WWDC 2022: короткий огляд новинок від Apple

Компанія Apple 6 червня провела перший день щорічної конференції розробників WWDC, на якій презентувала нові версії операційних систем для смартфонів, ноутбуків та годинників, а також оновлені MacBook. Розповімо про всі новинки.

iOS 16

Нова версія iOS 16 має оновлений екран блокування, в якому можна кастомізувати дизайн годинника (шрифт та колір), а також виводити на нього повідомлення з календаря, стан заряду навушників тощо.

Розробники отримають у iOS 16 інструмент WidgetKit для створення віджетів. Його алгоритм визначає основний обʼєкт шпалер та розміщує годинник за ним – з ефектом глибини.

Застосунок «Повідомлення» отримав три нові функції. Це редагування вже відправлених повідомлень, скасування відправлення повідомлень, відмічання будь-якого діалогу як непрочитаного.

До нижньої частини екрана блокування можна буде виводити віджет Live Activity, який завжди відображатиметься над шпалерами. Через нього можна керувати плеєром чи відслідковувати важливу інформацію. Наприклад, рахунок футбольного матчу.

Інструмент Safety Check покликаний боротися зі стеженням – за один клік можна зупинити трансляцію геолокації, скинути налаштування приватності та оновити доступ до паролів.

Apple також оновила застосунок «Дім» – тепер він працює за принципом «весь дім на одному екрані». Зʼявився і відповідний віджет для екрана блокування.

Зміни торкнулися і функції голосового набору тексту. Під час диктування клавіатура лишається на екрані, що робить можливим правку розпізнаного тексту. Алгоритм також може розпізнавати назви емодзі та вставляти їх у продиктований текст.

iOS 16 також отримає CarPlay – можливість транслювати екран iPhone на всі екрани в авто, щоб керувати налаштуваннями автомобіля, зокрема, клімат-контролем, радіо чи показниками пального.

Реліз стабільної версії iOS 16 запланований на осінь 2022 року для iPhone 8 та далі.

Чип M2

Apple презентувала новий ARM-чип M2, збудований на пʼятинанометровому техпроцесі другого покоління.

Новий чип вміщує 20 млрд транзисторів, що на 20% більше, ніж у його попередника M1. Кількість процесорних ядер не змінилася – їх вісім, але число графічних ядер зросло з семи до восьми чи 10.

Продуктивність за CPU стала на 18% вищою, а за GPU – на 25% (на 35% – за максимального споживання енергії).

Новий медіадвигун здатний обробляти відео 8К. До M2 можна підключати зовнішній екран із роздільною здатністю до 6К.

M2 підтримує до 24 ГБ оперативної памʼяті LPDDR5. Пропускна здатність памʼяті досягає 100 Гб/с, що вдвічі більше за M1.

Чипи M2 першими отримають оновлені MacBook Air та MacBook Pro 13″.

MacBook Air та MacBook Pro

Оновлений MacBook Air має більш «квадратні» грані, два порти Thunderbolt, «джек» для навушників та порт MagSafe для швидкої зарядки. Завдяки йому лептоп заряджається до 80% за 20 хвилин.

Вага нового MacBook Air – 1,22 кг, товщина – 11 мм. Він має екран з діагоналлю до 13,6 дюйма та яскравістю до 500 ніт. Вебкамера має роздільну здатність 1080p. Оновлено динаміки DolbyAtmos та мікрофони.

У нового MacBook Air зʼявилися нові кольори, зокрема золотистий та темно-синій. Ноутбук оснащений новим чипом M2.

Продаж нового MacBook стартує в липні 2022 року за $1199.

Apple також презентувала оновлений MacBook Pro з 13-дюймовим екраном та чипом M2. Він матиме комплектацію з оперативною памʼяттю до 24 ГБ та продаватиметься за $1299.

macOS 13 Ventura

Нова версія macOS отримала номер 13, назву Ventura, а також низку нових можливостей.

Режим Stage Manager може автоматично впорядковувати відкриті вікна. Головне вікно показується у центрі робочого столу, а інші відкриті вікна – зліва. Вікна також можна групувати за власним бажанням.

Відтепер iPhone можна використовувати як вебкамеру для MacBook – macOS розпізнає iPhone поряд та активує камеру. Також можна використовувати ширококутну камеру у режимі Desk View, коли користувач зможе показати свій фізичний робочий стіл.

У FaceTime відтепер доступна функція Handoff, що дозволяє переносити виклик на інший пристрій від Apple.

У браузері Safari зʼявився інструмент спільного перегляду, було оновлено пошук контактів, документів, фото та листів, а сам пошук став більш безпечним завдяки ключам доступу Passkeys, які створюються через Touch ID та Face ID, зберігаються на пристрої й ніколи не потрапляють на сервер.

watchOS 9

Нова версія операційної системи для Apple Watch отримала чотири нових циферблати та можливість налаштування для класичних циферблатів.

Був оновлений застосунок «Тренування», зʼявилася можливість перемикатися між різними видами спорту. Це «Мультиспорт», що дозволяє перемикатися між бігом, плаванням та велосипедною їздою.

У watchOS 9 зʼявилися нові метрики для бігунів – зони сердечного ритму, довжина кроку, час контакту із землею та вертикальні коливання. Плавці тепер зможуть відслідковувати власну ефективність за показником SWOLF (додавання часових значень із кількістю гребків).

Apple Watch тепер вмітимуть визначати фази швидкого чи глибокого сну – це можна буде побачити у застосунку «Сон». Для користувачів із миготливою аритмією зʼявилася нова функція «Історія миготливої аритмії».

Також користувачі Apple Watch отримуватимуть щотижневі повідомлення з історією стану здоровʼя та факторами, які впливають на стан серця.

iPadOS 16

Оновлення не оминули й операційну систему для планшетів iPad, 16-ту версію якої презентували на WWDC 2022. Вона отримала оновлення багатозадачності.

Наприклад, через «Повідомлення» можна відправити запрошення на спільну роботу у Pages, Numbers, Keynote тощо. Зʼявилася повна підтримка Apple Pencil та історія змін інших користувачів. У браузері Safari тепер можна ділитися групою вкладок та починати розмову із браузера.

iPadOS 16 отримала низку оновлень, як і в iOS 16. Це редагування та скасування відправлення повідомлень, можливість відмічати розмови як непрочитані, спільну бібліотеку фото та відео в iCloud, підтримка функції «Живий текст» у відео, оновлений інтерфейс застосунку «Дім».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

#  #  #  #

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації