apple Vision Pro отримають віртуальний інтерфейс з іконками, кількома вікнами та новим способом керування. Система фіксуватиме погляд користувача, а жести руками підтверджуватимуть вибір. Очевидно, частину дій можна буде робити за допомогою помічника Siri.

Враження від пристрою трохи псує кабель і те, до чого він підключається. Швидше за все, пристрою знадобиться потужне джерело живлення.

Гарнітура підтримуватиме спеціальний ігровий режим із новим способом взаємодії.

Для просування гарнітури буде випущено безліч 3D-контенту від різних студій та видавців.

Наостанок розповіли про модульну конструкцію гарнітури й той самий зовнішній акумулятор, який доведеться носити в кишені або на поясі. Автономність відверто не тішить, обіцяють лише 2 години роботи без підзарядки.

Зрозуміло, у пристрої є просунута аудіосистема, яка підтримує просторове звучання, а для точного позиціювання об’єктів у просторі передбачений сенсор LiDAR.

Вартість пристрою в США становитиме $3499.

Подивитися онлайн версію події можна на відео.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації