Тім Кук кращий за Джобса? Огляд десяти років правління компанією Apple

24 серпня 2011 року співзасновник Apple Стів Джобс пішов з поста гендиректора, передавши управління Тіму Куку. Відповідати Джобсу було непросто: колишнього гендиректора пам’ятали як далекоглядного керівника і маркетолога, що стояв за пристроями Mac, iPhone, iPad, iPod, а також сервісами iTunes і App Store. До десятиріччя Кука на чолі Apple згадаймо його проблеми та досягнення: наприклад, розвиток сервісів в Apple, випуск AirPods і появу власного виробництва процесорів.

Кук підвищив фінансові показники компанії

Куку за десять років вдалося перетворити Apple в найдорожчу і прибуткову компанію у світі. Для цього новий гендиректор переглянув ланцюжки постачання та уклав контракти з виробниками на кшталт Foxconn:

  • Вони наймають сотні тисяч китайських робітників.
  • Збирають більшу частину пристроїв
  • І приносять компанії стабільний валовий прибуток.

Згодом Apple почала обходити по оцінці навіть нафтові компанії. У серпні 2011 року вона на деякий час обігнала Exxon, а у 2020 році перевершила державну компанію Саудівської Аравії Saudi Aramco, наблизившись за капіталізацією до $2 трлн.

У 2021 році капіталізація Apple становить близько $2,5 трлн.

За перший квартал 2021 року виторг компанії досяг рекордних $111 млрд, що в чотири рази більше, ніж у 2011 році. А прибуток виріс більш ніж в чотири рази: з $6 млрд в першому кварталі 2011 року до $28,8 млрд в першому кварталі 2021 року. Компанія також тримає майже $200 млрд готівкою, хоча ще у 2011-му у неї було всього $76 млрд.

За десять років збільшилася і чисельність штату: у 2011 році в Apple працювало 60,4 тисячі співробітників, а у 2021 році — 147 тисяч.

За даними за червень 2021 року Apple в середньому заробляє $10 тисяч в секунду, з яких $3,6 тисячі — чистий прибуток. Акції компанії у 2011 році коштували $1 тис., а сьогодні — майже $11 тисяч.

Статистика доводить, що Кук випускав преміальні продукти та удосконалював їх швидше, ніж робив це Джобс. Так, з 2013 до 2018 року Apple щорічно продавала більше iPhone, ніж зумів Джобс за п’ять років правління.

Кук не випускає масштабних продуктів, як Джобс, але досягає успіху в іншому

Однак таким же провидцем, як Джобс, Кук не став. Він зробив декілька пам’ятних помилок:

  • У 2019 році він скасував випуск бездротової зарядної панелі AirPower.
  • У 2021 році визнав проблеми з оновленням на Mac Pro.
  • І протягом п’яти років не працював, поки користувачі скаржилися на тендітні клавіатури флагманських ноутбуків Apple MacBook.

Він також не зміг випустити новий пристрій, подібний iPhone, iPad або Mac, і замість цього удосконалював наявні. Наприклад, випустив у 2014 році iPhone 6 Plus з великими екранами — на прохання клієнтів. Джобс від цієї ідеї відмовлявся, але Кук на одній з нарад сказав: «Споживачі просять, можливості у нас є — значить треба робити».

iPhone 6 Plus вийшов з екраном 5,5 дюймів. У попередніх моделей екрани були по 4 і 3.5 дюйма.

А найбільші продукти Кука — це аксесуари Apple Watch і AirPods для телефону. В кінці 2014 року гендиректор представив годинник як «інновацію, яка ні в чому не поступається Mac, iPod і iPhone», а коліщатко Digital Crown — як «найреволюційніший» інструмент навігації Apple з часів iPod Click Wheel і iPhone Multi-Touch.

Кук навіть планував випустити преміальну лінійку з 18-каратного золота за $10 тисяч. Однак в результаті Apple переглянула інтерфейс, відмовилася від люксових версій і знайшла оптимальний дизайн, випустивши Apple Watch Series 3 у 2017 році.

Бездротові навушники AirPods, своєю чергою, багато в чому відбивають підхід Кука — взяти очевидну ідею, масштабувати її та впровадити в екосистему Apple.

Але, можливо, головне досягнення гендиректора — чіп M1 з системою на базі ARM, який удосконалив продуктивність ноутбуків. Джобсу теж не подобалося залежати від партнерів, тому у 2008 році він викупив проєктувальника мікропроцесорів P. A. Semi. Однак власне процесорне ядро ​​він уявити не зміг.

Втім, головні обіцянки Кук ще не виконав:

  • Він обіцяв розвиватися на ринку ТВ, але поки компанія пропонує тільки стрімінговий сервіс.
  • Говорив, що Apple представить інновації у сфері здоров’я, але годинники фіксують нещасні випадки зі змінним успіхом.
  • Передбачав, що доповнена реальність стане новим «критично важливим» проєктом, подібним випуску цілого смартфона. Однак поки випустила тільки базову підтримку AR на iPhone — ще у 2017 році.

Виручає з підписок понад $10 млрд за квартал

У другому кварталі 2016 Кук звернув увагу аналітиків на те, що Apple — це не тільки виробнича, а й сервісна компанія.

Клієнти активно користувалися App Store, iCloud, Apple Music і іншими сервісами по підписці, тому за перший квартал 2015 року Apple отримала $4,8 млрд виторгу. Протягом трьох кварталів 2017 року Apple виручала по 7 млрд. А в другому кварталі 2021 року виторг склав рекордні $17,5 млрд.

У майбутньому компанія, схоже, планує розвивати фінансові сервіси та онлайн-банкінг, оскільки обіцяє впровадити BNPL-кредити: з ними клієнти зможуть купувати товар в борг. Це буде черговий крок на шляху до закритої, але всеосяжної екосистеми.

До того ж прагнув і Джобс: у 2011 році він заявив, що Apple потрібно зв’язати всі продукти воєдино, щоб залучити клієнтів у внутрішню екосистему.

Тепер до Apple підвищена увага

Apple хоче рости, але останнім часом її все частіше намагаються обмежити. За словами багатьох споживачів, конкурентів і регуляторів, технологічний гігант думає тільки про прибуток.

Компанію тепер нерідко критикують:

  • За те, що навмисне уповільнює роботу старих моделей iPhone.
  • Таємно прослуховує записи Siri.
  • Примушує розробників ввести платні покупки всередині додатків.
  • Обмежує конкуренцію — як у справі з Epic.
  • Порушує конфіденційність в спробі боротися з небажаним і злочинним контентом.
  • Експлуатує працю працівників в Китаї.
  • Не підтримує етнічне розмаїття в керівництві.

І опубліковані корпоративні листування підтверджують, що компанія дорожить закритою екосистемою і співпрацює з розробниками на різних умовах. Вона також привертає лобістів, щоб протистояти регуляторам, і, за чутками, загрожує вивести інвестиції з деяких організацій, якщо її діяльність обмежать.

При Джобсі багатьох цих проблем не було. Втім, розбиратися з ними, можливо, доведеться комусь іншому. Сам Кук працює в компанії 23 роки та нещодавно сказав, що через десять років, ймовірно, піде.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації